Składniki:
- 2 jajka (ja miałam duże)
- 2 kromki chleba tostowego (ja miałam pełnoziarnisty)
- 30 g pomidora (ja miałam 4 pomidorki papryczkowe)
- 20 g ogórka kiszonego (jeden mały)
- 15 g majonezu (1 łyżeczka)
- 15 g keczupu (1 łyżeczka)
- 15 g sambalu (1 łyżeczka, można zastąpić inną ostrą pastą/sosem lub pominąć)
- odrobina sałaty (ja miałam niedużą garść poszatkowanej sałaty lodowej)
- odrobina oliwy, oleju lub masła (do natłuszczenia patelni i podsmażenia tostów, ja użyłam oliwy w sprayu)
- sól
- pieprz (najlepiej prosto z młynka, ja używam pieprzu kolorowego)
Sposób wykonania:
- Robienie kanapki zacznij od przygotowania tostów. Rozgrzej suchą patelnię (ja użyłam grillowej). Przesmaruj/skrop chleb tostowy oliwą, masłem lub olejem. Ja użyłam oliwy w sprayu, popsikałam od razu po obu stronach. Jeśli jej nie masz, możesz posmarować drugą stronę po obróceniu grzanek. Obsmażaj kromki na rumiano z obu stron, ale uważaj, aby tosty nie wyszły zbyt twarde, bo będzie się je niewygodnie jadło. Po "opieczeniu" odłóż grzanki na bok. Ja kładę je na szklankach lub kubkach, żeby pozostały chrupkie. Jeśli od razu położysz je na talerz lub inną chłodną powierzchnię, to zaparują i zmiękną.
- Kolejny krok to przygotowanie warzyw. Pokrój ogórka i pomidora w plasterki.
- Teraz przejdź do przygotowywania omleta. Wbij jajka do miseczki lub kubka. Dosyp szczyptę soli, dodaj trochę pieprzu i rozbełtaj jajka widelcem, aby białko się jak najbardziej wymieszało z żółtkiem.
- Rozgrzej patelnię, na której będziesz smażyć omlet, polej ją odrobiną oliwy/oleju, lub rozpuść masło. Ustaw średni ogień, wlej jajka na patelnię. Gdy się w dużym stopniu zetną, na jednej ćwiartce omleta połóż plasterki ogórka, na ćwiartce obok ułóż pomidory. Złóż omlet na pół, unosząc część bez dodatków i zakrywając nią pomidory i ogórki. Teraz posmaruj ćwiartkę (czyli połowę złożonego omleta) sambalem lub inną ostrą pastą (o ile używasz) i złóż na pół, aby część bez pasty zakryła tę posmarowaną. Wyłącz ogień pod patelnią.
- Czas na złożenie kanapki! Posmaruj jedną grzankę łyżeczką majonezu, a drugą łyżeczką keczupu. Na jednej z nich ułóż sałatę, potem omlet, a na koniec zakryj drugą grzanką, keczupem lub majonezem do dołu.
- Twoja kanapka z tostów z omletem jest już gotowa! Pamiętaj, że możesz robić różne jej wariacje. Możesz np. włożyć do omleta żółty ser, oliwki, czy co tam lubisz. Ważne, żeby połączenie ci smakowało 😉 Miej tylko na uwadze, że to, co wyląduje w omlecie, nie będzie za bardzo podgrzane, więc produkty wymagające obróbki termicznej słabo się sprawdzą, o ile ich nie podgrzejesz wcześniej. Koniecznie daj znać, czy przepis jest napisany w zrozumiały sposób, a także, czy kanapka ci smakowała!