2,5K
Lubisz zapiekanki? Może masz problem z wykorzystaniem makaronu, który zostaje w lodówce np. po obiedzie z rosołem w roli głównej? Proponuję więc wykorzystać go jako zapiekaną potrawę. Przygotowując zapiekany makaron ze szpinakiem, serem i pomidorami wykorzystasz tak zwane resztki, a przy tym zrobisz smaczny obiad. Czy to nie jest fantastyczne? Oczywiście możesz też ugotować świeży makaron, jeśli nie zalega Ci żaden w lodówce... Ja miałam akurat 5 garści ugotowanego wcześniej w zapasie, ale myślę, że spokojnie dopasujesz proporcje do swoich potrzeb. Nie ma na co czekać, zapraszam do garów!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 5 garści ugotowanego makaronu
- 2 spore garści liści szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- sól (pieprz)
- ewentualnie suszona bazylia lub oregano
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj składniki. Obetnij ogonki od liści szpinaku, umyj go i pokrój w paski. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki, a ser w kostkę 0,5-1 cm.
- Do miski wrzuć makaron, szpinak, pomidory, ser, czosnek. Polej całość oliwą, dopraw pieprzem i odrobiną soli. Możesz też dorzucić trochę suszonej bazylii lub oregano, jednak istnieje ryzyko, że w trakcie zapiekania staną się gorzkie (zatem możesz też np. posypać makaron tuż przed końcem pieczenia). Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składniki.
- Przełóż makaron z dodatkami do naczynia, w którym będziesz go zapiekać. Zwróć uwagę, aby składniki były w miarę równomiernie rozłożone.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Po tym czasie Twój zapiekany makaron ze szpinakiem, serem i pomidorami będzie gotowy.
Zapisz
Zapiekanki makaronowe to zawsze wdzięczne dania, bo robią się praktycznie same i co by się do nich nie wrzuciło, to będzie dobrze. Ale wersja wege jest najlepsza, a połączenie szpinaku, sera i pomidorów zawsze się dobrze sprawdza 🙂
można sobie zrobić czyszczenie lodówki 😉
U nas w domu często królują na stole makarony 🙂 Bardzo fajny przepis, myslę że skorzystamy.
Dziękuję i polecam 🙂
Aneczko, Ty jak zawsze wszystko na tacy podajesz. Świetne danie, smakowicie wygląda i te piękne zdjęcie potrawy, aż głodna się zrobiłam. 🙂
zapraszam, tylko troszkę daleko masz 😀
Uwielbiam takie połączenie! 🙂 To przepis, z którego często korzystamy 🙂
kurcze jakie proste i genialne – mniam
Proste zawsze są najlepsze 😛
Wygląda pysznie i bardzo lubię takie dania. Piekarnik super sprawa 😀
Zgadzam się, dobra alternatywa dla niezbyt zdrowego smażenia 🙂
lubię i zapiekanki i dania gdzie mogę zagospodarować resztki z poprzednich dań. Świetny przepis 🙂
pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, że przypadło do gustu, polecam się na przyszłość ! 😉
Robię makaron ze szpinakiem bardzo często, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby dodać do niego pomidory 😉 Wypróbuję następnym razem! 🙂
no to jest super sprawa, bo one się w trakcie pieczenia lekko karmelizują, zupełnie zmienia się ich konsystencja… nadają fajny smaczek i soczystość 🙂
Pyszna propozycja na obiad. Wszystko co lubię. Czasem podobną robię 🙂
cieszę się, że trafiłam w gust 😉
Kocham makaron w takiej formie. Każdy makaron kocham, a to nowa inspiracja dla mnie 😉
Ja właśnie jadłam ostatnio mniej makaronu, ale gdy ugotowało się za dużo do rosołu, to miłość odżyła 😉
Makarony uwielbiam, ten wygląda pysznie
Bardzo dziękuję! 😀
Wpadłam tu w 2024 roku szukając pomysłu na szybki i smaczny obiad 😋
Już wiem, co zrobię 🙌 Dziękuję za świetny przepis ❤️
Bardzo się cieszę, że pomysł wpadł w oko! Dodam tylko, że jeśli na etapie przygotowania przyjdzie strach, że makaron po upieczeniu będzie zbyt suchy, można przygotować trochę sosu a’la beszamel (podsmażyć odrobinę mąki pszennej na maśle, stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając, aż zgęstnieje, a później doprawić solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową), wymieszać z pozostałymi składnikami i upiec. Tylko sosu nie powinno być za dużo, żeby nie wyszła zupa z warzywami i makaronem 🙂