łosoś w galarecie, wigilia, ryba w galarecie
Znasz taką potrawę jak zimne nóżki? Jest to nic innego, jak mięso w galarecie. Polane odrobiną octu smakuje bardzo dobrze. A co zrobić w sytuacji, gdy chcemy przygotować danie bezmięsne, ale dopuszczamy ryby? Wtedy świetnie nada się łosoś w galarecie! Prosty w przygotowaniu i smaczny, a do tego ma mniej ości niż karp. Świetna przystawka na wigilijną kolację i nie tylko. Ja rok temu przygotowałam swoją galaretę w misce, po czym ją z niej wyjęłam, aby każdy mógł sobie ukroić porcję. Ostatnio zaś robiłam galaretę jeszcze przed świętami i użyłam korytka do pieczenia ciast. Jeśli chcesz, to możesz zrobić tak, jak robił mój tata, czyli umieścić wszystko w małych naczynkach i od razu łosoś w galarecie będzie podzielony na porcje.
łosoś w galarecie, wigilia, ryba w galarecie
Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 200 g groszku z puszki
  • 2 średnie marchewki
  • ok. 0 (5 litra bulionu warzywnego)
  • żelatyna (na 0,5 litra bulionu)
  • spora garść siekanego kopru
  • odrobina oleju lub oliwy
  • sól

Sposób wykonania:

  • Najpierw ugotuj marchewki w skórce, potem przygotuj galaretę. Podałam w przepisie ok. 0,5 litra bulionu, bo na taką ilość wygodniej odmierzyć żelatynę. Posmakuj płyn, być może trzeba go jeszcze dosolić. Ponadto nie wiem ile dokładnie u Ciebie zejdzie płynu, u mnie to było ok. 300 ml. W każdym razie przeczytaj instrukcję na opakowaniu żelatyny, po czym zgodnie z zaleceniami przygotuj płyn na galaretę z bulionu. U mnie trzeba było go podgrzać i w gorącym (nie gotując) rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. U Ciebie pewnie będzie podobnie. Odstaw płyn na galaretę na bok, aby przestygł.
  • W garnku ugotuj trochę osolonej wody, a gdy zacznie wrzeć, włóż do garnka filet z łososia i podgrzewaj, aż się zetnie, po czym wyjmij go i odłóż na talerz. Obierz marchewkę i pokrój w mała kosteczkę.
  • Wyjmij naczynie, w którym chcesz zrobić rybę. Ja rok temu użyłam szklanej miski, niedawno zastąpiłam ją korytkiem do pieczenia ciast. Pamiętaj, że w naczyniu musi się zmieścić łosoś, marchewka i groszek. Możesz też użyć kilku małych naczynek, aby od razu wyporcjować danie. Naczynie obsmaruj olejem lub oliwą. Zdejmij palcami trochę łososia i ułóż na dnie naczynia, posyp koperkiem, następnie odrobiną marchewki i groszku. Ja zrobiłam tak 3 warstwy. Najlepiej rozdzielić sobie wszystkie składniki na 3 porcje i dopiero wtedy układać w naczyniu.
  • Na koniec zalej całość płynem z żelatyną i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Twój łosoś w galarecie jest już gotowy. Możesz go podawać z cząstkami cytryny, bo skropiony jej sokiem będzie smakował jeszcze lepiej!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o