Chłodnik z jogurtu i ogórka

opycha.pl
Podczas podróży po bułgarskich górach poznałam chłodnik o nazwie tarator. Niektórzy uczestnicy wyprawy podśmiewali się, że to mizeria, ale pewne jest jedno - na upalne dni taki chłodnik okazał się rewelacyjny. Możesz jednak spokojnie zjeść go np. w ramach drugiego śniadania, wszystko zależy od Twoich upodobań.
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 10-12 cm świeżego ogórka
  • łyżka siekanego koperku
  • łyżka liści świeżej mięty
  • sól/pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób wykonania:

  • Ogórka po umyciu/obraniu dzielimy na dwie części. Jedną kroimy w półksiężyce (grubość ok. 2-3 mm), resztę natomiast siekamy najdrobniej, jak nam się uda. Do miseczki wrzucamy ten bardziej drobno posiekany miąższ, solimy odrobinę i odstawiamy na ok. 15 min., aż ogórek puści wodę.
  • Do naszej ogórkowej siekanki(wraz z wodą) dodajemy jogurt, półksiężyce, koperek, miętę (podartą lub posiekaną), kilka kropel soku z cytryny, odrobinę soli, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

Zapisz

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Monia
Monia
5 lat temu

Dziś zrobiłam chłodnik. Idealny na tak gorące dni ! 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x