Kanapka z tostów z omletem. Przepis na domowy fast-food!

opycha.pl
Kanapka z tostów z omletem jako domowy fast-food? Czemu nie! Od jakiegoś czasu jest to moje "guilty pleasure", choć prawda taka, że jak ją zjem na śniadanie albo obiad, to wcale nie czuję się aż tak "guilty" 😉 Poza tym możesz użyć zamiast pełnotłustego majonezu wersji light i troszeczkę kaloryczność spadnie.
Ta kanapka poza tym, że jest prosta i szybka w przygotowaniu (do 15 minut), ma jeszcze jeden duży plus! Możesz z niej zrobić danie w stylu zero waste. Ja w przepisie jako dodatki podaję pomidory i kiszonego ogórka, ale możesz wsadzić w nią to, czego chcesz się pozbyć (mówiąc bez ogródek), o ile smakowo pasuje ci do całokształtu. Może to być żółty ser, zioła, suszone pomidory, co tam sobie życzysz!
Jeśli zastanawiasz się, czy zamiast chleba tostowego można użyć np. zwykłego chleba razowego, to niestety musisz spróbować na własną rękę. Ja lubię w tym wypadku grzanki z chleba tostowego i nic na to nie poradzę. Pamiętaj tylko, aby pieczywo po obróbce termicznej nie było zbyt twarde, bo może się to odbić na komforcie jedzenia. A po co w ogóle składać kanapkę z tostów, zamiast po prostu wsadzić omlet w pieczywo? Bo w grzankach fajnie chrupie! 😀
To jak, do roboty? Ja jak zawsze jeszcze tylko dodam, że będzie mi bardzo miło, jeśli dasz znać o swoich wrażeniach dotyczących tego przepisu!
kanapka z tostów z omletem przepis na domowy fast-food
Wersja do druku
Czas całkowity 15 min.
Ilość – 1 osoba
Ilość kalorii – 480 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla składników, których ja użyłam (oliwa w sprayu, pełnotłusty majonez, sambal itp.)
Makro: białka 22,9 g, tłuszcze 29,5 g, węglowodany 28,8 g 
Stopień trudności: prosty

Składniki:

  • 2 jajka (ja miałam duże)
  • 2 kromki chleba tostowego (ja miałam pełnoziarnisty)
  • 30 g pomidora (ja miałam 4 pomidorki papryczkowe)
  • 20 g ogórka kiszonego (jeden mały)
  • 15 g majonezu (1 łyżeczka)
  • 15 g keczupu (1 łyżeczka)
  • 15 g sambalu (1 łyżeczka, można zastąpić inną ostrą pastą/sosem lub pominąć)
  • odrobina sałaty (ja miałam niedużą garść poszatkowanej sałaty lodowej)
  • odrobina oliwy, oleju lub masła (do natłuszczenia patelni i podsmażenia tostów, ja użyłam oliwy w sprayu)
  • sól
  • pieprz (najlepiej prosto z młynka, ja używam pieprzu kolorowego)

Sposób wykonania:

  • Robienie kanapki zacznij od przygotowania tostów. Rozgrzej suchą patelnię (ja użyłam grillowej). Przesmaruj/skrop chleb tostowy oliwą, masłem lub olejem. Ja użyłam oliwy w sprayu, popsikałam od razu po obu stronach. Jeśli jej nie masz, możesz posmarować drugą stronę po obróceniu grzanek. Obsmażaj kromki na rumiano z obu stron, ale uważaj, aby tosty nie wyszły zbyt twarde, bo będzie się je niewygodnie jadło. Po "opieczeniu" odłóż grzanki na bok. Ja kładę je na szklankach lub kubkach, żeby pozostały chrupkie. Jeśli od razu położysz je na talerz lub inną chłodną powierzchnię, to zaparują i zmiękną.
    kanapka z tostów z omletem przepis na domowy fast-food
  • Kolejny krok to przygotowanie warzyw. Pokrój ogórka i pomidora w plasterki.
  • Teraz przejdź do przygotowywania omleta. Wbij jajka do miseczki lub kubka. Dosyp szczyptę soli, dodaj trochę pieprzu i rozbełtaj jajka widelcem, aby białko się jak najbardziej wymieszało z żółtkiem.
    kanapka z tostów z omletem przepis na domowy fast-food
  • Rozgrzej patelnię, na której będziesz smażyć omlet, polej ją odrobiną oliwy/oleju, lub rozpuść masło. Ustaw średni ogień, wlej jajka na patelnię. Gdy się w dużym stopniu zetną, na jednej ćwiartce omleta połóż plasterki ogórka, na ćwiartce obok ułóż pomidory. Złóż omlet na pół, unosząc część bez dodatków i zakrywając nią pomidory i ogórki. Teraz posmaruj ćwiartkę (czyli połowę złożonego omleta) sambalem lub inną ostrą pastą (o ile używasz) i złóż na pół, aby część bez pasty zakryła tę posmarowaną. Wyłącz ogień pod patelnią.
    kanapka z tostów z omletem przepis na domowy fast-food
  • Czas na złożenie kanapki! Posmaruj jedną grzankę łyżeczką majonezu, a drugą łyżeczką keczupu. Na jednej z nich ułóż sałatę, potem omlet, a na koniec zakryj drugą grzanką, keczupem lub majonezem do dołu.
    kanapka z tostów z omletem przepis na domowy fast-food
  • Twoja kanapka z tostów z omletem jest już gotowa! Pamiętaj, że możesz robić różne jej wariacje. Możesz np. włożyć do omleta żółty ser, oliwki, czy co tam lubisz. Ważne, żeby połączenie ci smakowało 😉 Miej tylko na uwadze, że to, co wyląduje w omlecie, nie będzie za bardzo podgrzane, więc produkty wymagające obróbki termicznej słabo się sprawdzą, o ile ich nie podgrzejesz wcześniej. Koniecznie daj znać, czy przepis jest napisany w zrozumiały sposób, a także, czy kanapka ci smakowała!
    kanapka z tostów z omletem przepis na domowy fast-food
5 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila
Kamila
3 miesięcy temu
Oceń wpis :
     

I to jest mega prosty przepis! Jak ktoś twierdzi, że Twoje przepisy są skomplikowane, to pokaż mu ten jako przykład 🙂 Zrobiłam sobie taką kanapę, na wypasie. Bo -jak już wiesz- ja do tej pory to tak na szybko robiłam. Omlet (taki raczej nie za gruby), kanapka z domowego chleba (akurat nie tostowy 😉 ) i gotowe. A dzisiaj zaszalałam. Miałam w lodówce pastę z tuńczyka z ogórkiem konserwowym, więc spróbowałam z tym. Do tego pomidor, trochę parmezanu (posypałam bezpośrednio na omlet, i dopiero na to poszedł tuńczyk). I było git. Jeśli ktoś się zastanawia czy ryba i jajko to… Czytaj więcej »

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

2
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x