Makaron spaghetti z „pesto” z groszku -przepis na szybki obiad!

opycha.pl
Skąd pomysł na makaron spaghetti z "pesto" z groszku? Już kiedyś zrobiłam przepis na tego typu makaron, tylko wtedy groszek był w całości, a do makaronu dodałam jeszcze kawałki fety. Gdy udostępniłam przepis na grupie kulinarnej, jedna babka zadała dość istotne pytanie -jak to jeść, żeby się nie denerwować? W końcu nabić groszek na widelec i jeszcze okręcić wokół niego makaron spaghetti to wcale nie taka prosta sprawa… Dlatego właśnie pomyślałam, że może warto, zamiast groszku w całości zmielić go na coś w rodzaju pesto?
Tak, wiem, prawdziwe pesto jest z bazylii, ewentualnie suszonych pomidorów. Ale do tej pasty z groszku dodałam prawie wszystko to, co daję do pesto z zieleniny, oblepiam tym makaron, więc chyba mi wybaczysz, że nazwałam to "pesto"? Ten cudzysłów to nie przypadek! 😉
Jeśli chodzi o kwestie techniczne, to starałam się jak najdokładniej opisać procedurę przygotowania. Odpowiednia kolejność sprawi, że przygotowanie makaronu nie tylko będzie łatwe, ale też zajmie mniej czasu. Myślę, że śmiało mogę nazwać to danie z makaronu szybkim obiadem! I tutaj słowo "obiad" też nie zostało użyte przypadkowo… Niestety makaron ma trochę kalorii, więc raczej nie polecam na kolację. Choć wiadomo, kto bogatemu zabroni?! 😀 Jednak dla mnie najważniejsze, że w tym spaghetti z "pesto" używa się aż 150 g zielonego groszku. Kiedy ostatnio udało ci się zjeść szklankę gotowanego groszku na raz?!
Na koniec tylko dodam, że ja robiłam wersję wegetariańską z cheddarem na podpuszczce mikrobiologicznej. Niestety nie wszystkie sery są wegetariańskie, więc jeśli zależy ci na zachowaniu zasad wegetarianizmu, warto sprawdzać skład. Nie każdy producent podaje na opakowaniu informację, jakiej podpuszczki użył, ale warto "powalczyć". Jeszcze do niedawna np. parmezan był robiony głównie na podpuszczce odzwierzęcej, a teraz łatwiej już kupić wersję wege, która najczęściej jest celowo oznaczana, aby zachęcić do zakupu "bezmięsnych".
makaron spaghetti z
Wersja do druku
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie/pieczenie 15 min.
Czas całkowity 25 min.
Ilość – 1 porcja
Ilość kalorii – 672 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla podstawowej wersji przepisu z użyciem sera cheddar (15 g do „pesto” i 10 g do posypania) oraz makaronu z pszenicy durum
Makro: białka 30 g, tłuszcze 20,1 g, węglowodany 96,6 g 
Stopień trudności: prosty

Składniki:

  • 100 g suchego makaronu spaghetti (ja miałam spaghetti 50 cm, więc odmierzyłam kciukiem i palcem wskazującym "pęczek" o grubości 2 długopisów, z krótszym makaronem zrób 2x tyle)
  • 150 g zielonego groszku (mrożony)
  • 15 g sera cheddar do starcia na małych oczkach + odrobina do posypania (po starciu wychodzi ok. 1/4 szklanki, jak lubisz, możesz dać więcej, można też zastąpić innym twardym serem)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki wody po gotowaniu makaronu
  • sól/pieprz (pieprz najlepiej prosto z młynka)
  • woda do gotowania makaronu i groszku (+ ewentualnie lód do schłodzenia groszku)

Sposób wykonania:

  • Makaron spaghetti z "pesto" z groszku robi się prosto i szybko, szczególnie jeśli zachowasz odpowiednią kolejność. Właśnie dlatego najpierw wstaw wodę do gotowania makaronu i groszku, żeby w międzyczasie przygotować inne składniki. Jeśli chodzi o makaron, to teoretycznie powinno się gotować przynajmniej litr wody na każde 100 g makaronu. Ja robiłam jedną porcję, ale mimo wszystko wstawiłam 2,5 litra (większa ilość nie szkodzi). Wstaw też od razu mały garnek wody, w której ugotujesz groszek. W obu przypadkach dosyp soli, dopiero gdy woda zacznie wrzeć.
  • W czasie, gdy woda się podgrzewa, nie czekaj, tylko przygotuj pozostałe składniki. Zetrzyj ser na małych oczkach (15 g do "pesto" z groszku + odrobina do posypania) i drobno posiekaj czosnek. Dzięki temu praca pójdzie sprawniej.
    makaron spaghetti z
  • Gdy tylko woda w mniejszym garnku zacznie wrzeć, dodaj soli i wsyp zielony groszek. Gotuj kilka minut, aż zmięknie. Zaraz po ugotowaniu przełóż go do jak najzimniejszej wody, a jeśli możesz, dodaj też trochę lodu. Groszek nie tylko zachowa jędrność (zatrzymasz proces gotowania), ale też zatrzyma ładny kolor.
    makaron spaghetti z "pesto" z groszku
  • Odłóż 1/4 szklanki groszku. Resztę wsyp do pojemnika blendera, w którym będziesz robić pesto. Dodaj ser, czosnek, łyżkę oliwy, dwie łyżki soku z cytryny, szczyptę soli i pieprz. Zmiksuj całość na gładko. To będzie właśnie wspomniane "pesto". 😉
  • Woda na makaron już wrze? Super, dodaj więc trochę soli i wrzuć makaron. Gotuj al dente (lekko twardo). Gdy makaron już będzie ok, dodaj szybko 2 łyżki z jego gotowania do masy z groszku, a resztę odlej.
  • Ponownie zmiksuj "pesto" z groszku z wodą z makaronu, aby pasta była nieco rzadsza. Przełóż masę groszkową do garnka z makaronem i dobrze wymieszaj, aby zielone "pesto" oblepiło cały makaron.
  • Twoje spaghetti z "pesto" z groszku jest już właściwie gotowe. Teraz wystarczy przełożyć je na talerz, posypać pozostałym groszkiem (ta 1/4 szklanki, która była do odłożenia), tartym serem i jeszcze trochę oprószyć pieprzem. Smacznego!
    makaron spaghetti z
  • P.S. Jeśli przepis ci się spodobał, to koniecznie daj mi o tym znać! Chętnie się też dowiem, czy instrukcje były jasne i obyło się bez problemów?
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x