frytki z batatów, fit, dieta, ziemniaki, frytki z piekarnika

Lubisz frytki z batatów, ale chcesz uniknąć smażenia na głębokim tłuszczu? Dzisiaj pokażę Ci jak ja robię swoje frytki z batatów z piekarnika. Moja metoda przyszła mi do głowy, gdy pomyślałam o frytkach belgijskich. Zwykle nazywamy tak grube frytki, ale prawdziwe frytki belgijskie są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Taki efekt uzyskuje się dzięki dwukrotnemu smażeniu w dwóch różnych temperaturach oleju. Ja natomiast chciałam uniknąć smażenia, więc najpierw swoje frytki podgotowałam, a potem upiekłam. Jak Ci się podoba taki pomysł? Brzmi może czasochłonnie, ale fakt jest taki, że ugotowanie wody czy pieczenie w piekarniku nie wymaga Twojej nieustannej obecności w kuchni 😉 Jeśli wypróbujesz moją metodę, to koniecznie daj znać w komentarzu co o niej sądzisz! A może masz swój niezawodny sposób na frytki z batatów? Daj znać, chętnie go wypróbuję!

Mój sposób na pieczone frytki z batatów

Ilość: dowolna ilość

Poziom trudności: proste

Składniki:

  • bataty (dowolna ilość)
  • olej rzepakowy do lekkiego natłuszczenia frytek przed pieczeniem
  • mielona papryka wędzona (ilość wg uznania)
  • sól
  • woda do gotowania batatów

Sposób wykonania:

  1. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 stopni i wstaw wodę w garnku. Bataty obierz i pokrój najpierw na pół, a potem w dość cienkie półksiężyce. Gdy woda będzie wrzeć dosyp szczyptę soli, wrzuć bataty i gotuj ok. 3 minuty (aż lekko zmiękną), po czym wyjmij je z wody i daj im wystygnąć.
  2. Wystudzone bataty przełóż do miski, polej odrobiną oleju, posyp wędzoną papryką i szczyptą soli, dokładnie, ale ostrożnie wymieszaj. Tutaj trzeba uważać, żeby nie połamać frytek.
  3. Wyłóż bataty na blachę i je równomiernie rozłóż. Ja zwykle daję jeszcze pod nie papier do pieczenia, ale jak go nie masz, to raczej nie do końca jest sens natłuszczać blachę, skoro już ziemniaki były obtaczane w oleju. Wsadź ziemniaki do piekarnika i piecz tak długo, aż się przyrumienią. Wyjmij je z pieca i odłóż na chwilę do przestygnięcia. Powinny wtedy złapać z wierzchu nieco twardszą skórkę, natomiast w środku będą mięciutkie. Twoje pieczone frytki z batatów są już gotowe!

Podobne wpisy