1,2K
Łosoś z sosem serowym i zielonymi szparagami to propozycja dla tych, którzy tak jak ja lubią ryby i szparagi! Użyłam zielonych szparagów, bo są łatwe w obsłudze i dobrze pasują do łososia. Niestety ta potrawa jest sezonowa, bo jak być może wiesz, sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Jeśli masz ładne egzemplarze, to nie musisz ich obierać (prostą instrukcję obsługi zielonych szparagów znajdziesz tutaj). Do tego sos serowy z masła i serka topionego. No niestety, jest to trochę tłuszczyku, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi 😉 Wbrew pozorom nie jest to takie trudne danie, jak mogłoby się wydawać, a odpłaci ci smakiem za włożony w jego przygotowanie wysiłek. Zostaw w komentarzu informację jak ci poszło i czy smakowało!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- ok. 100 g łososia (filet ze skórą)
- pół pęczka zielonych szparagów
- 3 łyżki serka topionego (najlepiej śmietankowy)
- łyżka masła
- ok. 1/3 szklanki wody
- sól/pieprz
- siekany koperek do posypania
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj szparagi. Zagotuj sporo wody w dość dużym garnku lub w garze przeznaczonym do gotowania szparagów. Obetnij szparagom zdrewniałe końce (ok. 3 cm, ale możesz więcej). Następnie je obierz, chyba, że preferujesz w skórce (ja zawsze obieram). Gdy woda będzie wrzeć dosyp trochę soli i wrzuć szparagi. Gotuj je ok. 5 minut i przełóż na talerz, ale nie wyłączaj ognia pod garnkiem z wodą.
- Do wody, w której się gotowały szparagi wrzuć łososia i trzymaj kilka minut. Jeśli filet jest gruby, będzie potrzebował troszkę więcej czasu. Dla pewności najlepiej sobie widelcem sprawdzić w jakim stanie jest miąsko, choć w najgorszym przypadku można filet ponownie wrzucić do gotującej się wody nawet już z talerza.
- W czasie, gdy ryba będzie się robić, przygotuj sos. Na małej patelence, na niewielkim ogniu, rozpuść masło i dodaj serek topiony. Podsmażaj chwilkę cały czas mieszając, po czym dolej wodę. Podgrzewaj nadal mieszając tak długo, aż serek się rozpuści i sos nabierze gładkiej faktury.
- Ułóż na talerzu szparagi, łososia, polej sosem i posyp siekanym koperkiem.