747
Dzisiaj mam propozycję dla fanów makaronu. Jak już zauważyłeś, moje makarony nie ociekają sosem, są podane w lekkiej wersji. Dzisiaj nie będzie inaczej! Mój makaron z wołowiną i zielonymi szparagami jest prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny. Musisz jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach... Użyłam ligawy, bo to delikatne mięso, które szybko się smaży i nie będzie twarde. Szparagi natomiast muszą być zielone i cienkie, bo nie trzeba ich obierać i gotować. Niestety, ale tym razem nie podam zamienników, ale zapewniam, że w ten sposób chcę zapewnić, że mięcho nie będzie jak z kamienia, a szparagi Ci nie zaszkodzą.
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- ok. 100 g ligawy wołowej
- spora garść makaronu penne (rurki, ja miałam pełnoziarniste)
- 10 cienkich zielonych szparagów
- 1-2 ząbki czosnku
- chlust oliwy
- odrobina soku z cytryny
- sól
- pieprz z młynka
- woda do ugotowania makaronu
Sposób wykonania:
- Wstaw wodę na makaron. W międzyczasie pokrój wołowinę w cienkie paski (niezbyt długie). Od szparagów odetnij zdrewniałe końce i pokrój je na kawałki o długości ok. 2,5 cm. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Gdy woda zacznie wrzeć dosyp szczyptę soli i wrzuć makaron, ugotuj al dente. W czasie, gdy makaron będzie się gotował wlej na rozgrzaną patelnię chlust oliwy, wrzuć na nią wołowinę, odrobinę posól i podsmażaj. Gdy się w 50% zetnie dodaj szparagi i czosnek, podsmażaj jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając.
- Odlej makaron, ale go nie przelewaj zimną wodą! Dorzuć go na patelnię, całość skrop odrobiną soku z cytryny, oprósz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Twój makaron z wołowiną i zielonymi szparagami jest już gotowy!