433
Podczas podróży po bułgarskich górach poznałam chłodnik o nazwie tarator. Niektórzy uczestnicy wyprawy podśmiewali się, że to mizeria, ale pewne jest jedno - na upalne dni taki chłodnik okazał się rewelacyjny. Możesz jednak spokojnie zjeść go np. w ramach drugiego śniadania, wszystko zależy od Twoich upodobań.
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego
- 10-12 cm świeżego ogórka
- łyżka siekanego koperku
- łyżka liści świeżej mięty
- sól/pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Ogórka po umyciu/obraniu dzielimy na dwie części. Jedną kroimy w półksiężyce (grubość ok. 2-3 mm), resztę natomiast siekamy najdrobniej, jak nam się uda. Do miseczki wrzucamy ten bardziej drobno posiekany miąższ, solimy odrobinę i odstawiamy na ok. 15 min., aż ogórek puści wodę.
- Do naszej ogórkowej siekanki(wraz z wodą) dodajemy jogurt, półksiężyce, koperek, miętę (podartą lub posiekaną), kilka kropel soku z cytryny, odrobinę soli, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.
Dziś zrobiłam chłodnik. Idealny na tak gorące dni ! 🙂
Cieszę się, że smakował i polecam się na przyszłość 😉