Makaron zapiekany ze szpinakiem, serem i pomidorami

opycha.pl
Lubisz zapiekanki? Może masz problem z wykorzystaniem makaronu, który zostaje w lodówce np. po obiedzie z rosołem w roli głównej? Proponuję więc wykorzystać go jako zapiekaną potrawę. Przygotowując zapiekany makaron ze szpinakiem, serem i pomidorami wykorzystasz tak zwane resztki, a przy tym zrobisz smaczny obiad. Czy to nie jest fantastyczne? Oczywiście możesz też ugotować świeży makaron, jeśli nie zalega Ci żaden w lodówce... Ja miałam akurat 5 garści ugotowanego wcześniej w zapasie, ale myślę, że spokojnie dopasujesz proporcje do swoich potrzeb. Nie ma na co czekać, zapraszam do garów!
Wersja do druku
Ilość - 2 osoby

Składniki:

  • 5 garści ugotowanego makaronu
  • 2 spore garści liści szpinaku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • sól (pieprz)
  • ewentualnie suszona bazylia lub oregano

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj składniki. Obetnij ogonki od liści szpinaku, umyj go i pokrój w paski. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki, a ser w kostkę 0,5-1 cm.
  • Do miski wrzuć makaron, szpinak, pomidory, ser, czosnek. Polej całość oliwą, dopraw pieprzem i odrobiną soli. Możesz też dorzucić trochę suszonej bazylii lub oregano, jednak istnieje ryzyko, że w trakcie zapiekania staną się gorzkie (zatem możesz też np. posypać makaron tuż przed końcem pieczenia). Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składniki.
  • Przełóż makaron z dodatkami do naczynia, w którym będziesz go zapiekać. Zwróć uwagę, aby składniki były w miarę równomiernie rozłożone.
  • Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Po tym czasie Twój zapiekany makaron ze szpinakiem, serem i pomidorami będzie gotowy.

Zapisz

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
balkanyrudej
5 lat temu

Zapiekanki makaronowe to zawsze wdzięczne dania, bo robią się praktycznie same i co by się do nich nie wrzuciło, to będzie dobrze. Ale wersja wege jest najlepsza, a połączenie szpinaku, sera i pomidorów zawsze się dobrze sprawdza 🙂

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  balkanyrudej

można sobie zrobić czyszczenie lodówki 😉

Katarzyna Hartung
Katarzyna Hartung
5 lat temu

U nas w domu często królują na stole makarony 🙂 Bardzo fajny przepis, myslę że skorzystamy.

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  Katarzyna Hartung

Dziękuję i polecam 🙂

Only Tenerife
5 lat temu

Aneczko, Ty jak zawsze wszystko na tacy podajesz. Świetne danie, smakowicie wygląda i te piękne zdjęcie potrawy, aż głodna się zrobiłam. 🙂

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  Only Tenerife

zapraszam, tylko troszkę daleko masz 😀

Magda
Magda
5 lat temu

Uwielbiam takie połączenie! 🙂 To przepis, z którego często korzystamy 🙂

kosapopatelni
5 lat temu

kurcze jakie proste i genialne – mniam

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  kosapopatelni

Proste zawsze są najlepsze 😛

Matkiupadki.pl
5 lat temu

Wygląda pysznie i bardzo lubię takie dania. Piekarnik super sprawa 😀

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  Matkiupadki.pl

Zgadzam się, dobra alternatywa dla niezbyt zdrowego smażenia 🙂

Kasia Bolek
Kasia Bolek
5 lat temu

lubię i zapiekanki i dania gdzie mogę zagospodarować resztki z poprzednich dań. Świetny przepis 🙂
pozdrawiam serdecznie

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  Kasia Bolek

Cieszę się, że przypadło do gustu, polecam się na przyszłość ! 😉

Okiem Blondynki by McBlondi

Robię makaron ze szpinakiem bardzo często, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby dodać do niego pomidory 😉 Wypróbuję następnym razem! 🙂

opycha.pl
5 lat temu

no to jest super sprawa, bo one się w trakcie pieczenia lekko karmelizują, zupełnie zmienia się ich konsystencja… nadają fajny smaczek i soczystość 🙂

Madame Malonka
5 lat temu

Pyszna propozycja na obiad. Wszystko co lubię. Czasem podobną robię 🙂

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  Madame Malonka

cieszę się, że trafiłam w gust 😉

Pokularna
5 lat temu

Kocham makaron w takiej formie. Każdy makaron kocham, a to nowa inspiracja dla mnie 😉

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  Pokularna

Ja właśnie jadłam ostatnio mniej makaronu, ale gdy ugotowało się za dużo do rosołu, to miłość odżyła 😉

Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
5 lat temu

Makarony uwielbiam, ten wygląda pysznie

opycha.pl
5 lat temu
Odpowiedz do  Małgorzata Hert

Bardzo dziękuję! 😀

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

21
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x