Powody, dla których rezygnujemy z jedzenia mięsa mogą być bardzo różne. Jedni robią to dla zdrowia, inni z racji przekonań (okrucieństwo wobec zwierząt itp.), a jeszcze inni ze względów zdrowotnych. Ja jem mięso, choć je raczej ograniczam, dlatego dania warzywne maja mi dostarczać przede wszystkim swój naturalny smak. Co jednak z osobami, które rzuciły mięso w kąt, ale w wegetariańskich i wegańskich potrawach brakuje im tego specyficznego smaku? Dla takich osób przeznaczony jest ten tekst, w którym prezentuję moje TOP 3 przypraw nadających mięsny smak. Jesteś jedną z osób cierpiących z powodu braku mięsa? Przeczytaj koniecznie i zastosuj w swojej kuchni!
TOP 3 przypraw, które nadadzą wegetariańskim daniom bardziej mięsny smak
W swojej kuchni stosuję bardzo różne przyprawy, tym razem jednak skupię się na tych najbardziej „mięsnych”. Są dostępne w sklepach, ale ja kupuję swoje najczęściej od sprawdzonego dostawcy. Jakie to są przyprawy? Bardzo proste, sprawdź poniżej, może już którąś masz w swojej kuchni:
- wędzona papryka ostra i łagodna
- kozieradka
- czarna sól kala namak
Jeśli zainteresował Cię temat, zapraszam do dalszego czytania. Poniżej opisuję nieco dokładniej każdą z przypraw i podpowiadam jak można ją zastosować.
WĘDZONA PAPRYKA OSTRA I ŁAGODNA
Papryka jest bardzo popularną przyprawą w naszych kuchniach. Stosujemy zarówno ostrą, jak i łagodną. Jednak nie tak dawno na naszym rynku pojawiła się papryka wędzona. Dlaczego znalazła się w moim TOP 3 przypraw nadających mięsny smak? Gdy dosypiesz jej do potrawy, to dzięki aromatowi wędzenia na myśl przyjdą Ci skojarzenia z boczkiem i innymi wędzonymi mięsami. Ponadto nadaje ona wyrazisty smak, dzięki czemu potrawa nie wydaje się już typowemu mięsożercy mdła. Równie dobrze papryka wędzona sprawdza się w zupach i sosach. Polecam, bo jest już naprawdę łatwo dostępna i stosunkowo niedroga.
KOZIERADKA
Kozieradka jest trochę zapomnianą przez nas przyprawą. Słyszałeś kiedyś o niej? Ja ją wciąż odkrywam. Dostaniesz ją w sklepie w postaci ziaren lub mieloną. Dlaczego kozieradka znalazła się w moim TOP 3 przypraw nadających mięsny smak? Gdy ją powąchasz, to od razu zrozumiesz. Kozieradka nadaje specyficzny smak, charakterystyczny dla mięsnych wywarów. Ja ziarna sypię do bulionu, natomiast proszek do sosów, czasem do warzywnych klopsików itp. Nie jest już taka popularna jak kiedyś, więc z pewnością jest mniej dostępna niż wędzona papryka, ale powinieneś znaleźć ją na marketowej półce, a ja polecam stragany z przyprawami. Uważaj tylko, aby nie przesadzić z jej ilością w potrawie, bo w nadmiarze może nadać gorzki smak.
CZARNA SÓL KALA NAMAK
Pamiętam dokładnie dzień, w którym poznałam smak czarnej soli kala namak. Weszłam do rodzinnego domu, a moja mama krzyczała „bierz tą sól, nie wiem po co to kupiłam, cała sałatka z pomidorów do śmietnika”. Dlaczego czarna sól kala namak znalazła się w zestawieniu moje TOP 3 przypraw nadających mięsny smak? Może nie do końca ten smak jest mięsny, ale ta sól z racji pochodzenia (tereny wulkaniczne) i „siarkowych” właściwości pachnie i smakuje jajkami. W jakich sytuacjach się to przyda? Możesz jej dodać zamiast normalnej soli np. do wegańskiego majonezu na bazie wody z cieciorki. Uwierz lub nie, ale jak dałam znajomemu mięsożercy odrobinę tego majonezu, to sam przyznał, że smakuje bardzo dobrze, jak ten tradycyjny. Naucz się też na błędach mojej mamy i nie dorzucaj jej lepiej do sałatki z pomidora…
To już by było na tyle w moim zestawieniu. Oczywiście kolejność opisywanych przypraw jest całkowicie przypadkowa. Mam nadzieję, że zaczniesz je stosować w swojej kuchni i będziesz cieszyć się daniami z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej tak samo jak ja!
Ten artykuł jest dla Ciebie przydatny? Podziel się ze mną swoimi uwagami, napisz jakich jeszcze informacji potrzebujesz, a ja postaram się poruszać te tematy. Pamiętaj, piszę tego bloga dla Ciebie!
Muszę koniecznie wypróbować! 🙂
Tak, podpisuję się pod tym rękami i nogami! 😀
A gdzie można dostać czarną sól? 😉
Teraz to już właściwie jest bardzo dostępna. Moja mama kupiła w markecie, ja nabyłam na stoisku z przyprawami na eko targu. Zwiększa się popyt, to i podaż rośnie 🙂 Myślę, że w miejscach typu Tesco problemu z dostaniem nie będzie, ale nie zawsze jest na dziale soli. Szukaj na przyprawach, a jeśli nie, to jeszcze na półkach typu „kuchnia świata” 🙂
U mnie nie ma Tesco, ale będę się rozglądać w innych sklepach 😉 Dzięki za podpowiedź 🙂
zawsze do usług 🙂
Kozieradka jest stosunkowo niedroga i uniwersalna, ale od razu uprzedzam, że jeśli nie potrzebujesz niczemu nadawać jajecznego smaku, to czarną sól możesz sobie odpuścić. Ona daje tak mocno jajeczny smak, że jeśli tego nie potrzebujesz, to szkoda Twoich pieniążków 😉
Glupia trupozerna pipa. Nie masz pojecia nt potraw roslinnych o smaku miesa. Nie doradzaj trupojadzie
Klaudia, fajnie, że zostawiłaś komentarz! To jest fajny przykład na to, skąd u „trupojadów” taka niechęć do wegetarian i wegan, skąd te wszystkie prześmiewcze memy i komentarze… Pamiętaj, że tolerancja powinna działać w obie strony 😉 Oczywiście mimo wszystko zachęcam do dalszego odwiedzania bloga i zostawiania komentarzy, choć nie będę kłamać – liczę na to, że będą bardziej merytoryczne 😉 P.S. 99 % blogerów usunęłoby taki komentarz, 1% by Ci odpowiedział hejtem, ale ja jednak staram się być tolerancyjna i wierzę, że nie jesteś złym człowiekiem, tylko może masz gorszy czas 🙂
Czy Ty na pewno jesteś weganką? Przecież to są typowe wegańskie przyprawy polecane na różnych wege grupach. Twój komentarz jest żenujący i nie dość, że nic nie wnosi to jeszcze robi antryreklamę weganom…
Super wpis:D Kozieradkę znam doskonale, ale ze względu na wcierkę we włosy – działa magicznie na ich porost. Wystarczy przez miesiąc wmasowywać ją sobie w skórę głowy (na noc) lub pół godziny przed myciem. Efekty widać bardzo szybko:) No i fakt, pachnie rosołem 😀