Jak zrobić dobre frytki z frytkownicy beztłuszczowej? Mój sposób na skróty!

opycha.pl

“Jak zrobić idealne frytki z piekarnika” -tak mniej więcej brzmią tytuły przepisów na frytki bez tłuszczu. Bo wiesz, frytkownica beztłuszczowa to taki mniejszy piekarnik po prostu. 😉 Ja nie odpowiem ci dziś na pytanie, jak zrobić idealne frytki. Dlaczego? Bo warto wtedy mieć odpowiednią odmianę ziemniaków, trzeba je moczyć dość długo w wodzie z cukrem itp.. Ja jak idę do zieleniaka, to mówię “poproszę dwa kilo pyrów”, nie pytam, jaka to odmiana. Do tego najczęściej robię frytki, bo nie chce mi się gotować obiadu. Wtedy fryty z sadzonym jajem najlepsze, najlepiej na już! Dlatego nie wyobrażam sobie czekać godzinę jeszcze zanim kartofle trafią do piekarnika. Jednym słowem -u mnie wszystko na spontanie! Dlatego właśnie nie zdradzę ci sposobu na to, jak zrobić idealne frytki z frytkownicy beztłuszczowej, ale podpowiem, jak zrobić dobre. Jednym słowem zdradzę ci moją drogę na skróty.

Jak zrobić dobre frytki z frytkownicy beztłuszczowej? Mój sposób na skróty!

Od czego zaczynam, gdy robię frytki z airfryer?

Sklepowe frytki wychodzą niemal zawsze dobrze. Nie ważne, czy smażone w tłuszczu, wsadzone do piekarnika czy do frytkownicy beztłuszczowej. Jeśli piecze się je odpowiednio długo, są w środku miękkie, na zewnątrz przyrumienione i chrupiące. Nie wiem, czy masz tak samo, ale mi przez wiele lat te domowe wychodziły takie sobie. Teoretycznie przyrumienione, ale jakieś takie całe miękkawe, czasem w środku jakby trochę surowe? Dość niedawno przypomniałam sobie, że kolega mi opowiadał o tym, jak jego mama robi pyszne domowe frytki. Było to wiele lat temu i uznałam to kiedyś za zbyt pracochłonne, ale dziś już rozumiem, że się opłaca!

Krok 1 -krojenie ziemniaków

Dawniej obierałam kartofle i kroiłam jak leci. Dzisiaj troszkę bardziej się przykładam. Jeśli ziemniaki są ładne, to ich nie obieram. Szoruję tylko dokładnie szczotką pod strumieniem wody. Później kroję, czasem na cienko, czasem grubej. Wszystko zależy od tego, na jakie frytki mam ochotę. Jest jednak jedna ważna rzecz -staraj się kroić ziemniaki we w miarę podobne grubości frytek. Ja wiem, pyry nie są kwadratowe i nie da się idealnie, ale warto chociaż próbować. 😉 Dzięki temu frytki powinny się dość równo upiec. Ja mam jeszcze ten luksus, że frytkownica beztłuszczowa, z której korzystam, ma obrotowy koszyk (kręci się jak rożen). Dzięki temu frytki się na bieżąco mieszają i równo opiekają.

Jak zrobić dobre frytki z frytkownicy beztłuszczowej? Mój sposób na skróty!

Krok 2 -gotowanie frytek

Tak, dobrze widzisz. Gotuję ziemniaki, zanim je upiekę! To jest właśnie ten “magiczny składnik”, o którym opowiadał mi kiedyś kolega. Jego mama zawsze gotowała frytki przed smażeniem. Miały być dzięki temu bardzo dobre, lepsze, niż z surowych ziemniaków. Próbowałam, sprawdza się. W airfyer tym bardziej!

Jak ugotować te frytki? Ja gotuję wodę w garnku (a czasem w czajniku i przelewam 😉 ), a gdy zacznie wrzeć, dosypuję sporo soli i trochę cukru. Sól dlatego, że ziemniaki ją “lubią” i wchłaniają, więc po upieczeniu frytki już będą miały smak. Nie muszę ich dodatkowo dosalać. A po co ten cukier? Fachowcy od najlepszych frytek twierdzą, że moczenie pokrojonych ziemniaków w wodzie z cukrem sprawi, że się skarmelizują na wierzchu podczas pieczenia i będą chrupkie. Jeśli czytasz mojego bloga dłużej, to już pewnie wiesz, że lubię drogę na skróty. I tu nie było inaczej. Pomyślałam, że może jak pyrka wchłonie trochę cukru w trakcie gotowania, to się ładnie przyrumieni. Czy się sprawdziło? Frytki mam zwykle złote albo rumiane (w zależności od czasu pieczenia), ale tak naprawdę to nie wiem, czy od tego. Czasem cukru nie dodaję i też są spoko. Dlatego podjęcie decyzji czy z cukrem, czy bez, pozostawiam tobie. Gdy już “doprawię” wrzątek, wrzucam pokrojone ziemniaki i gotuję, aż trochę zmiękną. Robię takie “al dente”, zwykle gotuję je kilka minut. Im grubsze, tym dłużej. Uważaj, aby ich nie rozgotować!

Krok 3 -odcedzenie, hartowanie, pieczenie

Gdy już ziemniaki trochę zmiękną, odcedzam wrzątek i zalewam je bardzo zimną wodą. Zostawiam na kilka minut, żeby się schłodziły, a w międzyczasie odpalam frytkownicę beztłuszczową. Moja rozgrzewa się do max. 200 stopni i tyle właśnie ustawiam. Pewnie się teraz zastanawiasz, po co to hartowanie frytek? Gdy otworzyli u mnie w mieście pierwszą frytkarnię z frytkami belgijskimi, to się dowiedziałam, że sekret tkwi w smażeniu w dwóch temperaturach oleju. Pomyślałam więc, że spróbuję z hartowaniem. Czy to bardzo pomaga? Zdarza mi się po prostu odlać wrzątek, nie hartować i też frytki ą dobre. Spróbuj i porównaj! 😉

Gdy już mam zahartowane frytki, odcedzam je dokładnie, przesypuję do miski. Dodaję odrobinę oleju i podrzucam, aby frytki dobrze wymieszały się z tłuszczem. Ja wiem, że przecież frytkownica beztłuszczowa, ale jednak minimum oleju zrobi robotę. Nawet w instrukcji obsługi mojego airfyer tak jest napisane.

Jak zrobić dobre frytki z frytkownicy beztłuszczowej? Mój sposób na skróty!

Krok 4 -pieczenie

Frytkownica beztłuszczowa już rozgrzana? No, to przekładaj frytki do maszyny! Wiem, że są różne modele, ale pewnie w każdej jest jakiś koszyk, prawda? To wsyp fryty do koszyka i piecz tak długo, jak uznasz za stosowne. Ja lubię czasem jaśniejsze, czasem ciemniejsze. Czas pieczenia zależy też od ilości frytek. U mnie jedna mała porcja robi się dość szybko. Tylko tak, jak wspomniałam, ja mam w zestawie obrotowy koszyk, który kręci się jak rożen, więc nasze sprzęty mogą działać troszeczkę inaczej. Jeśli masz inny model, to co jakiś czas wyjmij frytki i je przemieszaj (najlepiej podrzucając sitko, w którym są). Przy okazji sprawdzaj stopień wypieczenia. Ja mam podgląd przez szybkę (nawet mogę sobie światełko zapalić), więc na bieżąco widzę, jak sprawa wygląda.

No to jak, wiesz już, jak zrobić dobre frytki w beztłuszczowej frytkownicy?

Nie wiem, jak bardzo spodobała ci się moja metoda. Może gdybym rzucała jakimiś fachowymi pojęciami, dawała jednoznaczne instrukcje, zamiast pisać, żeby sprawdzić, jak ci bardziej odpowiada, to brzmiałoby mega profesjonalnie i turbo wiarygodnie. Co zrobić, ja lubię na blogu dzielić się swoim doświadczeniem. Robię zawsze frytki tak, jak napisałam wyżej. Czy może być coś bardziej wiarygodnego niż własne doświadczenia? 😉

Jeśli zrobisz sobie frytki moim sposobem, to koniecznie daj znać, jak poszło! A może masz jakieś swoje rady na dobre frytki z airfryer? Ja nie jestem alfą i omegą, więc nie będę zdziwiona, jeśli ktoś ma inne sposoby. Chętnie się o nich dowiem!

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x