Mega burger wegański z cieciorki i buraka

opycha.pl
Nawet jeśli jesz mięso, to wegański mega burger z cieciorki i buraka jest dla ciebie! Weganie i wegetarianie nie mają wyłącznej licencji na takie piękne i przepyszne cuda! Wszyscy zasługujemy na zdrowie, dobre samopoczucie i rewelacyjny smak. Jak zatem zrobić taką pięknotę, na której widok ślinka cieknie strumieniami? To prostsze, niż myślisz! Musisz się zaopatrzyć w puszystą bułkę, chrupiącego kiszonego ogórka, soczystego pomidora, świeżą sałatę, obłędnie kolorowego buraka i oczywiście w cieciorkę. Ja użyłam konserwowej, bo to znacznie szybsze niż gotowanie samemu. Oczywiście jak masz czas i chęci, to jak najbardziej sięgaj po suszoną i gotuj a własną rękę 😉 Do tego kilka dodatków, które większość z nas ma w swoim domu i do roboty! Postaram się podać jak najbardziej szczegółowe instrukcje, a jeśli mimo wszystko pojawią się w Twojej głowie wątpliwości, to pytaj śmiało!
mega burger wegański z cieciorki i buraka
Wersja do druku
Ilość – 3 sztuki

Składniki:

na burgera

  • 1 szkl ugotowanej cieciorki (ja użyłam konserwowej)
  • 2 małe buraki (lub 1 średni, w sklepie możesz kupić już ugotowane buraki, ale będą dużo droższe )
  • 2 małe ząbki czosnku (lub jeden duży)
  • ½ małej cebuli
  • 3 łyżki mąki z cieciorki (możesz zmielić 3 łyżki suchych ziaren cieciorki, ja to robię w młynku do kawy)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej (ostrej lub łagodnej, wg gustu)
  • sól, pieprz

sos majonezowo-musztardowy

  • 5 łyżek wody po gotowaniu cieciorki lub jej zalewy (zalewa w przypadku cieciorki konserwowej)
  • ½ szkl oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżeczki musztardy (ja miałam angielską, ale może być sarepska lub dijon, byle kremowa, nie w kuleczkach)
  • szczypta czarnej soli kala namak (daje jajeczny posmak, kupisz w markecie lub przez internety)

reszta składników (ilości wg uznania)

  • bułki
  • ogórki kiszone
  • pomidory
  • sałata
  • cebula
  • marynowane jalapeno (dla ochotników)
  • keczup

Sposób wykonania:

  • Najpierw zrób burgery. Ustaw piekarnik na 200 stopni i zacznij rozgrzewać. W międzyczasie przygotuj masę na klopsy. Cieciorkę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Na małych oczkach tarki zetrzyj cebulę i buraka. Wszystko wrzucaj do jednej miski. Wyciśnij do masy na burgery czosnek przez prasę lub go posiekaj najdrobniej jak się da i dorzuć do reszty. Dosyp wędzoną paprykę, trochę soli i pieprzu. Zagnieć dokładnie masę i posmakuj. Jeśli smak jest wyraźny (nie mdły), to dosyp mąkę z cieciorki. Jeśli brakuje soli lub pieprzu, to dodaj przyprawę, ponownie dokładnie wymieszaj i posmakuj. Lepiej nie jeść surowej mąki z cieciorki, dlatego warto wcześniej jak najlepiej przyprawić masę 😉 Odstaw mieszankę na 5-10 minut, aby odpoczęła.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem. Masę burgerową podziel na 3 części. Z każdej uformuj kulę, a z kuli rób burgery o grubości ok. 0,7-1 cm. Ułóż każdy na blasze, po czym piecz burgery 30-35 minut. Następnie je wyjmij i daj im chwilkę odpocząć.
  • Gdy burgery będą się piekły przygotuj resztę składników. Zacznij od sosu. Do wysokiego naczynia wlej wodę od cieciorki, sok z cytryny i dorzuć łyżeczkę musztardy. Zacznij miksować rózgą, a jak te składniki się dobrze wymieszają, dolewaj stopniowo olej lub oliwę. Gdy olej lub oliwa się skończy i uzyskasz dość gęstą, jednolitą masę dodaj szczyptę czarnej soli i resztę musztardy, ponownie zmiksuj. Sos jest gotowy. jeśli chcesz, możesz go wstawić do lodówki, aby odczekał na burgery.
  • Pomidory i ogórki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w cieniutkie krążki. Sałatę dobrze umyj i osusz.
  • Bułki przekrój na pół i podpiecz kładąc na rozgrzanej, suchej patelni "miąższem" do dołu. Mogą się nawet lekko przypalić. Ten zabieg sprawi, że sos i keczup nie wsiąkną w pieczywo.
  • Jeśli wszystko jest już gotowe, a klopsy upieczone, to czas najwyższy składać burgery! Spód bułki wysmaruj keczupem. Następnie połóż liście sałaty, klops z cieciorki buraka, na nim ogórki, pomidory, cebulowe krążki. Całość polej sosem majonezowo-musztardowym. Jeżeli używasz, to na sam wierzch możesz też położyć marynowane jalapeno. Nałóż na burgera górę bułki.
  • Ja wiem, to nie jest danie w 5 minut, ale warto czasem chwilę poświęcić, żeby nacieszyć organizm i podniebienie. Jeśli masz dzieci, to może zaangażuj je do pracy przy obiedzie, może być super zabawa, a one się trochę poduczą w kuchni! Pomijam już fakt, że te wegańskie burgery nie tylko wyglądają obłędnie, ale też tak smakują! Napisz mi w komentarzu, czy ci ten przepis przypadł do gustu, czy jednak coś ci w nim nie pasuje. A może masz jakieś swoje rady jak to wszystko można zrobić inaczej? Też koniecznie daj znać!
5 6 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Magda Mamit
Magda Mamit
5 lat temu

Pomimo, że jestem zapalonym mięsożerca uwielbiam wege przepisy A tam gdzie są buraki jestem i ja. Twój przepis zamierzam wykorzystać w najbliższy weekend 🙂

Lidka
5 lat temu
Oceń wpis :
     

Oj, ja bez mięsa żyć nie umiem. Ale będąc u koleżanki zawsze jadłam jej wegańskie potrawy. Burgery warzywne są mega smaczne, jadłam w wersji buraczanej i marchewkowej. Do tego chrupiąca bułeczka, sałatka z dobrym dressingiem, mniam! A Twój wygląda kolorowy i pysznie 🙂 Jak tylko będę miała trochę czasu i ochoty na kuchenne zabawy w gotowanie to zrobię taki smaczny obiad.

Kamila
Kamila
5 lat temu

Zapisuję do wykonania 🙂 Robiłam kiedyś podobne burgery,ale zamiast cieciorki była kasza jaglana i też były super. Natomiast tutaj jeszcze bardzo mnie zainteresował sos-to musi być coś ciekawego w smaku taki sos na bazie wody po cieciorce. Podziwiam kreatywność,ja bym czegoś takiego nie wymyśliła 😉

Kamila
Kamila
5 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Melduję wykonanie zadania 🙂 Burgery u mnie były w wersji obiadowej-z pieczonymi ziemniaczkami i furą sałaty. Wyszły naprawdę mega-tytuł wpisu nie jest ani trochę na wyrost 😉 W samych burgerach pominęłam tylko czosnek (nie używam go w swojej kuchni),a i tak nie są mdłe czy jałowe. Sos od razu przeczuwałam,że będzie super,więc zrobiłm podwójną porcję. I też wprowadziłam drobną modyfikację-nie miałam soli kala namak (zresztą i tak za nią nie przepadam) więc jej nie dodałam. Musztardę miałam angielską,która jest pioruńsko ostra,więc żeby ją trochę złagodzić dodałam łyżeczkę płynnego miodu. No i wyszło z tego cudo 🙂

Magda
5 lat temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Ślinka mi cieknie na widok tego burgera. Postaram się namówić męża, żeby zrezygnował z mięcha na rzecz cieciorki oraz buraczka. Będę tu zaglądać!

Miye's Imaginations
5 lat temu

Idealne danie dla mnie, tylko bułeczkę bym wymieniła 🙂

katsin
5 lat temu

Wygląda nieziemsko!

blogierka
5 lat temu

A czy ze zwykłą mąką też może być? 🙂

blogierka
5 lat temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Wyglądaobłęnie! <3 Ale czy ze zwykłą mąką też bedzie ok?

KatarzynaMierzwa
5 lat temu

Wygląda obłędnie aż mi ślinka cieknie. Tymbardziej że jestem czwarty tydzień na diecie i nie jem w ogóle chleba.

KatarzynaMierzwa
5 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

ooo to już mi lepiej 🙂 ja jestem na diecie szybka przemiana już 4 tydzień, a później mam zamiar właśnie przejść na zdrowe jedzenie wtedy z chęcią skorzystam z twoich przepisów 🙂

Gosia
5 lat temu

Należę do grupy osób mięsożernych i bez mięsa nie wyobrażam sobie życia. Ale to nie tak do końca, że nie zjem nic bez mięsa-wręcz przeciwnie, bardzo lubię. Burgery wyglądają obłędnie i będę musiała tej wersji spróbować, bo z mięsa mogę tylko jeść drób i już mi się nudzi

Kosą po patelni
5 lat temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Sprawdzone i pycha chociaż akurat ja bym buraka czymś innym zastąpił, ale to juz kwestia indywidualnych upodobań 🙂 Bez mięcha a da się jeść

Myslipotarganej
5 lat temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Wygląda obłędnie! Pokażę go mojej vege córce, żeby sobie zrobiła. Może i mnie przy okazji się jeden dostanie 😉

Maciek
Maciek
4 lat temu
Oceń wpis :
     

sos majonezowo-musztardowy? a gdzie majonez?

29
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x