kaszotto z kurczakiem i buraczkami
Szukasz ciekawego pomysłu na kaszę? Sprawdź mój przepis na kaszotto z kurczakiem i buraczkami! To ciekawa alternatywa dla risotto, a przepis bazuje na prostych składnikach. Do tego ten fantastyczny kolor!!! Jeśli nie masz sera cheddar, to możesz spróbować z serem pleśniowym (podzielić go na drobne kawałki) albo z parmezanem - ważne, aby ser dodał ciekawy smak 😉 Gdy już zrobisz swoje kaszotto koniecznie daj mi znać, czy ten przepis przypadł Ci do gustu!
kaszotto z kurczakiem i buraczkami
Wersja do druku
Ilość - 2 osoby

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • ok. 400g ugotowanych buraczków
  • pół litra bulionu
  • średnia cebula
  • pierś kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść siekanej pietruszki
  • garść ziaren słonecznika
  • 100 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie ciepła woda

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotuj składniki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, buraki w kostkę ok. 1-1,5 cm, pierś kurczaka w małe kawałki (np. najpierw w 3 długie pasy, potem pasy w cieniutkie płatki), czosnek drobno posiekaj, ser zetrzyj na dużych oczkach tarki, a słonecznik podpraż na suchej patelni.
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni (na małym ogniu), wrzuć cebulę i ją zeszklij. Następnie dodaj czosnek i kaszę, mieszając podgrzewaj jeszcze kilka sekund. Wlej na patelnię tyle płynu, żeby kasza była zakryta. Dalej podgrzewaj na małym ogniu.
  • Gdy kasza spije już trochę bulionu, dolej kolejną partię i tak do momentu, aż kasza będzie miękka. Jeśli bulion się skończy, a kasza wciąż nie zmięknie, możesz ewentualnie dolać jeszcze trochę ciepłej wody.
  • Do składników na patelni dorzuć buraki i ser. Podgrzewaj dalej na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż buraki się ogrzeją a ser rozpuści.
  • Na koniec wyłącz ogień, dosyp do całości pietruszkę i ziarna słonecznika, wymieszaj i posmakuj. Dopraw solą i pieprzem. Twoje kaszotto z kurczakiem i buraczkami jest już gotowe!

You Might Also Like

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
2 lat temu

I znowu mnie zaskoczyłaś 🙂 Nie pomyślałabym, żeby do kaszotto dodać buraczków, ale może się skuszę na taką wersję 😉

opycha.pl
opycha.pl
2 lat temu

Ja szukam okazji na dodawanie buraków do jedzenia, bo przecież są zdrowe, a ile można ich zjeść utartych do ziemniaków i kotleta? 😉 Jeśli spróbujesz, to daj znać jak smakowało 😀

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
2 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Ja uwielbiam sok z buraków i barszczyk czerwony 😀 Ale chyba też zacznę kombinować i dodawać buraki do innych potraw, bo to może być ciekawe doświadczenie smakowe 😉

opycha.pl
opycha.pl
2 lat temu

chciałabym kiedyś spróbować brownie buraczanego, tylko ja nie piekę zbyt często
😛

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
2 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Też ostatnio chodzą za mną takie eksperymenta 😀

opycha.pl
opycha.pl
2 lat temu

no dla mnie to akurat nie był eksperyment, bo ja podstawowy przepis na kaszotto z burakami wyrwałam od jednej pani akurat, jak miałam lot na kasze… i tak oczywiście przerobiłam pod siebie, bo tam była rukola, która po podgrzaniu nie zawsze jest fajna, orzeszki ziemne lub piniowe (nie pamiętam), parmezan (a ja we wszystko walę cheddar :D) i tam chyba w ogóle to była kasza perłowa albo pęczak, też już nie pamiętam…. i było to jakieś 4 lata temu, więc już się oswoiłam z tym zestawieniem i pewnie dlatego wydaje mi się „normalne” 😉

opycha.pl
opycha.pl
2 lat temu

o przepraszam, buraczane brownie miałaś pewnie na myśli jako eksperymenta… heheh 😀 to tak, to dla mnie też zupełna nowość…

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
2 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Tak, buraczane brownie miałam na myśli 🙂 Jeszcze się nie odważyłam na warzywne zamienniki ciast 😉

Dorota z kobietytomy.pl
Dorota z kobietytomy.pl
2 lat temu

Zrobiłabym, ale z kaszy gryczanej niepalonej, taką wolimy 🙂

opycha.pl
opycha.pl
2 lat temu

No i łatwiej ją rozgotować jak ryż 😉 Ja próbowałam już niepalonej w różnych wydaniach, ale moje serce jednak zostało przy tej ciemnej 😀

10
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x