Kotlety mielone z farszem pieczarkowo-serowym

opycha.pl
Mięso mielone ma wielu zwolenników. Jest z nim jednak jeden problem - utarło się, że jak mielone, to klopsy. Okazjonalnie sos do makaronu czy inne pulpety. Tym czasem mięso mielone daje wiele możliwości, tylko trzeba je odkryć. Ja już proponowałam na blogu szaszłyki z mięsa mielonego, a dziś pójdę bardziej w klasykę - kotlety mielone z farszem pieczarkowo-serowym. Z wierzchu wyglądają zupełnie normalnie, ale w środku czeka pyszna niespodzianka! Pieczarki z serkiem topionym i dodatkiem natki pietruszki są o tyle smakowitym rozwiązaniem, że dzięki temu kotlet absolutnie nie jest suchy, a do tego zyskuje walory smakowe. Jeśli nie jesteś wprawiony manualnie musisz uzbroić się w cierpliwość i nie poddawać - wszystkiego można się nauczyć. Istnieje możliwość, iż zostanie Ci trochę farszu - z powodzeniem możesz go dodać do kanapek jako pastę albo zjeść prosto z patelni (ja tak zrobiłam). Pamiętaj - koniecznie daj znać jak poszło i czy Ci smakowało!
Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 jajka (do panierki)
  • bułka tarta (do panierki)
  • odrobina oliwy
  • ok. szklanki oleju

Sposób wykonania:

  • Umyj pieczarki wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem (ewentualnie możesz obrać), posiekaj w drobniutką kosteczkę. Na patelnię wlej chlust oliwy, rozgrzej i dodaj pieczarki. Podsmażaj co jakiś czas mieszając, po czym dodaj szczyptę soli i ponownie przemieszaj. Dorzuć do pieczarek serek topiony, pieprz i dalej podsmażaj mieszając, aż serek się rozpuści. Wyłącz ogień, dosyp pietruszkę, ponownie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Ogórka kiszonego posiekaj jak najdrobniej. Do miski włóż mięso, dodaj pół łyżeczki soli, imbir wszystko dokładnie zagnieć. Im dłużej będziesz zagniatać, tym bardziej będzie się robić plastyczna konsystencja. Gdy już mięso będzie się "trzymać kupy", dodaj posiekanego ogórka i ponownie dokładnie zagnieć.
  • Podziel mięso na 8 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, po czym zrób w niej palcem dołek, a następnie dłońmi go powiększaj. Do tego dołka włóż łyżeczkę farszu i zaklej zwinnie dziurkę, aby powstał kotlet z nadzieniem. Gotowe kotlety odkładaj na talerz/deskę.
  • Do jednej miseczki (lub na talerz) wsyp bułkę tartą. W drugiej miseczce rozbełtaj jajko. Na patelnię wlej sporo oleju, niemal jak go głębokiego smażenia i go rozgrzewaj. Zamocz całego kotleta w jajku, następnie zapanieruj go w bułce tartej i ostrożnie włóż na patelnię. Musisz pilnować temperatury oleju, bo jak będzie zbyt wysoka, to panierka się przypali, a mięso będzie surowe.
  • Smaż kotlety na bardzo rumiano, po czym odkładaj na chwilę, aby odpoczęły. Twoje kotlety mielone z farszem pieczarkowo-serowym są już gotowe.
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Privacy Preference Center

      Advertising

      Analytics

      Other

      0
      Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x