732
Za co ludzie kochają kaszę kuskus? Za to, że zalewa się ją gorącym płynem i tyle. Nie trzeba gotować, prażyć itp. Postanowiłam więc podrzucić Ci przepis na kaszę kuskus z bobem, granatem i miętą. Kuskus jest dużo bardziej delikatny niż np. kasza gryczana, więc i dodatki powinny być inne. Pozwoliłam sobie więc właśnie na połączenie bobu i granatu, bo nie tylko jest to ciekawe połączenie smakowe, ale też ożywia wizualnie całość. Wszystko podkreślone miętą i kontrastującą podsmażoną cebulką. Wchodzisz w to?
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 2/3 szklanki suchej kaszy kuskus
- 1,5 szklanki gorącego bulionu (dowolny rodzaj)
- szklanka bobu
- pół średniego granatu
- garść liści mięty
- pół małej cebuli
- odrobina oliwy
Sposób wykonania:
- Kuskus wsyp do naczynia i zalej gorącym bulionem, po czym zostaw pod przykryciem, aby wchłonął płyn. Jeśli ta ilość bulionu okaże się niewystarczająca (kasza po nasiąknięciu nadal będzie twarda), dolej odrobinę gorącej wody. W międzyczasie ugotuj bób w osolonej wodzie.
- Cebulkę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy na złoto. Wyjmij pestki z granatu. Miętę drobno posiekaj.
- Do miski przesyp gotowy kuskus, dodaj cebulkę, owoce granatu, posiekana miętę i bób. To, czy wyjmiesz bób z łupinek czy nie to już Twoja decyzja. Wymieszaj dokładnie całość. Twoja kasza kuskus z bobem, granatem i miętą jest już gotowa!