Kasza kuskus z bobem, granatem i miętą
Za co ludzie kochają kaszę kuskus? Za to, że zalewa się ją gorącym płynem i tyle. Nie trzeba gotować, prażyć itp. Postanowiłam więc podrzucić Ci przepis na kaszę kuskus z bobem, granatem i miętą. Kuskus jest dużo bardziej delikatny niż np. kasza gryczana, więc i dodatki powinny być inne. Pozwoliłam sobie więc właśnie na połączenie bobu i granatu, bo nie tylko jest to ciekawe połączenie smakowe, ale też ożywia wizualnie całość. Wszystko podkreślone miętą i kontrastującą podsmażoną cebulką. Wchodzisz w to?
Kasza kuskus z bobem, granatem i miętą
Wersja do druku
Ilość 1 osoba

Składniki:

  • 2/3 szklanki suchej kaszy kuskus
  • 1,5 szklanki gorącego bulionu (dowolny rodzaj)
  • szklanka bobu
  • pół średniego granatu
  • garść liści mięty
  • pół małej cebuli
  • odrobina oliwy

Sposób wykonania:

  • Kuskus wsyp do naczynia i zalej gorącym bulionem, po czym zostaw pod przykryciem, aby wchłonął płyn. Jeśli ta ilość bulionu okaże się niewystarczająca (kasza po nasiąknięciu nadal będzie twarda), dolej odrobinę gorącej wody. W międzyczasie ugotuj bób w osolonej wodzie.
  • Cebulkę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy na złoto. Wyjmij pestki z granatu. Miętę drobno posiekaj.
  • Do miski przesyp gotowy kuskus, dodaj cebulkę, owoce granatu, posiekana miętę i bób. To, czy wyjmiesz bób z łupinek czy nie to już Twoja decyzja. Wymieszaj dokładnie całość. Twoja kasza kuskus z bobem, granatem i miętą jest już gotowa!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o