Chłodnik z jogurtu i ogórka

26 lipca 2017opycha.pl

Podczas podróży po bułgarskich górach poznałam chłodnik o nazwie tarator. Niektórzy uczestnicy wyprawy podśmiewali się, że to mizeria, ale pewne jest jedno - na upalne dni taki chłodnik okazał się rewelacyjny. Możesz jednak spokojnie zjeść go np. w ramach drugiego śniadania, wszystko zależy od Twoich upodobań.

CHŁODNIK Z JOGURTU I OGÓRKA

CHŁODNIK Z JOGURTU I OGÓRKA

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 10-12 cm świeżego ogórka
  • łyżka siekanego koperku
  • łyżka liści świeżej mięty
  • sól/pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Ogórka po umyciu/obraniu dzielimy na dwie części. Jedną kroimy w półksiężyce (grubość ok. 2-3 mm), resztę natomiast siekamy najdrobniej, jak nam się uda. Do miseczki wrzucamy ten bardziej drobno posiekany miąższ, solimy odrobinę i odstawiamy na ok. 15 min., aż ogórek puści wodę.
  2. Do naszej ogórkowej siekanki(wraz z wodą) dodajemy jogurt, półksiężyce, koperek, miętę (podartą lub posiekaną), kilka kropel soku z cytryny, odrobinę soli, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/jogurtowy-chlodnik-ogorkiem/

Zapisz

Poprzedni post Kolejny post