Niedawno Ewa Chodakowska pochwaliła się na swoim profilu na Instagramie, że właśnie do Rossmanna wchodzi jej nowe masło orzechowe BeRAW!. Zaznaczyła, że cena nie jest wysoka, bo jej produkty mają być dostępne dla każdego. O ile batony Ewy czy Ani Lewandowskiej nie robią na mnie wrażenia, o tyle masła orzechowego byłam ciekawa. Poszłam do Rossmanna, chwyciłam słoiczek masła BeRAW!, ale zauważyłam, że obok stoi masło Better Choice, prawie dwa razy większe, w podobnej cenie. Obydwa produkty są wykonane w 100% z fistaszków. Teoretycznie więc powinny być takie same. Czy są jakieś różnice? Spróbowałam obu, masła różni właściwie wszystko – od wyglądu po cenę! Sprawdź które będzie dla ciebie lepsze.
Masło orzechowe BeRAW! od Ewy Chodakowskiej
Ewa Chodakowska proponuje nam masło orzechowe w 100% z fistaszków. Ja wzięłam wersję smooth (gładką). Masło jest opakowane w szklany słoiczek. Masa netto wynosi 190 gram, a cena to 9,99 zł. Jak wspomniałam, nie mam co się rozpisywać na temat składu, ponieważ poza fistaszkami nie znajdziemy w produkcie innych składników.
Masło orzechowe BeRAW! od Ewy Chodakowskiej – konsystencja i smak
Masło BeRAW! jest gęste. Masa orzechowa rozwarstwia się trochę na olej i miazgę orzechową, ale w zupełności mi to nie przeszkadza. Wystarczy zamieszać dobrze łyżeczką i jest ok. Chętnie bym jej użyła do kanapek i tostów, bo nie będą spływać z pieczywa. Świetnie sprawdzi się też jako jeden z głównych składników dressingu do sałatki. Przepis na sałatkę ze stekiem, którą polewam takim sosem znajdziesz tutaj. Masło od Ewy Chodakowskiej smakuje typowo „fistaszkowo”. Zapytasz „a jak miałoby smakować, skoro jest w 100% z fistaszków?”… Jak się okaże w dalszej części tego wpisu – to wcale nie takie oczywiste 😉 W każdym razie masło smakuje orzechowo, ale neutralnie, nie ma wyczuwalnych nut słonych czy słodkich.
Masło orzechowe Better Choice
Masło orzechowe od Better Choice podobnie jak BeRAW! od Ewy Chodakowskiej jest zrobione w 100% z prażonych orzeszków ziemnych. Aby mieć dobre porównanie, także w tym przypadku wybrałam wersję smooth. Masło Better Choice jest opakowane w szklany słoiczek. Jego masa netto wynosi 350 gram. Cena? Ja kupiłam w promocji za 11,49 zł, natomiast cena przed obniżką wynosiła 14,99 zł. Oczywiście tym razem też pomijam sekcję „skład”, ponieważ jak wspomniałam wyżej, na listę by wpadły wyłącznie fistaszki.
Masło orzechowe Better Choice – konsystencja i smak
Mało orzechowe Better Choice zrobiło mi niespodziankę i po otwarciu słoika ulało się na blat i podłogę. Nie przypominam sobie, żeby słoiczek był przechylony, a trzeba przyznać producentowi, że hojnie zalał słoik do pełna 😉 Masło nie rozdzieliło się na warstwy, natomiast ma bardzo płynną konsystencję. Wolałabym nie lać go (bo smarować to dużo powiedziane) na kanapki. Widzę to masło raczej w roli polewy na gofry czy desery. Konsystencja może też być zaletą, jeśli np. dodajesz masło orzechowe do zup czy potrawek. Ja chętnie użyję tego masła do koktajli. O moich propozycjach koktajlowych przeczytasz tutaj. Przez to, że masło jest takie rzadkie odpada zmartwienie, czy się dobrze rozmiesza. Wbrew pozorom nie używałabym go natomiast do robienia dressingów do sałatek na bazie oliwy, bo jak to masło rozrzedzi się jeszcze oliwą, to dressing będzie miał bardziej płynną niż kremową konsystencję. A smak? I tu jest właśnie ten element zaskoczenia, o którym pisałam przy smaku masła BeRAW! od Ewy Chodakowskiej. Masło firmy Better Choice ma słodkawą nutę. Może ty tego nie odczujesz, bo to bardzo subtelny posmak, ale ja jestem dość wyczulona na słodkości i wydaje mi się, że faktycznie mamy tutaj do czynienia z minimalnie słodszym produktem.
BeRAW! od Ewy Chodakowskiej czy Better Choice?
Niestety nie jestem w stanie jednoznacznie ci polecić czy masz kupić BeRAW! od Ewy Chodakowskiej, czy Better Choice. Myślę, że z tych dwóch produktów każdy powinien wybrać masło zgodnie ze swoimi preferencjami. Jeśli wolisz bardziej płynną konsystencję, to Better Choice (zgodnie ze swoją nazwą 😉 ) będzie lepszym wyborem. Jest prawie dwa razy większe, a niewiele droższe. Jeśli natomiast lubisz cięższe masła, bardziej zbite, to konsystencją wygrywa zdecydowanie BeRAW!. To drugie też bardziej mi smakuje, ale jak wspomniałam – różnica jest bardzo subtelna. No i zupełnie na marginesie – jeśli korzystasz z darmowych materiałów Ewy Chodakowskiej, to zakup choćby jednego produktu BeRAW może być sposobem, aby się odwdzięczyć za jej pracę 😉 A skąd w ogóle takie różnice w konsystencji i smaku? Trudno mi powiedzieć, bo nigdy nie zgłębiałam tematu produkcji masła orzechowego. Myślę, że to może być spowodowane stopniem uprażenia, odmianą fistaszków,a może jakąś temperaturą obróbki? Jak masz jakiś pomysł skąd te różnice, to daj znać w komentarzu!
a nie lepiej samemu sobie takie masło zrobić przecież to banalne i wiesz co masz 🙂
Jak masz odpowiedni sprzęt, to możesz sobie robić, pewnie 🙂 Druga sprawa, że jednak nie każdemu się chce, a wpis jest kierowany właśnie do tych osób, które chcą kupić 🙂 Jak byś wystawił recenzję regałów z klepki, to pewnie, że można sobie takie regały sklepać, ale też nie każdy ma sprzęt lub nie każdemu się chce 😛 A recenzja ułatwia zakupy 😉
Ogólnie nie przepadam za masłem orzechowym, ale w sosach czy słodkościach jakoś mi nie przeszkadza 😛
Może czas się przełamać.
Czyli, że masło masłu nierówne, czy że orzeszki orzeszkom? 😀 Swoją drogą, to naprawdę bardzo ciekawe i chętnie bym się dowiedziała, w czym tkwi sekret tej różnicy. Natomiast, ja chyba jednak wolę masła o gęstej konsystencji, bo do takich jestem przyzwyczajona. I też mi nie przeszkadza fakt, że się rozwarstwiają, bo łatwo jest wymieszać i po kłopocie 😉 To masło od Ewy, kusi mnie bardzo, więc pewnie niebawem je wypróbuję 😉
Ja szukałam ostatnio w Biedronce masła 100%, ale niestety brak. Tylko 93% orzeszków. Fakt, że 500 g za 9,99 zł brzmi jak okazja, ale jednak wolę 100% już chyba 😉 A masło od Ewy, co ja mogę Ci powiedzieć, ani nie żałuję, że kupiłam, ani też nie będę nikogo namawiać, bo nie okłamujmy się, cudów nie ma i orzeszki ziemne fakt, jak widać mogą mieć minimalną różnicę w smaku i zauważalną w konsystencji, ale nie aż tak drastyczną, żeby nie znaleźć większego słoiczka w podobnej cenie od innego producenta. Jednak fakt, że masło jest w szkle (a zauważ, ile sobie… Czytaj więcej »
No ja właśnie kupuję w Biedronce to 100% i jest naprawdę świetne 🙂 A to od Ewy chciałabym spróbować z czystej ciekawości 😉
Ja nie wiem dlaczego u mnie tego 100% nie ma w Biedrze… No trudno, będę musiała kupować inne 🙂