3,K
Często staram się gotować coś zupełnie od czapy, tym razem jednak sięgnęłam po klasykę. Mimo wszystko moje leczo z kiełbasą i boczkiem jest lekkie, bardzo warzywne. Nie będę wciskać, że jest fit, ale z pewnością jest mniej tłuste niż nie jedno leczo, które dotychczas jadłam. Dlaczego akurat leczo? Bo to świetny sposób, aby zużyć nadmiar cukinii lub pieczarek, a przy okazji można zjeść danie pełne warzyw! Spróbuj i daj znać, czy Ci smakowało 🙂 Pamiętaj też o ważnej sprawie - im lepszy boczek i kiełbasa, tym lepsze leczo zrobisz!
Wersja do drukuIlość - 4 porcje
Składniki:
- średnia cukinia
- 500 g pieczarek
- 3 średnie papryki (najlepiej różnokolorowe)
- 2 średnie cebule
- 250 g dobrej kiełbasy (np. polska)
- 150 g dobrego boczku wędzonego
- 2 puszki pomidorów po 400 g każda (mogą być w całości)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mielonej wędzonej papryki (ostra lub słodka)
- 3 łyżki suszonego oregano
- opcjonalnie można dodać świeżą ostrą papryczkę
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Najpierw pokrój drobno boczek - na początek bardzo cienkie plasterki, a potem w drobną kosteczkę. Rozgrzej na małym ogniu patelnię, wrzuć boczek i pozwól mu, aby się podsmażał na własnym tłuszczyku. W międzyczasie pokrój kiełbasę w półksiężyce o grubości ok. 3 milimetrów i dorzuć do boczku. Przemieszaj i dalej podsmażaj na małym ogniu. W tym czasie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa i podsmażaj, aż cebulka się zeszkli, po czym odstaw na chwilę na bok.
- Umyj lub obierz pieczarki. Pokrój je w dość cienkie plastry. Ja najpierw przekrawałam na pół, a potem w plasterki, bo tak wygodniej, ale możesz zrobić plastry z całych pieczarek. Gdy już wszystkie pokroisz przełóż mięso i cebulę z patelni do dość dużego garnka (razem z tłuszczem i sokami z patelni), dodaj pieczarki i zacznij dusić na małym ogniu (pod przykryciem).
- W międzyczasie pokrój cukinię. Moja miała grubą skórę, więc ją obrałam, ale jak ma cienką, to wystarczy umyć. Przekrój ją wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na pół. Usuń nasiona, jeśli są duże i każdą taką ćwiartkę pokrój w plastry grubości ok. 5 milimetrów, odstaw na bok. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w nieduże paski lub średnią kostkę. Jeśli używasz chilli, posiekaj drobno. Czosnek obierz i pokrój w plasterki lub posiekaj - jak wolisz.
- Gdy zobaczysz, że pieczarki już puściły trochę soku dorzuć do gara papryki, czosnek i cukinię, 2 szczypty soli, trochę pieprzu, oregano i mieloną paprykę. Przemieszaj, duś jeszcze kilka minut.
- Dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem ok. pół godziny. Posmakuj, ewentualnie dopraw solą, przemieszaj i duś kolejne 15 minut. Twoje leczo z boczkiem i kiełbasą jest już gotowe!
Bardzo lubimy to leczo kroje w melakserze na cienkie plasterki idusze na malym ogniu bo to sam smak czosneczkiem na koniec doprawiam bulka do tego i palce lizac
Basia
Cześć Basia!
Bardzo się cieszę, że leczo Wam tak smakuje! Krojenie w malakserze to spora oszczędność czasu 😀 Tylko kurczę, ja w ciąż nie mogę się przestawić i zawsze kroję ręcznie… Choć też wolę nieco grubsze plastry, ale to już naprawdę kwestia gustu 😉