Grillowanie powoli robi się naszym sportem narodowym, więc chętnie szukamy inspiracji z tej dziedziny. Podrzucę ci zatem kilka moich pomysłów na lekkie dania z grilla. Nie jest tajemnicą, że ograniczam mięso w swojej diecie, więc możesz się spodziewać potraw wegetariańskich i wegańskich. Chciałabym cię zachęcić do wzbogacenia swojego grilla o propozycje warzywne nawet, jeśli na co dzień jesz mięso. Im więcej warzyw, tym zdrowiej, a także ciekawiej!
Lekkie dania z grilla w wersji wege
Jak wspomniałam, grillujemy coraz więcej. Nic więc dziwnego, że producenci sprzętu do grillowania wymyślają nowe rozwiązania, żeby nam ułatwić i uprzyjemnić przygotowywanie potraw z rusztu. Część przepisów, które znajdziesz poniżej, będzie bazowała na GOURMET BBQ SYSTEM proponowanym przez markę Weber. Rozwiązanie GBC polega na tym, iż możemy wyjąć środek rusztu i umieścić w tym miejscu odpowiednie akcesoria do grillowania. Jest to dość ciekawa propozycja, bo możesz dzięki temu przygotować potrawy, których zwykle nie kojarzymy z grillem. Jak wspomniałam, ja chciałabym się skupić na lekkich daniach z grilla, które będą wegetariańskie. Poniżej podrzucam ci kilka pomysłów na potrawy z wykorzystaniem systemu GBS.
Grillowane tofu z warzywami
Tofu to dość specyficzny składnik. Sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, co jednym się podoba (można zamarynować po swojemu), innym przeszkadza. Możesz spróbować swoich sił w samodzielnym zamarynowaniu tofu lub kupić gotowy produkt. Jeśli chodzi o tą drugą opcję, ja lubię tofu marynowane z tymiankiem. Jednak po kilku latach pracy w orientalnej restauracji wiem, że bardzo wiele osób przepada za sosem słodko-pikantnym, więc może zasmakuje ci tofu w marynacie „sweet chilli”? Jest dostępne w wielu marketach i nie powinno być problemu z jego zakupem. Pokrój tofu w plastry o grubości ok. 1 cm i grilluj na tradycyjnym ruszcie.
Wykorzystując zestaw do woka z systemu GBS, przygotuj swoje ulubione warzywa na parze. Mogą to być np. szparagi, fasolka szparagowa, kawałki cebuli czy marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinia. Pamiętaj, aby doprawić warzywa solą i pieprzem (najlepiej prosto z młynka). Możesz też wymieszać je z odrobiną suszonego oregano. Jeśli nie masz ochoty na warzywa na parze, możesz też przygotować je w specjalnym koszu do grillowania. Dzięki jego budowie warzywa nie będą rozsypywać się po ruszcie. Woda z warzyw dość szybko odparuje przez specjalne otwory, dzięki czemu będą bardziej chrupkie. Jeżeli wybierzesz takie rozwiązanie, warto wcześniej wymieszać warzywa z przyprawami i odrobiną oliwy lub oleju.
Ja do pełni szczęścia potrzebowałabym jeszcze tylko odrobiny oliwy, aby polać te smakołyki. Wiem jednak, że Polacy uwielbiają dipy, sosy i dressingi. Proponuję więc słodko-pikantny dip. Wystarczy zmieszać dobry pikantny keczup z odrobiną miodu, syropu klonowego lub z agawy, dosypać trochę mielonej wędzonej papryki (możesz użyć ostrej) i doprawić solą. Ilości poszczególnych składników dostosuj do swoich upodobań.
Steki z selera
Steki z selera to przepis, który wykorzystuję prawie za każdym razem, gdy zapraszam gości na grilla. Jest prosty w przygotowaniu, steki szybko się robią, a do tego dobrze smakują! W przeciwieństwie do tradycyjnych steków nie musisz skrupulatnie pilnować temperatury i czasu, wystarczy nie przypalić! 😉 W przypadku tego przepisu możesz wykorzystać ruszt do przypiekania z systemu GBS.
Zacznij od podjęcia decyzji, czy chcesz większe steki, czy mniejsze. Jeśli wybierasz większe, obierz bulwę selera w całości, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Jeżeli wolisz mniejsze kawałki, najpierw przekrój bulwę selera na pół, a dopiero później obierz i pokrój w plastry. Z doświadczenia wiem, że ta druga wersja jest łatwiejsza w przygotowaniu, ale wizualnie mniej atrakcyjna. Teraz przygotuj marynatę do steków. Wymieszaj oliwę lub olej z odrobiną soli, wędzoną papryką w proszku i pieprzem. Możesz też dodać suszony czosnek niedźwiedzi lub oregano i jeśli lubisz, dosypać nieco kuminu. Ilości przypraw dostosuj do swoich upodobań. Wysmaruj porządnie kawałki selera marynatą i odstaw przynajmniej na godzinę. Teraz wystarczy już tylko ułożyć steki z selera na ruszcie i grillować z obu stron, aż zmięknie i się trochę przyrumieni.
Ja zwykle grilluję po południu, więc przygotowuję seler przed południem, aby miał kilka godzin na marynowanie. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Podpowiem jeszcze, że możesz w podobny sposób przygotować ziemniaki, ale warto pokroić je w plastry o grubości maksymalnie 1 cm. Wystarczy do tego dorzucić jeszcze jakąś sałatkę lub surówkę i masz pełnowartościowe, lekkie danie z grilla.
Burger z tofu ze szpinakiem
Tym razem tofu w zupełnie innej odsłonie, jako burger! Przepis jest mocno inspirowany wegańskimi pulpecikami, które sobie kiedyś często robiłam. Pomyślałam, że można nadać im nieco inną formę i przygotować na żeliwnej płycie z systemu GBS. Podam ci proporcje na masę z 1 kostki tofu. Potrzebujesz dodatkowo pół niedużej cebuli, papryczkę chilli, sporą garść świeżego szpinaku, małą garść pestek dyni i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (być może trochę więcej)Przygotuj też odrobinę oleju lub oliwy do smażenia oraz sól i pieprz. Cebulkę i chilli posiekaj bardzo drobno, po czym podsmaż na odrobinie oleju. Pestki dyni posiekaj. Podsmaż szpinak na niewielkiej ilości tłuszczu. Wszystkie składniki połącz i zmiksuj na dość gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, aby masa nie była mdła. Dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając masę. Ważne, aby skrobia się równomiernie rozprowadziła. Przestań dosypywać mąki, gdy z masy da się już formować kulki średniej wielkości. Każdą kulkę spłaszcz, formując burgera, a następnie smaż z obu stron na żeliwnej płycie.
Tak przygotowane burgery możesz podać w bułce z ulubionymi dodatkami. Ja najchętniej bym dorzuciła jeszcze jajko sadzone na miękko (które też bym zrobiła na żeliwnej płycie). Obiecałam jednak lekkie dania z grilla, więc musisz ocenić, czy twoim zdaniem burger z sadzonym jajkiem jeszcze spełnia te kryteria. 😉
Jeszcze kilka słów o grillowaniu z systemem GBS
Jak widzisz, odpowiednie akcesoria mogą bardzo urozmaicić grillowanie. Ja co prawda skupiłam się na systemie z wokiem i żeliwnej płycie, ale firma Weber ma w swojej ofercie nawet wkład do robienia gofrów i stojak do pieczenia kurczaka na piwie. Jednym słowem jest w czym wybierać! Pamiętaj jednak, że aby korzystać tych akcesoriów, niezbędne jest posiadanie grilla z rusztem w systemie GBS. Obecnie rynek oferuje bardzo różne grille, ale jeśli myślisz o dobrej inwestycji na lata, warto spojrzeć na nie także pod kątem tego typu urozmaiceń.
Chcesz wiedzieć więcej na temat grillowania?
Ja co prawda trochę grilluję, ale myślę, że warto czerpać jeszcze więcej wiedzy od specjalistów. Dlatego zachęcam cię do zapisu do newstettera firmy Weber. Po potwierdzeniu subskrypcji otrzymasz między innymi numer magazynu „Grill On! Magazine”. Ja już swój przejrzałam i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Znalazłam tam nie tylko przepisy na ciekawe dania z grilla, ale też napoje. Sama bym nie wpadła na pomysł, żeby zrobić grillowaną lemoniadę czy zastąpić bułkę do burgera pieczarkami!