Makaron z wołowiną i zielonymi szparagami

opycha.pl
Dzisiaj mam propozycję dla fanów makaronu. Jak już zauważyłeś, moje makarony nie ociekają sosem, są podane w lekkiej wersji. Dzisiaj nie będzie inaczej! Mój makaron z wołowiną i zielonymi szparagami jest prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny. Musisz jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach... Użyłam ligawy, bo to delikatne mięso, które szybko się smaży i nie będzie twarde. Szparagi natomiast muszą być zielone i cienkie, bo nie trzeba ich obierać i gotować. Niestety, ale tym razem nie podam zamienników, ale zapewniam, że w ten sposób chcę zapewnić, że mięcho nie będzie jak z kamienia, a szparagi Ci nie zaszkodzą.
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • ok. 100 g ligawy wołowej
  • spora garść makaronu penne (rurki, ja miałam pełnoziarniste)
  • 10 cienkich zielonych szparagów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • chlust oliwy
  • odrobina soku z cytryny
  • sól
  • pieprz z młynka
  • woda do ugotowania makaronu

Sposób wykonania:

  • Wstaw wodę na makaron. W międzyczasie pokrój wołowinę w cienkie paski (niezbyt długie). Od szparagów odetnij zdrewniałe końce i pokrój je na kawałki o długości ok. 2,5 cm. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  • Gdy woda zacznie wrzeć dosyp szczyptę soli i wrzuć makaron, ugotuj al dente. W czasie, gdy makaron będzie się gotował wlej na rozgrzaną patelnię chlust oliwy, wrzuć na nią wołowinę, odrobinę posól i podsmażaj. Gdy się w 50% zetnie dodaj szparagi i czosnek, podsmażaj jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając.
  • Odlej makaron, ale go nie przelewaj zimną wodą! Dorzuć go na patelnię, całość skrop odrobiną soku z cytryny, oprósz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Twój makaron z wołowiną i zielonymi szparagami jest już gotowy!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x