Lekko pikantne panierowane skrzydełka z kurczaka

20 stycznia 2018opycha.pl

Niedawno wrzuciłam na bloga przepis na sos BBQ i zapowiadałam, że dorzucę jeszcze przepis na skrzydełka do kompletu. Jak pisałam, tak zrobiłam! Daję przepis na lekko pikantne panierowane skrzydełka z kurczaka, które świetnie grają ze wspomnianym sosem BBQ. Mięso jest soczyste i wręcz samo odchodzi od kości, smak jest podrasowany odrobiną pikanterii. Nie chce Ci się robić sosu? Spróbuj tych skrzydełek z keczupem -też pewnie dobrze zagra!

Lekko pikantne panierowane skrzydełka z kurczaka

Lekko pikantne panierowane skrzydełka z kurczaka

Ilość porcji: 2-3 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 800 g skrzydełek z kurczaka
  • 2 jajka
  • łyżka ostrej papryki mielonej
  • pół łyżeczki pieprzu cayene
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • ok. szklanki mąki pszennej do panierowania
  • ok. szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj skrzydełka. Potnij je na kawałki. Jeśli Twój nóż średnio daje radę, to wystarczy, że natniesz w zgięciu skórę, wygniesz skrzydełko w stawie w przeciwną stronę, niż to było naturalnie i wtedy nożem dokończysz sprawę.
  2. W miseczce rozbełtaj dwa rozbite jajka z solą, papryką i pieprzem cayene. Na patelnię wlej olej do smażenia i rozgrzej. Pilnuj jego temperatury w trakcie całego procesu smażenia. Każdy kawałek skrzydełka obtaczaj najpierw w mące, potem mocz w jajku, na koniec obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rumiano i odkładaj na talerz.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem dopieczenia, porozkładaj na niej skrzydełka i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut. Twoje lekko pikantne panierowane skrzydełka z kurczaka są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/lekko-pikantne-panierowane-skrzydelka-kurczaka/

Poprzedni post Kolejny post