1,6K
Pewnie nie raz serwowaliście kurczaka słodko-kwaśnego. Opcje są dwie, albo był kupiony z orientalnej restauracji, albo było to usmażone mięso, zalane potem gotowym sosem ze słoika. Spędziłam jakiś czas na orientalnej kuchni, zjadłam kilka takich słoików w życiu i systematycznie stołuję się w orientalnych barach. Wiem już jedno, każdy sos słodko-kwaśny jest inny. Ja dzisiaj przedstawiam moją wariację na ten temat, dużo lżejszą, ponieważ sos nie jest zagęszczony mąką ziemniaczaną itp. Jeśli jednak lubisz takie zawiesiste zalewajki nie ma problemu, pomnóż x2 syrop z ananasa, wodę, sos sojowy i przecier, a na koniec zagęść go skrobią. Ten przepis jest wynikiem zabawy kulinarnej, którą od niedawna prowadzę na swojej stronie na Facebook, nazwanej "przepis tygodnia". Jeśli chcesz wiedzieć więcej i wziąć aktywny udział, zapraszam tutaj - każdego tygodnia przyklejam post z datą na górze profilu. Tym razem trzema składnikami podanymi przez czytelnika były: marchewka, brokuł i ananas.
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- pierś kurczaka
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- średnia marchewka
- pół średniego brokuła
- mała cebulka
- 6 łyżek syropu od ananasa z puszki
- łyżka sosu sojowgo
- 6 łyżek wody
- łyżka przecieru pomidorowego
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- odrobina tłuszczu do smażenia
Sposób wykonania:
- Pokrój kurczaka w średnią kostkę, cebulkę w piórka, obraną marchewkę w plastry, brokuła w małe różyczki, a ananasa w kostkę ok. 2 cm.
- Wlej na patelnię odrobinę tłuszczu i rozgrzej, po czym wrzuć mięso, oprósz solą i podsmaż, aż mięso się zetnie. Dorzuć cebulę, marchewkę i brokuła, podsmażaj systematycznie mieszając przez 2-3 minuty.
- Dodaj na patelnię syrop z ananasa, sos sojowy, 3 łyżki wody, przecier pomidorowy i wymieszaj. Podgrzewaj chwilę pod przykryciem (ok. 2 minuty). Posmakuj, dopraw solą i sokiem z cytryny, po czym dolej jeszcze 3 łyżki wody, kawałki ananasa i po wymieszaniu jeszcze chwilkę podgrzewaj, aby sos się nieco zredukował.
- Ja swojego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym udekorowałam szczypiorem i kiełkami fasoli.