Muffiny, ciasta i ciasteczka – jaką formę do pieczenia wybrać?

Każdy miłośnik wypieków doskonale wie, że poza wysokiej jakości składnikami oraz – przede wszystkim – umiejętnościami niezwykle ważne są również akcesoria i przyrządy. Poza charakterystycznym smakiem i aromatem poszczególne ciasta mogą przybrać konkretny kształt, który uzyskuje się korzystając z odpowiednich blach i form do pieczenia. W tym artykule podpowiemy, jakie formy powinny znaleźć się w kuchni fanów słodkich wypieków, a także jakie smakołyki można stworzyć dzięki nim.

Muffiny, ciasta i ciasteczka – jaką formę do pieczenia wybrać?

Blachy podłużne i okrągłe

Podłużna blacha o wysokości ok. 10 cm – keksówka to niezbędne akcesorium do pieczenia nie tylko keksa, ale także innych ciast, które nie będą przekładane kremem. Piernik, chlebek bananowy, zebra, ciasto drożdżowe – to tylko przykłady wypieków, które można w niej upiec. Okrągłym odpowiednikiem keksówki jest ćwibakówka – forma, z której warto skorzystać podczas pieczenia tradycyjnej strucli makowej. Formy tego typu są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej lub metalu i mogą posłużyć na lata, jednak w niektórych przypadkach niezawodnym pomysłem jest wybór jednorazowej formy aluminiowej. Warto po nią sięgnąć, gdy wypieki są przeznaczone na sprzedaż lub na prezent – wręczone razem z foremką będą wyglądać estetycznie.

Wszelkie ciasta z kremem, wśród których przodują torty, a także rozpływające się w ustach serniki na zimno, prezentują się najokazalej, gdy są wykonane w tortownicy. Pomysłowym rozwiązaniem są modele ze szklanym dnem, które po upieczeniu ciasta mogą posłużyć do podawania wypieku.

Do tart i innych kruchych wypieków należy z kolei sięgać po specjalne naczynie ceramiczne, które po bokach posiada charakterystyczne rowki, a jego głębokość to ok. 3 cm. Ciasto prezentuje się doskonale zarówno podane właśnie w tego typu formie, jak i serwowane na kloszu.

Foremki do babeczek i muffinów

Dużą popularnością cieszą się ostatnio foremki silikonowe. Ze względu na właściwości silikonu ciasto nie przywiera do foremki, dzięki czemu wyjęcie babeczki po upieczeniu jest szybkie i proste. Dodatkowo silikon jest bardzo elastyczny, co również ułatwia opróżnienie formy. Poza pieczeniem muffinek i babeczek silikonowe foremki można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania lodów, ponieważ tworzywo to bez problemu wytrzyma też ujemną temperaturę. Uniwersalnym i bardzo praktycznym rozwiązaniem jest także specjalna blacha do babeczek, wykonana ze stali. Przygotowaną do pieczenia masę można umieszczać bezpośrednio w niej lub uprzednio wkładać do papilotek.

Kształtów i rodzajów blach i form do wszelkiego rodzaju wypieków jest naprawdę dużo – wszystko po to, by miłośnicy cukiernictwa mogli tworzyć najbardziej finezyjne wypieki, cieszące nie tylko podniebienie, ale także oko. Jeżeli poszukujesz akcesoriów do pieczenia, zajrzyj na: https://www.emag.pl/blachy-formy-do-pieczenia/c  i zapoznaj się z bogatym asortymentem.

Podobne wpisy

5 2 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sikorkowe Pasje
5 miesięcy temu
Oceń wpis :
     

Chętnie zapoznam się z ofertą sklepu 🙂
Na sylwestra będą babeczki i muffinki jak znalazł z nowymi akcesoriami 🙂

Kamila
Kamila
5 miesięcy temu
Oceń wpis :
     

Proszę, o tortowinicy ze szklanym spodem to nie słyszałam, a to super pomysł! Mam całą masę różnych foremek, blaszek, keksówek-jako, że lubię piec. Z mojego doświadczenia mogę podpowiedzieć tylko, że formy silikonowe nie bardzo sprawdzą się przy wypieku chleba i ciastach drożdżowych, ponieważ ciasto rozpycha foremkę na boki, a nie rośnie w górę. Za to są świetne do różnych innych ciast, babeczek, i jestem ich wielką fanką 🙂

4
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x