Krem czekoladowy z suszonych śliwek i daktyli

opycha.pl
Jesteś miłośnikiem deserów, ale ograniczasz cukier? A może boisz się tych słodkości ze sklepu, bo mają w sobie utwardzony tłuszcz? Mam dziś dla ciebie ciekawą propozycję, która rozwiąże te problemy! Krem czekoladowy z suszonych śliwek i daktyli nie wymaga dosypywania cukru, a gęstą konsystencję nadaje mu miąższ bakalii, zatem nie wymaga też tłuszczu. Lista składników jest bardzo krótka, natomiast krem smakuje przepysznie! Pierwszy raz zrobiłam go z zamysłem, że będzie świetnym deserem do zjedzenia łyżeczką jak budyń, aczkolwiek sprawdził się też jako krem do tortu. Jedyna uwaga - jeśli chcesz go użyć do przekładania i dekoracji biszkoptu, nakładaj go zwilżoną wodą łyżką, żeby krem się do niej nie przyklejał. Niestety krem nie jest tak do końca fit, bo jak wiadomo bakalie tuczą, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa 😉 Ty śmigaj do kuchni, a ja już czekam na informację, czy przepis przypadł Ci do gustu!
Wersja do druku
Ilość - 1 porcja

Składniki:

  • spora garść suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek (ok. 100 g)
  • 10 suszonych daktyli
  • 2,5 łyżki kakao
  • pół szklanki wody

Sposób wykonania:

  • Najpierw wrzuć daktyle do małego garnuszka lub blaszanego kubka i ugotuj w połowie szklanki wody. Gdy zmiękną, wyłącz pod nimi ogień i zostaw do wystygnięcia.
  • Śliwki pokrój w paski, dodaj do daktyli i wody, w której się gotowały. Zmiksuj całość blenderem na krem.
  • Dodaj do kremu kakao i ponownie zmiksuj lub dokładnie wymieszaj widelcem. Posmakuj i w razie potrzeby dosłódź (np. miodem lub syropem daktylowym), aczkolwiek mi stopień słodyczy bardzo odpowiadał. Możesz nawet dodać więcej kakao, aby uzyskać bardziej truflowy smak. Twój krem czekoladowy z suszonych śliwek i daktyli jest już gotowy!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x