jak zrobić jajko sadzone bez tłuszczu na wodzie fit lekkie

Jajko sadzone to bardzo uniwersalny produkt w naszej kuchni. Możesz sobie je zjeść od tak, po prostu, ale możesz też użyć jako składnik w fantastycznych potrawach. Niestety jest ono dość ciężkie, więc tym bardziej się ciesze, że mogę ci dzisiaj podpowiedzieć jak zrobić jajko sadzone bez tłuszczu, na wodzie! Ale zaraz, jak jajko sadzone na wodzie? Czy to nie będzie smakowało po prostu jak ugotowane jajko? Nie do końca, ale żeby się przekonać musisz spróbować! 😉

jak zrobić jajko sadzone bez tłuszczu na wodzie fit lekkie

 

Jak zrobić jajko sadzone bez tłuszczu (na wodzie)?

 

Sprawa jest bardzo prosta. Jajko sadzone bez tłuszczu robić tak samo, jak z tłuszczem, tylko zamiast np. oleju wlewasz na patelnię wodę. Ile wody? Gdy ja się uczyłam robić jajo sadzone bez tłuszczu zalecano mi wlać 1 cm wody. Ja się przekonałam, że może jej być trochę mniej, więc nalewam ok. 5 mm na bardzo małą patelnię lub ok. 7-8 mm na średnio małą patelnię. W ogóle polecam ci robić takie jajko na malutkiej patelence, na której mieści się tylko jedno jajko, bo po prostu się nie rozlewa na duży obszar. Próbowałam na większej patelni, da się, oczywiście. Niestety białko zanim się ścięło poszło na wszystkie strony.

No dobra, masz już małą patelkę, masz jajko, co dalej?

Instrukcja robienia jajka sadzonego bez tłuszczu (na wodzie):

  1. wlej na patelnię wodę (jak pisałam, między 0,5 mm a 1 cm) i włącz bardzo mały ogień pod patelnią
  2. poczekaj 2-3 sekundy i wbij jajko na patelnię
  3. pilnuj jajka, żeby woda nie wyparowała, bo może się troszkę przypalić, jeśli będą się robić na wierzchu szumy z białka, podobne do tych w rosole, możesz je ostrożnie usuwać, ale nie musisz tego robić
  4. gdy jajko się zetnie (możesz zrobić na miękko lub twardo) zdejmij jajko z patelni, dopraw solą, pieprzem i czym tam lubisz (ja bardzo lubię posypać wędzoną papryką lub chilli)

 

Dlaczego warto robić jajko sadzone na wodzie?

 

Ja wiem, pomysł robienia jajka sadzonego bez tłuszczu, na wodzie może brzmieć niedorzecznie. Pewnie nie jedna osoba się chwyci za głowę, gdy zobaczy co ja proponuję. Nie jedna powie, że jajko bez tłuszczu to nie jajko sadzone. Musisz mi jednak uwierzyć, że to jajo naprawdę smakuje super. Muszą jednak być jakieś różnice… Wymienię ci zatem to, co odróżnia jajko sadzone robione na wodzie od tego smażonego na tłuszczu…

  • jajko sadzone bez tłuszczu jest dużo lżejsze
  • jajko sadzone na wodzie robi się łatwiej niż smażone na tłuszczu (nie pryska, nie przypala się tak szybko)
  • odnoszę wrażenie, że jajko sadzone na wodzie robi się szybciej (mogę się odrobinę mylić, zatem musisz to sprawdzić i ewentualnie dać mi znać, że się mylę 😉 )

To jak, spróbujesz zrobić sobie jajko sadzone bez tłuszczu, na wodzie? Ja od siebie polecam, nawet bardzo! Zwykle po dwóch jajach usmażonych na tłuszczu miałam tylko ochotę położyć się na kanapie. Teraz robię np. naleśnik z dwoma jajkami sadzonymi na wodzie na miękko, zjadam i lecę dalej, nie ma tej ociężałości czy nawet wzdęć! Daj mi koniecznie znać co sądzisz na ten temat. Sprawdzisz jak to wychodzi, czy raczej wychodzisz z założenia, że jajko sadzone po prostu musi być a tłuszczu i już?

 

 

 

Oceń wpis (5 / 1)

Podobne wpisy

4
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kamila
Gość
Kamila

Kurczę,gdzieś to widziałam,ale nie zapisałam przepisu. A tu proszę-spadasz mi z nieba 🙂 Ja za jajkiem sadzonym takim tradycyjnym raczej nie przepadam. Spróbuję tego na wodzie i zobaczę czy mi posmakuje i jaka będzie różnica.

Myslipotarganej
Gość
Oceń wpis :
     

Wypróbowałam. Działa 🙂