jak zrobić wegański parmezan

Wiele osób docenia kuchnię roślinną i jest w stanie zrezygnować z mięsa, ale czuje tęsknotę za serem. Dlatego podpowiem dzisiaj, jak zrobić wegański parmezan (w wersji sypkiej). Ja pierwszy raz spotkałam się z nim w wegańskiej książce kucharskiej od Minimalist Baker, ale troszeczkę zmodyfikowałam proporcje pod swoje potrzeby i dzisiaj podpowiem ci, jak łatwo możesz zrobić sobie taki parmezan w domu! Takim parmezanem możesz posypywać dania z makaronem, kanapki, grzanki, zapiekanki czy co tam jeszcze przyjdzie ci do głowy. Oczywiście ten roślinny parmezan nie roztopi się jak klasyczny, ale mimo wszystko podkręci smak potraw! Zatem do dzieła!

jak zrobić wegański parmezan

Przepis na wegański parmezan w wersji sypkiej

Wegański parmezan w wersji sypkiej jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wszystkie można kupić w marketach, np. Auchan lub Carrefour, a już na bank łatwo znajdziesz je w internetach. Zwykle w sieci sprzedają je w większych paczkach, przy czym często cena za kilogram wychodzi niższa. Do tego przyda się młynek do kawy (ja mam kupiony dość tanio w Lidlu, z głęboką kieszenią i mieli jak ta lala!) lub ewentualnie blender.

Aby zrobić wegański parmezan w wersji sypkiej potrzebujesz:

  • ok. 85 g orzechów nerkowca (pół szklanki*)
  • 20 g płatków nieaktywnych drożdży (ok. 1/4 szklanki* lub 4 lekko czubate łyżki)
  • 1 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczki soli

*szklanka 250 ml

proporcje na słoiczek 200 ml

całość przygotowanego parmezanu to ok. 575 kalorii, makro: białka 25,5; tłuszcze 38,2; węgle 32,9

Jak zrobić wegański parmezan?

Jeśli masz młynek do kawy…

wystarczy, że wsypiesz do młynka do kawy wszystkie składniki potrzebne, aby zrobić wegański parmezan i je zmielisz. Ja używam młynka z dość dużą kieszenią, więc jeśli masz mniejszą, to po prostu podziel wszystkie składniki na dwie porcje i miel na dwa razy.

Jeśli nie masz młynka i używasz blendera…

zacznij od posiekania orzechów na mniejsze kawałki. Nerkowce na szczęście są dość miękkie, więc powinno pójść w miarę łatwo. Następnie wsyp wszystkie składniki do pojemnika blendera (ja testowałam na blenderze ręcznym) i zmiel. Jeśli używasz blendera ręcznego, to na początek warto trochę zakryć pojemnik dłonią, bo może się nieco rozsypywać 😉

jak zrobić wegański parmezan

Co zrobić z gotowym wegańskim parmezanem?

Gdy już zmielisz wszystkie składniki na wegański parmezan, przesyp go do słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce. Podobno można go przechowywać nawet kilka tygodni, ale jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby musiał tyle czekać. Za bardzo mi smakuje! 😉 Jeśli natomiast chodzi o zastosowanie w kuchni, to tak, jak pisałam -możesz sobie nim posypywać co tylko chcesz! Nie polecam jednak stosować go jak klasyczny parmezan do wegańskiej wersji pesto, bo nie ma takiej potrzeby. Podawałam już kiedyś przepis na wegańskie pesto, w którym orzeszki pinii zastąpiłam słonecznikiem, natomiast posmak, który daje parmezan, wytworzył się dzięki dodaniu płatków drożdżowych, soli i świeżego czosnku. Jeśli masz ochotę na takie pesto, to przepis znajdziesz tutaj (klik!).

jak zrobić wegański parmezan

You Might Also Like

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
blogierka
24 dni temu

Zdjęcia cudo! <3
A co do sera – ja wole jednak parmezan, gdyż tych dziwnych płatków nie posiadam
i nie miałabym serca żeby zniszczyć,znaczy zblendować nerkowce- wolę je chrupać 🙂

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
23 dni temu

Parmezan kocham miłością bezgraniczną i chyba nie zastąpię go niczym. Ale przyznam, że to ciekawa opcja

Candy Pandas
22 dni temu

Jest pyszny! Świetna posypka również na kanapki, nie tylko do dań 🙂

6
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x