Lubisz proste, ale niecodzienne potrawy? Mam dziś propozycję właśnie dla Ciebie! Kalafior zapiekany w panierce z wiórków kokosowych. Do piekarnika idzie surowy, a nie gotowany, dzięki czemu trochę zmięknie, ale zachowa swoją jędrność. Kokosowa panierka natomiast nada tej potrawie oryginalny charakter i sprawi, że będzie bardziej syta.
Wersja do druku
Ilość - 1 -2 osoby
Składniki:
- pół średniego kalafiora
- spore jajko (lub dwa)
- wiórki kokosowe (mi zeszło ok. szklanki)
- sól
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj kalafiora.
- Podziel kalafior na małe różyczki. W miseczce roztrzep jajko z dwoma porządnymi szczyptami soli.
- Przygotuj nieprzywierającą blachę lub zwykłą wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem.
- Każdą różyczkę zamocz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych, po czym ułóż na blasze.
- Piecz kalafiora ok. 30 minut.
Zdrowa i smaczna przekąska. Na pewno wypróbuję przepisu!
czekam na relację, czy smakowało 😉
Nie wpadłabym na takie połączenie smaków. Wykonanie proste. Jeżeli będzie smakowało dzieciom tak jak wydaje się, że będzie smakować mi? to stanie się to danie hitem na naszym stole 🙂 bye bye tarta bułko!
może być różnie, wiadomo, ale jeśli dzieciakom zasmakuje, to ucieszę się jak nigdy, bo jestem fanką zachęcania maluchów do jedzenia warzyw 🙂 jeśli nie zasmakuje, to też przyjmę na klatę, bo wiadomo – każdy ma inne gusta… w każdym razie koszt przygotowania jest nieduży, to fortuny nie stracisz w przypadku porażki 😉
oj jak ja kocham kalafior! <3 ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Muszę nadrobić zaległości!
Szybki, prosty i przede wszystkim odmiana dla tradycyjnego, gotowanego 😉
Ostatnio strasznie znudził mi sie kalafior z wody, wypróbuje przepis przy następnej okazji.
Ja ten z wody zawsze podsmażałam z bułką tartą. Musiałam więc sobie wymyślić jakiś lżejszy wariant 🙂
Ciekawy pomysł i inne spojrzenie na kalafiora 🙂 Fajna opcja na imprezę
Też tak myślę… fakt, sama opędzlowałam całą blachę na jedno posiedzenie, ale można się zatrzeć… a tak to masz zdrową przegryzkę zamiast tłustych chipsów 😉
Zdrowa ale również tłusta 😉 wiórki kokosowe mają około 60g tłuszczu na 100g produktu
Niestety rzadko kiedy możemy coś jeść bezkarnie 😉 Oliwa czy orzechy też są zdrowe, a jednak trzeba je jeść z umiarem 😀 Proponuję po prostu znacząco zmniejszyć porcję. Ten wpis jest dość stary, dziś już bym nie dała rady zjeść tyle tego kalafiora, co wtedy, spokojnie bym się zadowoliła 1/4 🙂