1,1K
Mam dla ciebie propozycję na prosty deser, czyli kulki mocy z kawą, masłem orzechowym i migdałami. Kulki mocy to od kilku lat mocny trend, który polubiły szczególnie osoby, które odżywiają się bardziej fit. Jest to też fajna propozycja dla osób, które po prostu unikają białego cukru. Pamiętaj jednak, że to mimo wszystko nie jest deser pozbawiony kalorii, dlatego warto zachować umiar w ich jedzeniu. Moje kulki mocy bazują na maśle orzechowym, daktylach i migdałach, a to mimo wszystko jednak kalorie. Oczywiście lepiej trzy takie kulki niż batonik ze sklepu, który jest nafaszerowany białym cukrem i olejem palmowym. Czy trudno takie kulki wykonać? Absolutnie nie, potrzebujesz blendera, a z resztą sobie spokojnie poradzisz. A jak tam smak? No cóż, ja jestem zachwycona. Gdy sobie projektowałam przepis na te kulki mocy, to chciałam osiągnąć właśnie taki smak. Niby deser, ale jednak nie tak słodki, że po jednej sztuce robi ci się niedobrze. Słodycz daktyli została stonowana dodatkiem kawy i kakao, dzięki czemu udało mi się uzyskać fajny, zrównoważony, ale jednak słodki smak. Przepisów na kulki mocy jest bardzo dużo, ale wiadomo jak to jest, każdy ma swoje smaki. Jeśli moje kulki przypadną ci do gustu, to bardzo chętnie przeczytam o tym w komentarzu. A co jeśli ci nie zasmakują? Też zostaw swoją opinię w komentarzu, a być może oszczędzisz czas i składniki komuś, kto będzie się zastanawiał nad ich zrobieniem. Konstruktywna krytyka nie jest niczym złym!
Wersja do drukuIlość – 8 sztuk
Składniki:
- 15 suszonych daktyli
- 8 łyżek czarnej zaparzonej kawy (rozpuszczalna też da radę)
- 1/3 szklanki migdałów
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki płatków owsianych
- kakao do obtoczenia (można zastąpić np. mąką arachidową)
Sposób wykonania:
- Najpierw zaparz kawę. Następnie wrzuć daktyle do kubka/szklanki i zalej gorącą kawą. Odczekaj kilka minut. Dzięki temu daktyle po nasiąknięciu kawą zmiękną i będą się łatwiej mielić.
- Do pojemnika blendera wrzuć wszystkie składniki na kulki mocy poza kakao i migdałami. Migdały posiekaj nożem i dodaj do pojemnika, dzięki temu będą się łatwiej mieliły. Zmiksuj wszystko albo na gładką masę, albo na masę z kawałeczkami produktów, w zależności od tego, jak wolisz.
- Zwilż łyżkę i przełóż masę na talerzyk lub do miseczki. Dzięki polaniu łyżki wodą masa nie będzie się do niej przyklejać. Wstaw masę na kulki mocy na ok. 15 minut do lodówki, aby stężała.
- Wyjmij masę z lodówki. Zwilż ręce dłonią i formuj nimi kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je następnie w kakao. Odłóż na talerzyk i wstaw jeszcze na ok. pół godzinki do lodówki. Twoje kulki mocy z kawą, masłem orzechowym i migdałami są już gotowe! Podziel się swoją opinią na temat tego przepisu w komentarzu. Pamiętaj, że twoja opinia może przydać się innym czytelnikom!
Uwielbiamy kulki mocy, bo co by w nie nie włożyć zawsze będą pyszne 😀
Inna sprawa, że jak włożysz nie to co trzeba, to będziesz miała pyszną masę, z której nie uformujesz kulek 😉
To już wiem, co będę robić na majówkę 😀 Wyglądają po prostu obłędnie i na pewno świetnie się będą komponować z moim jaglanym Rafaello 😉
Wydaje mi się, że te kulki mocy są cięższe w smaku od Twoich pysznych Rafaello, więc mogą fajnie kontrastować 😀
Też tak właśnie myślę 😉
To coś dla mnie, wszystkie składniki uwielbiam, a dodatek kawy – nigdy nie widziałam w kulkach 😀 Świetny pomysł, widzę je również jako zamiennik kawy 😉
Cieszę się, że trafiłam w Twoje smaki 🙂 to właśnie m. in. kawa sprawia, że te kulki mają smak coś między truflami a michałkami, polecam! 😉
lubię takie małe słodkie przekąski na jeden kęs, ale nie mogę ich robić za często bo właśnie ta ich poręczność jest dla mnie zgubą. Przy jednej filiżance kawy za szybko znikają 🙂
Piszesz samą prawdę i nie jesteś w tym sama! Ja też ostatnio zjadłam wszystkie 8 sztuk na jedno posiedzenie. Każda kolejna była tą „ostatnią”, aż faktycznie się skończyły 🙂