Kalafior w wiórkach kokosowych

6 sierpnia 2017opycha.pl

Lubisz proste, ale niecodzienne potrawy? Mam dziś propozycję właśnie dla Ciebie! Kalafior zapiekany w panierce z wiórków kokosowych. Do piekarnika idzie surowy, a nie gotowany, dzięki czemu trochę zmięknie, ale zachowa swoją jędrność. Kokosowa panierka natomiast nada tej potrawie oryginalny charakter i sprawi, że będzie bardziej syta.

KALAFIOR W WIÓRKACH KOKOSOWYCH

KALAFIOR W WIÓRKACH KOKOSOWYCH

Ilość porcji: 1-2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pół średniego kalafiora
  • spore jajko (lub dwa)
  • wiórki kokosowe (mi zeszło ok. szklanki)
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj kalafiora.
  2. Podziel kalafior na małe różyczki. W miseczce roztrzep jajko z dwoma porządnymi szczyptami soli.
  3. Przygotuj nieprzywierającą blachę lub zwykłą wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem.
  4. Każdą różyczkę zamocz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych, po czym ułóż na blasze.
  5. Piecz kalafiora ok. 30 minut.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/kalafior-wiorkach-kokosowych/

 

Zapisz

Poprzedni post Kolejny post