Gdy słyszysz „tarta” ślinka Ci cieknie? No i super, bo dzisiaj może się dokonać prawdziwa rewolucja w Twoim kulinarnym życiu 😉 Skoro lubisz tarty, to wypadałoby umieć samemu ją przygotować i to nie koniecznie na cieście kupionym w sklepie. Ja znam dwie szkoły – albo używa się ciasta francuskiego, albo zagniata się kruche ciasto. Sama lubię korzystać z tej drugiej opcji. Tobie też polecam, bo taka tarta jest nie tylko bardziej estetyczna (nie rozsypuje się na prawo i lewo), to jeszcze przyjemniej się ją je, przynajmniej moim zdaniem. Poniżej podaję proste instrukcje jak przygotować kruche ciasto na tartę dla początkujących. To nie musi być takie straszne jak zwykle pokazują w telewizji!
SZYBKI WSTĘP, CZYLI CO SIĘ MÓWI O ZAGNIATANIU CIASTA NA TARTĘ I DLACZEGO JA TAK NIE ROBIĘ
Pewnie nie raz widziałeś w telewizji jak pani zagniata ciasto na tartę i poucza: składniki muszą być jak najbardziej zimne, Ty jak najmniej dotykaj ciasta, żeby go nie ogrzewać, bo nie będzie kruche… Przepraszam, ja nauczyłam się to obchodzić szerokim łukiem, bo nie jestem magikiem i nie potrafię zagniatać ciasta bezdotykowo! Mam na to swój sposób i kruchość mojego ciasta jest dla mnie wystarczająca. Używam masła w pokojowej temperaturze, zagniatam ciasto tak długo, jak uznam za słuszne, nie chłodzę rąk, robię to po ludzku i efekt jest bardzo spoko. Po co zawracać sobie głowę czymś, co może i da efekt jakiejś ultra kruchości, skoro w połowie zagniatania trafi Cię szlag, rzucisz wszystko w cholerę i tyle z tej tarty będzie…
MÓJ PROSTY SPOSÓB NA KRUCHE CIASTO DO TARTY, DOBRY DLA POCZĄTKUJĄCYCH
składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (około)
- jajko (z lodówki)
- 1/3 kostki masła (w temperaturze pokojowej)
- 1/4 szklanki mleka (z lodówki)
- szczypta soli
przygotowanie:
- Przesiej do dużej miski lub na czysty blat mąkę. Jeśli nie masz sitka, to ją wysyp i tyle. Posyp mąkę szczyptą soli. Masło podziel łyżką lub widelcem na małe kawałki i rozrzuć po całej mące. Na środku zrób dołek i wbij jajko. Całość energicznie wymieszaj i zagniataj. Rozgniataj między palcami grudki masła, dokładnie mieszaj składniki. Powinno powstać coś w rodzaju kruszonki.
- Polej powstałą kruszonkę mlekiem. Zagniataj ciasto. W razie potrzeby dosyp jeszcze odrobinę mąki, ale rób to ostrożnie, bo pozornie zbyt wilgotne lub zbyt suche ciasto może być po prostu niedokładnie zagniecione.
- Gdy już zagnieciesz ciasto na jednolitą, gładką masę ulep równą kulkę, podsyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto. Postaraj się robić to tak, aby powstał palcem w kształcie koła. Musisz rozwałkować ciasto na tyle cienko, aby dało się nim wyłożyć całą formę do tarty. U mnie to było 3-5 milimetrów. Dokładnie wyklej formę ciastem, zrób widelcem sporo dziurek na spodzie tarty. Pozbądź się wystających części ciasta. Ja zwykle przejeżdżam wałkiem po formie i w ten sposób odcinam zbędne kawałki. Tak przygotowaną formę opakuj w folię spożywczą i wstaw na godzinę do zamrażalnika.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw formę z ciastem i piecz ok. 15 minut. Następnie wyjmij ciasto, włóż farsz i dalej zapiekaj (moje spędziło w piekarniku 45-50 minut i było dobre). Jeśli natomiast farsz będzie na zimno, to przedłóż pieczenie ciasta do momentu, aż się zrumieni. Twoje kruche ciasto na tartę dla początkujących jest już gotowe!
Wypróbuję na pewno! Moje kruche ciasta wymagają jeszcze chłodzenia w lodówce więc pieczenie trwa sto lat.
No tutaj też nie unikniesz – godzinka w zamrażalniku :*
Wiesz masło w temperaturze pokojowej to chwila moment się zaginięcie. A to moje twarde, sto lat się nawet mikserem ugniata.
tak, o to to! Właśnie o to mi chodzi… ja takie twarde masło wrzucam w mąkę i kicha. Panie w telewizji siekają to nożem, delikatnie musną paluszkiem i gotowe, ale prawdziwe życie to nie telewizja – trzeba zakasać rękawy i nauczyć się obejść system tak, żeby jak najmniejszym wysiłkiem osiągnąć jak najlepszy efekt 😛
[…] zrobić kruche ciasto dla początkujących (lub dla leniwych, takich jak ja 😉 ). Kliknij po ten przepis na proste kruche ciasto, jeśli to twój pierwszy raz lub nie lubisz się za bardzo pierniczyć przy […]