mini-kanapki-z-jajkiem-lososiem-i-szpinakiem
Mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem to ciekawa propozycja na imprezy czy niecodzienne śniadania. Możesz oczywiście wykorzystać ten przepis bez okazji, a jeśli nie będzie ci zależało aż tak na formie podania, to oczywiście możesz odpuścić sobie wycinanie kółek z chleba.
Połączenie jajek, łososia i szpinaku jest nie tylko pyszne, ale i całkiem syte, a do tego atrakcyjne wizualnie. Te mini kanapki robi się bardzo prosto, więc polecam szczególnie jeśli robisz imprezę i nie masz zbyt wiele czasu na przygotowania. Takie mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem z pewnością będą się pięknie prezentowały na twoim stole, bo kontrast koloru żółtego, zielonego i łososiowego bardzo fajnie wygląda! A właśnie, jak już jesteśmy przy łososiowym… Jeśli nie lubisz łososia, to możesz go zastąpić pstrągiem łososiowym, też będzie pięknie i pysznie (tylko uważaj na ości).
Jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis, to koniecznie daj znać w komentarzu, czy nie było problemów z przygotowaniem, ale też przede wszystkim, czy smakowały!
Wersja do druku
Ilość – 1 osoba

Składniki:

  • 3 kawałki pieczywa typu pumpernikiel
  • 2 jajka
  • 2 garści liści szpinaku baby
  • 70 g wędzonego łososia (lub wędzonego pstrąga, ilość orientacyjna)
  • odrobina soli
  • chlust oliwy

Sposób wykonania:

  • Mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem zacznij przygotowywać od tego ostatniego dżentelmena. Liście szpinaku oczyść z ogonków (oderwij je), po czym umyj i posiekaj w paski (nie muszą być cienkie). Na niewielkiej patelni rozgrzej chlust oliwy, wrzuć na nią szpinak i dodaj szczyptę soli. Mieszając podsmażaj, aż szpinak zmięknie. Przełóż go z patelni na talerzyk starając się oddzielić od płynu.
  • Następnie na patelni z pozostałym po smażeniu szpinaku płynem usmaż jajka (jak na jajecznicę). Wbij je na patelnię, dodaj szczyptę soli, roztrzep i czekaj, aż się zetną do stopnia, który preferujesz, cały czas energicznie mieszając.
  • Pokrój drobno łososia, podziel pumpernikiel na mniejsze kawałki. Ja powycinałam sobie foremką kółka, ale wystarczy np. pokroić każdy kawałek na 4 części. Na pieczywie ułóż trochę jajka, na nich łososia, a na wierzch odrobinę szpinaku.
  • Widzisz, jakie te mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem są proste? Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc jeśli planujesz je jako przekąskę na imprezę, to możesz je przygotować przed przyjściem gości. Jeśli powiedzą, że im smakuje, to koniecznie podrzuć im link do tego przepisu!

You Might Also Like

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x