Jeśli macie przed sobą romantyczną randkę, to warto pomyśleć o wyborze odpowiedniego wina – nie tylko dla wzbogacenia smaku, ale również podkreślenia panującej między Wami atmosfery. Dzięki naszym wskazówkom unikniesz niechcianego faux pas.

jakie wino na randkę, wybór wina

 Jaki rodzaj wina wybrać?

Zapewne zadajesz sobie podstawowe pytania: wytrwane, słodkie, półsłodkie, półwytrawne? Czerwone, białe czy różowe? Musujące czy spokojne? Od wyboru rozmaitych win może się zakręcić w głowie. Jeśli nie mamy możliwości zapytania naszej drugiej połówki o to, jaki rodzaj wina preferuje, dobrze będzie dopasować je do tego, co będziecie spożywali na romantycznej kolacji.
Jeśli chcesz postawić na wino słodkie lub półsłodkie, to pamiętaj, że nie pasuje ono do kolacji, a jedynie do deseru. W przypadku deserów nie trzeba martwić się kolorem wina – pasują do nich wszystkie typy.
Ciekawym pomysłem może być szampan. Pasuje on głównie jako dodatek do przekąsek o łagodnym smaku, np. owoców czy orzechów.
Białe wino doskonale podkreśla smak kuchni azjatyckiej. Oprócz tego sprawdzi się do: makaronów z białym sosem, łagodnego drobiu, sałatek warzywnych czy owoców morza.
Wino różowe niezbyt nadaje się na randkę; jest mało eleganckie. Najbardziej pasuje do kuchni meksykańskiej i tajskiej oraz wędzonych mięs.
Czerwone wino to najchętniej wybierany trunek na romatyczną randkę. Sprawdzi się znakomicie, jeśli na naszym talerzu znajdą się np. gulasze, makarony z pomidorami, pieczenie, potrawy z czerwonego mięsa.
Pochodzenie wina nie jest szczególnie istotne. Ważniejsza jest jego jakość oraz odpowiednia temperatura.

Jakość i temperatura trunku

Jeśli chodzi o jakość wina, to najlepiej pytać o nią specjalistów. Pamiętajmy o tym, że może się to wiązać z wyższymi kosztami, ale czego się nie robi, aby jak najlepiej wypaść na romantycznej randce… Dobrze jest zapoznać się z opiniami doświadczonych klientów. W restauracji najlepiej zdać się na zdanie kelnera – zazwyczaj są oni wyszkoleni w tej dziedzinie.
Temperatura wina jest niezwykle istotna. Trunek podany w nieodpowiedniej temperaturze może całkowicie utracić swoje walory smakowe. Dlatego należy o to pytać sprzedawcę, a także dokładnie czytać etykiety. Poniżej podajemy odpowiednie temperatury najpopularniejszych i wysokiej jakości win:
– czerwone burgundy: 14-16°C
– wina musujące: 4-7°C
– Riesling, chenin blanc, chardonnay: 7-9°C
– wino lodowe: 5-7°C
– białe burgundy, czerwone francuskie z Doliny Rodanu i Roussillon, Chianti: 12-14°C
– czerwone wina toskańskie i z Doliny Rodanu, Rioja, Pinotage: 15-17°C
– francuskie Bordeaux, hiszpańskie z Priorat i Ribera del Duero: 16-18°C
– Chablis, sherry fino, wysokiej jakości szampany, manzanilla: 8-10°C
Poza temperaturą i jakością wina, ważna jest też kolejność serwowania trunków. Na początku podajemy wina białe, by potem przejść do czerwonych. Zacząć powinniśmy od win lżejszych i młodszych, a dalej podajemy wina pełne i bardziej wyrafinowane.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie https://faktoriawin.pl/winne-inspiracje/milosc-jak-wino/.

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

1
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x