Składniki:
- 15 suszonych daktyli
- 8 łyżek czarnej zaparzonej kawy (rozpuszczalna też da radę)
- 1/3 szklanki migdałów
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki płatków owsianych
- kakao do obtoczenia (można zastąpić np. mąką arachidową)
Sposób wykonania:
- Najpierw zaparz kawę. Następnie wrzuć daktyle do kubka/szklanki i zalej gorącą kawą. Odczekaj kilka minut. Dzięki temu daktyle po nasiąknięciu kawą zmiękną i będą się łatwiej mielić.
- Do pojemnika blendera wrzuć wszystkie składniki na kulki mocy poza kakao i migdałami. Migdały posiekaj nożem i dodaj do pojemnika, dzięki temu będą się łatwiej mieliły. Zmiksuj wszystko albo na gładką masę, albo na masę z kawałeczkami produktów, w zależności od tego, jak wolisz.
- Zwilż łyżkę i przełóż masę na talerzyk lub do miseczki. Dzięki polaniu łyżki wodą masa nie będzie się do niej przyklejać. Wstaw masę na kulki mocy na ok. 15 minut do lodówki, aby stężała.
- Wyjmij masę z lodówki. Zwilż ręce dłonią i formuj nimi kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je następnie w kakao. Odłóż na talerzyk i wstaw jeszcze na ok. pół godzinki do lodówki. Twoje kulki mocy z kawą, masłem orzechowym i migdałami są już gotowe! Podziel się swoją opinią na temat tego przepisu w komentarzu. Pamiętaj, że twoja opinia może przydać się innym czytelnikom!