kotleciki-z-cieciorki-z-sosem-pieczarkowym
Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowym to przepis, o którym sama zapomniałam, na szczęście przypomniała mi o nim Madzia z "Okiem Blondynki" <3 Troszeczkę więc zmodyfikowałam przepis, bo pierwotnie był przewidziany na 1 osobę, ale jak zrobiłam z tych proporcji, to wyszło na dwie porcje do obiadu. Kolejna sprawa - więcej sosu! Dlatego też zwiększyłam ilość śmietany i grzybów. Pamiętaj, że możesz dać więcej wody i zrobić troszkę rzadszy sos. Co do samych kotletów - dzięki dodatkowi kaszy manny są za razem miękkie, ale z chrupiącą skórką, nie potrzeba panierki. Zachęcam cię do wypróbowania tego przepisu szczególnie dlatego, że warto czasem zrezygnować z mięsa. Jest to wersja wegetariańska, czyli z jajkiem i nabiałem. Jeśli zależy ci na wersji wegańskiej, to proponuję dwa inne przepisy - kotleciki z cieciorki i cukinii (klik!) lub burgera z cieciorką i burakiem (klik!) 🙂 Pamiętaj, że będę bardzo wdzięczna za każde udostępnienie moich przepisów na twoim Facebooku! 😉
kotleciki-z-cieciorki-z-sosem-pieczarkowym
Wersja do druku
Ilość 2 osoby

Składniki:

  • 200 g cieciorki (ugotowanej lub konserwowej)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 10 pieczarek (jeśli masz mniejsze, to więcej)
  • 200 g śmietany do zup i sosów (ja miałam 12%, potem 18% i obie się sprawdziły)
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminku (można zastąpić kminem rzymskim)
  • garść siekanej natki pietruszki
  • łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek wody (możesz dać trochę więcej)
  • sól, pieprz (najlepiej prosto z młynka)
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób wykonania:

  • Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowym najlepiej zacząć od robienia masy na "mięso". Wrzuć do pojemnika malaksera lub do miski cieciorkę, kminek, odrobinę soli. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj do cieciorki. Na koniec wbij jajko i całość dokładnie zmiksuj. Po zmiksowaniu dosyp kasze mannę i dokładnie wymieszaj (np. łyżką lub widelcem). Odstaw do stężenia na przynajmniej 15 minut. Kasza manna wchłonie wilgoć i zagęści masę na kotlety.
  • Gdy masa na kotlety z cieciorki będzie tężała przygotuj sos. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Następnie zajmij się pieczarkami. W razie potrzeby je umyj. Możesz to zrobić zwilżoną ściereczką, ja czasem przecieram zwilżonym ręcznikiem papierowym, a jak są bardzo zabrudzone, to szybko przemywam pod strumieniem wody. Pamiętaj tylko, aby przy tej ostatniej opcji się spieszyć, żeby pieczarki nie zawilgły zbyt mocno. Czyste grzyby pokrój w ósemki. Najpierw na pół, potem na ćwiartki i te ćwiartki jeszcze raz na pół. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, wrzuć pieczarki i smaż je na rumiano. Gdy powoli zaczną się złocić dodaj cebulę. Gdy już cebula się zeszkli, a pieczarki zrumienią, wlej na patelnię sos sojowy, wodę i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dolać wody. Wszystko zależy od tego jak gęsty sos chcesz uzyskać. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż gęstość będzie taka, jak chcesz. Posmakuj sos, ewentualnie dopraw jeszcze solą lub pieprzem. Odstaw na bok.
    kotleciki z cieciorki z sosem pieczarkowym
  • Teraz rozgrzej tłuszcz na drugiej patelni. Oleju powinno być trochę więcej, bo będziesz na niej smażyć kotlety. Zwilż łyżkę wodą, otrzep i nabierz masy na kotlety. Połóż na patelnię i spłaszcz łyżką na grubość ok. 1 cm. Ja lubię sobie czasem utrudnić, więc odciskałam swoje kotleciki w metalowym pierścieniu, aby były w miarę równe, ale nie musisz tego robić. Smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Odkładaj usmażone kotlety z cieciorki na papierowy ręcznik.
  • Teraz podgrzej ponownie sos (chyba, że jeszcze nie wystygł). Polej trochę sosu talerzu, a na nim ułóż kotlety. Całość posyp pietruszką. Możesz też wsypać ją do sosu i wymieszać jeśli wolisz.
  • Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowym są już gotowe! Nie zapomnij po degustacji zostawić w komentarzu opinii jak podoba ci się ten przepis!
Oceń wpis (5 / 2)

Podobne wpisy

14
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Kotletów z cieciorki jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi się podoba! 🙂 Wypróbuję w przyszłym tygodniu 😉

opycha.pl
Gość

tak, to zdecydowanie fajna odmiana dla typowych mielonych albo tradycyjnego schabowego 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Robiłam dzisiaj i są pyszne! 🙂

opycha.pl
Gość

ciesze się, że mogłam dać kolejną propozycję bez glutenu, a tym bardziej się cieszę, że smakowało! 😉

Ja Optymistyczna
Gość

Ciekawe, co by mój mięsny mąż powiedział na taki wynalazek 😉

Joanna
Gość

Wyglądają pysznie. Muszę kiedyś spróbować!

isabell florkovska
Gość
Oceń wpis :
     

5 stars
Przy ostatnich porządkach w kuchni odkryłam, że mam cieciorkę, pomysłu brakowało co z tym zrobić. Dzięki! U mnie będzie wersja z kurkami 🙂

blogierka
Gość
Oceń wpis :
     

Qurczę, jakie to proste a musi być smaczne!
ps. Uwielbiam Twoje foty <3

Słodko Słodka
Gość

Przyznam się szczerze,że wciąż próbuje się zaprzyjaźnić z cieciorką,ale te kotlety wyglądają pysznie 🙂