Kremowa zupa z dyni z curry, mleczkiem kokosowym i sokiem z pomarańczy

opycha.pl
Zupa krem z dyni ma wielu zwolenników, ale niestety niektórzy wciąż kręcą na nią nosem. Powody są różne. Jedni dostali do jedzenia zupę z dyni, która była mdła, inni taką, która była kwaśna. Mogę się tylko domyślać, że tą pierwszą ktoś zalał mleczkiem kokosowym, a tę drugą potraktował sokiem z pomarańczy. I wiesz co? Ja zrobiłam to samo, tylko za jednym razem 😉 Dosypałam jeszcze curry i pieprzu cayene, co już w ogóle podkręciło smak! Czasem tak właśnie się dzieje, że coś, co osobno za dobrze nie działa, razem daje bardzo fajne połączenie. Moja zupa krem jest jednocześnie delikatna, aksamitna, zachowuje smak dyni nawet mimo dodatków. Wszystko się ładnie zbalansowało. Być może to zasługa mojego kulinarnego talentu, a być może po prostu moja dynia była taka super? W tym miejscu bardzo polecam dynię nelson. Używałam jej pierwszy raz i jestem zachwycona! Jest przepiękna, ma intensywny kolor i bardzo dobry smak! Po tym, jak się przejechałam na klasycznej dyni, która okazała się w środku blada jak ściana, a smaku miała mniej niż woda z kranu, nelson okazał się strzałem w dziesiątkę! No to jak, bierzemy się za robotę? Śmigaj niżej po instrukcje jak ugotować tę pyszną zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym, curry i pieprzem cayene. A jak ci zasmakuje, to możesz mi trochę pokadzić w komentarzach 😉
zupa krem dyniowa z dyni z curry, mleczkiem kokosowym, sokiem z pomarańczy
Wersja do druku
Ilość – 3 -4 porcje

Składniki:

  • kg dyni (ja miałam odmianę nelson i gorąco polecam)
  • 1 l bulionu (ja miałam drobiowy)
  • 1 mała cebula (lub średnia szalotka)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • połówka niedużej pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego na małych oczkach korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki żółtego curry w proszku
  • pieprz cayene (można pominąć)
  • sól
  • możesz udekorować prażonymi pestkami dyni, płatkami migdałów, pestkami słonecznika lub zieleniną (natka pietruszki, szczypiorek)

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotuj dynię. Zupa jest dość prosta, więc nie ma co się przesadnie spieszyć! Najpierw wydłub z dyni gniazdo nasienne. Pokrój dynię w duże kawałki, obierz skórę. Następnie duże kawałki podziel na kostkę. Moja była dość duża. Wrzuć miąższ do garnka.
  • Zalej miąższ dyni bulionem. Ja użyłam rosołu z kury, bo akurat taki miałam ugotowany na zapas. Zachęcam cię do gotowania rosołu czy innego bulionu raz na jakiś czas w większych ilościach i mrożenia, bo dzięki temu możesz wyczarować zupę krem z wielu warzyw w mgnieniu oka. Super się to przydaje szczególnie jesienią i zimą, bo można się szybko rozgrzać! No dobrze, ale wróćmy do naszej zupy krem z dyni. Garnek z miąższem i bulionem wstaw na ogień, ugotuj pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
  • W międzyczasie przygotuj resztę składników i wrzuć je do zupy jeszcze zanim się zagotuje. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, czosnek po prostu pokrój na kawałki, nie musi być turbo drobno. Wrzuć oba składniki i tarty korzeń imbiru do gara. Gotuj dalej, aż miąższ dyni zmięknie.
  • Gdy już wszystkie składniki w garnku będą miękkie dodaj mleczko kokosowe (najlepiej w pokojowej temperaturze), curry, wyciśnij do zupy sok z połówki pomarańczy (jak z cytryny) i zmiksuj całość na gładko. Posmakuj, po czym dopraw solą i pieprzem cayene tak, aby było wystarczająco słone i pikantne.
    zupa krem dyniowa z dyni z curry, mleczkiem kokosowym, sokiem z pomarańczy
  • Jeśli gotujesz zupę także dla osoby, która nie przepada za ostrą kuchnią, to możesz pójść moją drogą i nie dawać pieprzu cayenne do garnka, tylko posypać nim sobie zupę wlaną do miski i potem wymieszać. To nie tylko da smak, ale też zrobi ładną dekorację, a do tego zupa wszyscy będą zadowoleni 😉
  • Pamiętaj, że możesz udekorować swoją zupę z dyni pestkami słonecznika czy dyni, a nawet płatkami migdałów, warto je tylko wcześniej uprażyć na suchej patelni. Ja swój dyniowy krem udekorowałam też natką pietruszki. Czekam na twoją opinię, a jeśli zupa wyjątkowo ci zasmakuje, to podrzuć ten przepis znajomym, będę ci bardzo wdzięczna!
5 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Artur
Artur
4 lat temu
Oceń wpis :
     

5 gwiazdek
Ta zupa to kulinarny orgazm! Prosta w przygotowaniu a smak… niebo w gębie. Dziękuję 🙂

zosia
zosia
1 rok temu

Zrobilam skuszona przedmowa. I wyszla SUPER ani mdla, ani kwasna! Wreszcie taka jak trzeba! dzieeeki!

Privacy Preference Center

      Advertising

      Analytics

      Other

      4
      0
      Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x