Makaron z kapustą i ziemniakami, za który dasz mi w gębę!

opycha.pl
Makaron z kapustą i ziemniakami da ci dwa powody, żeby dać mi w gębę! Pierwszy odruchowy - przecież nie daje się pyry do makaronu! Drugi? Jak już zrobisz ten makaron, to są bardzo duże szanse, że ci zasmakuje, a przecież to głównie węglowodany, więc w nadmiarze pójdą w boczki! Dlatego postaraj się zachować umiar nawet, jeśli rozsmakujesz się w mojej propozycji 😉
Ale zaraz, zaraz, skąd w ogóle pomysł na mieszanie ziemniaków z makaronem? Co mi strzeliło do głowy, żeby dorzucić kapustę? Niestety to nie zasługa mojej bogatej wyobraźni, tylko inspiracja kuchnią włoską, a dokładniej makaronem gryczanym pizzoccheri, który we włoskim Livigno podaje się właśnie z kartoflem, kapuchą i serem. Pierwszy raz spróbowałam go z ciekawości, bo składniki wydawały mi się od czapy. Drugi raz zamówiłam go już zupełnie świadomie. Sama bym się nie spodziewała, że to trochę nietypowe połączenie tak mi zasmakuje! Postanowiłam więc zrobić swoją polską wariację na ten temat. Co prawda można już dostać pizzoccherri w niektórych marketach, ale jednak wciąż klasyczny makaron łatwiej kupić.
No dobra. leć do kuchni, gotuj ten cholerny makaron, a jak już będziesz leżeć na kanapie niczym anakonda po dobrej wyżerce, to tutaj możesz sprawdzić, czym jest właściwie to włoskie Livigno 😉 A, i w międzyczasie daj znać w komentarzu, czy ci smakowało!
Wersja do druku
Ilość - 2 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu penne (ale uwaga, w polskich marketach można czasem dorwać gryczany pizzoccheri!)
  • 4 -5 liści kapusty włoskiej
  • 2 średnie ziemniaki (możesz też użyć ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie)
  • 100 g żółtego sera (możesz dać więcej, ja miałam goudę)
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • sól i pieprz (najlepiej prosto z młynka)
  • woda do zagotowania makaronu i ziemniaków

Sposób wykonania:

  • Makaron z kapustą i ziemniakami robi się dość prosto. Zacznij od wstawienia wody na makaron. Ja solę dopiero, gdy zacznie wrzeć. Potem dodaję makaron i gotuję al dente. O tym jak gotować makaron bez popełniania popularnych błędów pisałam tutaj (klik!). Przy okazji obierz ziemniaki, pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm i także ugotuj w osolonej wodzie (w osobnym garnku oczywiście). Jeśli korzystasz z ziemniaków, które zostały ci z obiadu, to wystarczy je pokroić w kawałki. Po ugotowaniu makaronu i ziemniaków nie zapomnij ich odcedzić!
  • Lecimy dalej z resztą składników! Liście kapusty pokrój w paski o szerokości ok. 1 cm, niezbyt długie. Obierz czosnek i pokrój go w płatki. Ser zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
  • Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, wrzuć odcedzone ziemniaki i kapustę. Podsmażaj, aż kapusta trochę zmięknie, po czym dodaj czosnek, przemieszaj i podsmażaj jeszcze chwilę.
  • Na patelnię dodaj makaron, oprósz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Teraz zacznij dodawać stopniowo ser. Za każdym razem, gdy sypniesz serem wymieszaj całość, po czym dodaj kolejną partię sera. Chodzi o to, żeby rozprowadzić ser równomiernie po całej potrawie.
  • Twój makaron z kapustą i ziemniakami jest już gotowy! Oczywiście nie jest to ta sama potrawa, którą jadłam we Włoszech, ale ta spolszczona wersja też smakuje bardzo dobrze! Nie zgadzasz się ze mną? Spoko, napisz mi w komentarzu co dokładnie ci nie pasuje (ale liczę na konstruktywną krytykę, a nie hejt czy trolling). Przepis ci się spodobał? Koniecznie udostępnij link do tego wpisu na swoim Facebooku, może twoi znajomi też spróbują tej potrawy!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Privacy Preference Center

      Advertising

      Analytics

      Other

      1
      0
      Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x