Marynata do karkówki

22 listopada 2017opycha.pl

Lubisz karkówkę? No pewnie, każdy szanujący się mięsożerca ją lubi! Jak ją traktujesz? Sól, pieprz i sru na patelnię albo grilla? No to ja mam dziś ciekawą propozycję, a jest nią marynata do karkówki. Kilka prostych składników, odrobina whiskey i Twoja karkówka wystrzeli o poziom wyżej! Pamiętaj jednak, że takie mięso wymaga cierpliwości. W przepisie podałam, iż karkówkę należy marynować przynajmniej przez noc, ale jeśli zyska kilka dodatkowych godzin, to bankowo jej nie zaszkodzi.

Marynata do karkówki

Marynata do karkówki

Ilość porcji: na ok. 400 g mięsa

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 5 łyżek oliwy
  • 6 łyżek whiskey
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Do kubeczka lub miseczki wlej oliwę i dodaj musztardę. Delikatnie mieszaj (najlepiej widelcem), aż składniki się połączą.
  2. Dolej whiskey, dodaj majeranek, 2 szczypty soli i odrobinę pieprzu. Jeszcze raz całość dokładnie wymieszaj. Posmakuj marynatę, w razie potrzeby dodaj soli. Twoja marynata do karkówki jest już gotowa. Teraz włóż mięso do miski, zalej marynatą, odrobinę wetrzyj ją w karkówkę i wstaw do lodówki co najmniej na noc (im dłużej), tym lepiej.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/marynata-do-karkowki/

Poprzedni post Kolejny post