Lubisz zapiekanki? Może masz problem z wykorzystaniem makaronu, który zostaje w lodówce np. po obiedzie z rosołem w roli głównej? Proponuję więc wykorzystać go jako zapiekaną potrawę. Przygotowując zapiekany makaron ze szpinakiem, serem i pomidorami wykorzystasz tak zwane resztki, a przy tym zrobisz smaczny obiad. Czy to nie jest fantastyczne? Oczywiście możesz też ugotować świeży makaron, jeśli nie zalega Ci żaden w lodówce... Ja miałam akurat 5 garści ugotowanego wcześniej w zapasie, ale myślę, że spokojnie dopasujesz proporcje do swoich potrzeb. Nie ma na co czekać, zapraszam do garów!
Wersja do druku
Ilość - 2 osoby
Składniki:
- 5 garści ugotowanego makaronu
- 2 spore garści liści szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- sól (pieprz)
- ewentualnie suszona bazylia lub oregano
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj składniki. Obetnij ogonki od liści szpinaku, umyj go i pokrój w paski. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki, a ser w kostkę 0,5-1 cm.
- Do miski wrzuć makaron, szpinak, pomidory, ser, czosnek. Polej całość oliwą, dopraw pieprzem i odrobiną soli. Możesz też dorzucić trochę suszonej bazylii lub oregano, jednak istnieje ryzyko, że w trakcie zapiekania staną się gorzkie (zatem możesz też np. posypać makaron tuż przed końcem pieczenia). Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składniki.
- Przełóż makaron z dodatkami do naczynia, w którym będziesz go zapiekać. Zwróć uwagę, aby składniki były w miarę równomiernie rozłożone.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Po tym czasie Twój zapiekany makaron ze szpinakiem, serem i pomidorami będzie gotowy.
Zapisz
Zapiekanki makaronowe to zawsze wdzięczne dania, bo robią się praktycznie same i co by się do nich nie wrzuciło, to będzie dobrze. Ale wersja wege jest najlepsza, a połączenie szpinaku, sera i pomidorów zawsze się dobrze sprawdza 🙂
można sobie zrobić czyszczenie lodówki 😉
U nas w domu często królują na stole makarony 🙂 Bardzo fajny przepis, myslę że skorzystamy.
Dziękuję i polecam 🙂
Aneczko, Ty jak zawsze wszystko na tacy podajesz. Świetne danie, smakowicie wygląda i te piękne zdjęcie potrawy, aż głodna się zrobiłam. 🙂
zapraszam, tylko troszkę daleko masz 😀
Uwielbiam takie połączenie! 🙂 To przepis, z którego często korzystamy 🙂
kurcze jakie proste i genialne – mniam
Proste zawsze są najlepsze 😛
Wygląda pysznie i bardzo lubię takie dania. Piekarnik super sprawa 😀
Zgadzam się, dobra alternatywa dla niezbyt zdrowego smażenia 🙂
lubię i zapiekanki i dania gdzie mogę zagospodarować resztki z poprzednich dań. Świetny przepis 🙂
pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, że przypadło do gustu, polecam się na przyszłość ! 😉
Robię makaron ze szpinakiem bardzo często, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby dodać do niego pomidory 😉 Wypróbuję następnym razem! 🙂
no to jest super sprawa, bo one się w trakcie pieczenia lekko karmelizują, zupełnie zmienia się ich konsystencja… nadają fajny smaczek i soczystość 🙂
Pyszna propozycja na obiad. Wszystko co lubię. Czasem podobną robię 🙂
cieszę się, że trafiłam w gust 😉
Kocham makaron w takiej formie. Każdy makaron kocham, a to nowa inspiracja dla mnie 😉
Ja właśnie jadłam ostatnio mniej makaronu, ale gdy ugotowało się za dużo do rosołu, to miłość odżyła 😉
Makarony uwielbiam, ten wygląda pysznie
Bardzo dziękuję! 😀