Jak zrobić wędlinę w domowym zaciszu?

13 lipca 2018opycha.pl

Pewnie już jakiś czas temu zauważyłeś nowy trend na robienie domowych wędlin? Jest to o tyle ciekawa sprawa, że często nie potrzeba skomplikowanej aparatury, aby takie wędliny własnoręcznie przygotować. Jeśli wziąć pod uwagę aspekty zdrowotne, ekonomiczne i smakowe, inwestycja w podstawowe sprzęty może być bardzo opłacalna. Poniżej przedstawię więc w skrócie jak zrobić wędlinę w domowym zaciszu i jakie to korzyści ze sobą niesie.

Jak zrobić wędlinę w domowym zaciszu?

DLACZEGO WARTO ROBIĆ DOMOWE WĘDLINY?

To jest podstawowe pytanie, które powinieneś sobie zadać, zanim w ogóle zabierzesz się do roboty. Samodzielny wyrób wędlin to nie jest jakaś fizyka kwantowa, więc teoretycznie każdy może się tym zająć, ale trzeba się wykazać cierpliwością, ponieważ mięso potrzebuje czasu, a niekiedy uwagi, aby zamienić się w pyszną wędlinę. Czasem trzeba też zainwestować, bo niestety np. wędlin wędzonych bez wędzarni może się nie udać zrobić 😉 Są jednak znaczne plusy, które niesie ze sobą domowa produkcja wędlin, a ja Ci wymienię te, które do mnie przemawiają najbardziej:

  • znasz skład wędliny, więc nie ryzykujesz, że zjesz kilogram chemii
  • dokładnie wiesz kiedy wędlina była robiona, więc unikniesz zakupu nadpsutej i sztucznie przywracanej do życia wędliny ze sklepu
  • oszczędzasz pieniądze, ponieważ wędliny najlepszej jakości kupowane w sklepie najczęściej bardzo dużo kosztują
  • możesz uraczyć gości własnym wyrobem, a to daje sporo satysfakcji
  • być może znajdziesz swoją nową pasję, która da Ci więcej radości i życiowej energii

JAKIMI METODAMI ROBI SIĘ DOMOWE WĘDLINY?

Metod na przygotowanie wędlin jest kilka. Ostatnio popularnością cieszy się schab, który po odpowiedniej obróbce wkłada się w pończochę, wiesza na uboczy i o nim zapomina na odpowiednio długi czas. Istnieją jednak też inne metody. Najlepiej mi znanymi jest wędzenie i peklowanie. O ile do wędzenia będziesz potrzebować wędzarni, o tyle peklowanie wymaga nieco mniej zachodu. Budowa wędzarni nie oznacza jednak wygospodarowania osobnego budynku, możesz ją urządzić nawet na działce letniskowej czy koło domu. Sama miałam okazję zobaczyć jak wygląda „działkowa” wędzarnia zbudowana z metalowej beczki. Jeśli natomiast masz mieszkanie w bloku i budowa wędzarni odpada, zastanów się nad peklowaniem. Czasem odpowiednie naczynie, mięso, solanka i odrobina cierpliwości potrafią zdziałać cuda!

JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO WYROBU WĘDLIN W DOMOWYM ZACISZU?

Chciałabym Ci napisać, że znam wszystkie sposoby i przepisy na wyrób wędlin na świecie, ale niestety tak nie jest 😉 Sposobów na przygotowanie wędliny w domu jest sporo, każda osoba z doświadczeniem w tej dziedzinie ma już swoje sekretne sposoby. Poniżej podsunę więc kilka moich rad na to, jak przygotować się do wyrobu wędlin w domowym zaciszu jeszcze przed nabyciem niezbędnych naczyń, produktów, a tym bardziej przed budową własnej wędzarni. Im lepiej się przygotujesz do tematu, tym więcej nerwów, czasu i pieniędzy sobie oszczędzisz. Zanim więc zabierzesz się za robotę:

  • zastanów się jakie wędliny chcesz zrobić
  • poszukaj sprawdzonych przepisów
  • dowiedz się jakich sprzętów i przypraw wymaga domowy wyrób wędlin
  • dokładnie się rozeznaj jaki gatunek mięsa jest niezbędny do wyrobu wybranej przez Ciebie wędliny i znajdź dostawcę dobrego mięsa
  • nie staraj się oszczędzać na zakupach za wszelką cenę, niestety dobre mięsiwo kosztuje nieco więcej niż najtańszy kurczak

GDZIE SZUKAĆ INFORMACJI JAK ZROBIĆ SAMODZIELNIE WĘDLINĘ?

Być może spodziewałeś się, że ja tutaj podam Ci jak na tacy wszystkie sposoby i przepisy na domowy wyrób wędlin. Niestety to by było bardzo trudne, ponieważ tyle tego jest, iż w jednym wpisie musiałabym zmieścić naprawdę sporo informacji, więc pewnie pisałabym go co najmniej rok! Najprostszym jednak sposobem jest przeszukanie internetów lub książek tematycznych. Polecam też grupy na Facebook’u, których członkowie specjalizują się w domowym wyrobie wędlin lub inne fora. Ja sama oczywiście najczęściej szperam właśnie w sieci, ponieważ sporo czasu spędzam przy komputerze. Zapytaj też znajomych i rodzinę, być może ktoś zna jakieś tajniki wyrobu domowych wędlin przekazywane z dziada pradziada lub ma swojego zaufanego dostawcę mięsa.

Gdy już zabierzesz się za wyrób wędliny w domowym zaciszu pochwal się efektami i koniecznie zaproś mnie na degustację!

 

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post