899
Mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem to ciekawa propozycja na imprezy czy niecodzienne śniadania. Możesz oczywiście wykorzystać ten przepis bez okazji, a jeśli nie będzie ci zależało aż tak na formie podania, to oczywiście możesz odpuścić sobie wycinanie kółek z chleba. Połączenie jajek, łososia i szpinaku jest nie tylko pyszne, ale i całkiem syte, a do tego atrakcyjne wizualnie. Te mini kanapki robi się bardzo prosto, więc polecam szczególnie jeśli robisz imprezę i nie masz zbyt wiele czasu na przygotowania. Takie mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem z pewnością będą się pięknie prezentowały na twoim stole, bo kontrast koloru żółtego, zielonego i łososiowego bardzo fajnie wygląda! A właśnie, jak już jesteśmy przy łososiowym… Jeśli nie lubisz łososia, to możesz go zastąpić pstrągiem łososiowym, też będzie pięknie i pysznie (tylko uważaj na ości).Jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis, to koniecznie daj znać w komentarzu, czy nie było problemów z przygotowaniem, ale też przede wszystkim, czy smakowały!
Wersja do drukuIlość – 1 osoba
Składniki:
- 3 kawałki pieczywa typu pumpernikiel
- 2 jajka
- 2 garści liści szpinaku baby
- 70 g wędzonego łososia (lub wędzonego pstrąga, ilość orientacyjna)
- odrobina soli
- chlust oliwy
Sposób wykonania:
- Mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem zacznij przygotowywać od tego ostatniego dżentelmena. Liście szpinaku oczyść z ogonków (oderwij je), po czym umyj i posiekaj w paski (nie muszą być cienkie). Na niewielkiej patelni rozgrzej chlust oliwy, wrzuć na nią szpinak i dodaj szczyptę soli. Mieszając podsmażaj, aż szpinak zmięknie. Przełóż go z patelni na talerzyk starając się oddzielić od płynu.
- Następnie na patelni z pozostałym po smażeniu szpinaku płynem usmaż jajka (jak na jajecznicę). Wbij je na patelnię, dodaj szczyptę soli, roztrzep i czekaj, aż się zetną do stopnia, który preferujesz, cały czas energicznie mieszając.
- Pokrój drobno łososia, podziel pumpernikiel na mniejsze kawałki. Ja powycinałam sobie foremką kółka, ale wystarczy np. pokroić każdy kawałek na 4 części. Na pieczywie ułóż trochę jajka, na nich łososia, a na wierzch odrobinę szpinaku.
- Widzisz, jakie te mini kanapki z jajkiem, łososiem i szpinakiem są proste? Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc jeśli planujesz je jako przekąskę na imprezę, to możesz je przygotować przed przyjściem gości. Jeśli powiedzą, że im smakuje, to koniecznie podrzuć im link do tego przepisu!