1,7K
Dzisiaj mam propozycję dla mięsożerców, którzy starają się przekonać do innych mięs niż pierś kurczaka, ale nie do końca są pewni jak to zrobić. Podrzucam prosty przepis na karczek wołowy z sosem jarzynowo-musztardowym. Z racji tego, że takie mięsiwo wymaga długiej obróbki termicznej, a nie każdy ma w domu piekarnik lub niekoniecznie uśmiecha mu się jego długie używanie, wpadłam na pomysł, aby karczek długo dusić w wodzie. Oczywiście aby nie był suchy wcześniej został poddany procesowi smażenia, dzięki czemu nie wygotuje się na podeszwę 😉 Do tego prosty, acz ciekawy w smaku sos jarzynowo-musztardowy, który nie wymaga jakichś demiglasów i innych zaawansowanych procesów kulinarnych! Od czegoś trzeba zacząć, a ja ustawiłam poprzeczkę dość nisko, więc z pewnością Ci się uda!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- ok. 250 g karczku wołowego
- 4 szklanki wody
- mała marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera (ok. pół wielkości zaciśniętej pięści)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- odrobina siekanej natki pietruszki
- sól
- odrobinka oleju
Sposób wykonania:
- Najpierw obierz marchew, seler, pietruszkę i czosnek. Następnie rozgrzej na patelni dosłownie odrobinkę oleju. Karczek posól z obu stron i podsmaż, aż się lekko zrumieni, po czym zalej dwoma szklankami wody. Dodaj warzywa, czosnek i duś na jak najmniejszym ogniu pół godziny.
- Po pół godziny dodaj jeszcze odrobinę soli (warzywa też ją wchłaniają) i dolej szklankę wody. Wciąż duś na najmniejszym ogniu. Po godzinie dolej ostatnią szklankę wody. Duś jeszcze około pół godziny, tym razem bez przykrycia. Systematycznie sprawdzaj, czy Ci cała woda nie odparowała.
- Gdy na patelni zostanie już 1/4 wody sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, przełóż warzywa i płyn do osobnego naczynia, dodaj 2 łyżeczki musztardy i zmiksuj na gładką masę. Posmakuj sos, ewentualnie dopraw solą. Wyłóż go na talerz, ułóż na nim karczek i posyp całość odrobiną siekanej natki pietruszki. Twój karczek wołowy z sosem jarzynowo-musztardowym jest już gotowy!