1,2K
Koktajl jagodowy z kakao to fajna opcja, gdy chcesz się nieco zdrowiej odżywiać lub wzbogacić swoją dietę o owoce. Zwykle zbilansowany jadłospis kojarzy się z jedzeniem trawy i odmawianiem sobie przyjemności. Ten koktajl to takie zdrowe drugie śniadanie lub coś w rodzaju fit deseru, którym można sobie dogodzić. 😉 Banan i syrop klonowy dodają mu słodyczy, a kakao fajnie podkreśla smak jagód. Masło orzechowe działa gdzieś w tle, ale też dorzuca do smaku swoje trzy grosze.Nie lubię się wymądrzać w przepisach na temat wartości odżywczych, bo wiem, że wiele osób to po prostu nudzi. Muszę jednak wspomnieć, że ten koktajl jagodowy nie tylko ładnie wygląda i dobrze smakuje! W dużym skrócie… Jeśli chcesz, aby twój mózg się cieszył, buzia wyglądała młodo, a wzrok nie zawodził, to jagody ci w tym pomogą. Dodatkowo na widok tego koktajlu ucieszy się też brzuszek, bo fermentowany nabiał (jogurt naturalny) to zastrzyk bakterii dla jelit.No to jak, znajdziesz 10 minut, żeby sobie zrobić ten pyszny koktajl jagodowy? Serio, przygotowanie szklaneczki tyle zwykle zajmuje. I to wliczając wycieczkę do lodówki i wyciąganie blendera z szafki! Jak już zrobisz, to daj znać, czy konsumpcja była przyjemnością, czy jednak to nie są twoje smaki…
Wersja do drukuIlość – 1 osoba
Ilość kalorii – 307 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla podstawowej wersji przepisu z użyciem syropu klonowego, masła orzechowego 100% i pełnotłustego jogurtu naturalnego (jeśli użyjesz jogurtu 0% tłuszczu, białkowego itp., podane wartości się zmienią)
Makro: białka 11 g, tłuszcze 10,4 g, węglowodany 47,2 g
Stopień trudności: prosty
Składniki:
- 100 g jagód (ok. 3/4 szklanki; ja miałam mrożone)
- 125 g jogurtu naturalnego (zwykle 1/2 małego opakowania)
- 50 g banana (1/2 małej sztuki)
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka syropu klonowego (można zastąpić syropem z agawy lub miodem)
- 1 łyżeczka masła orzechowego (ja używam 100% orzeszków ziemnych)
Sposób wykonania:
- Koktajl jagodowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie bez powodu napisałam, że to szybki przepis. 😉 Wsyp do naczynia jagody i zalej jogurtem. Ja używam mrożonych jagód i ich nie rozmrażam. Miękną trochę pod wpływem jogurtu i mój blender świetnie sobie daje radę.
- Następnie dodaj banana bez skórki, masło orzechowe, syrop klonowy i kakao. Zmiksuj wszystko na gładko. Przynajmniej na tyle, na ile blender ci pozwoli.
- Twój koktajl jagodowy jest już gotowy. Wystarczy przelać do szklanki! Prawda, że prosty przepis? A jakie to smaczne! No, przynajmniej mi skradło serduszko. Daj znać, czy tobie też tak ten koktajl zasmakował!