Jak zrobić cienkie naleśniki?

5 października 2018opycha.pl

Dzisiaj postanowiłam odpowiedzieć na pytanie, które wraca jak bumerang… Jak zrobić cienkie naleśniki? Mogłoby się wydawać, że to jakaś chroniona tajemnica szefów kuchni, jest jednak wręcz przeciwnie. Cienkie naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Lista składników na ciasto też jest skromna. Ważne jednak, abyś miał dobrą patelnię. Nie musi kosztować milionów monet, ważne, aby do niej nic nie przywierało. Poniżej podrzucam przepis na ciasto i sposób, w jaki smażyć naleśniki. Korzystam z tego przepisu od kilkunastu lat i innego już sobie nie wyobrażam…
jak zrobić cienkie naleśniki

PRZEPIS NA CIASTO (mi wyszło 5 sztuk na patelni o średnicy 24cm)

składniki:

  • szklanka mąki pszennej (każda mąka ma inną wilgotność, więc w razie zbyt rzadkiego ciasta dodaj łyżkę, a w razie zbyt gęstego rozrzedź odrobiną wody)
  • szklanka wody niegazowanej (ja biorę kranówkę)
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy
  • odrobina oleju do przetarcia patelni

przygotowanie ciasta:

  1. Jeśli używasz miksera/blendera z rózgą do wysokiego pojemnika wbij jajko, wlej wodę, wsyp mąkę. Zmiksuj na gładką masę zaczynając od małych obrotów, na koniec dolej olej. Jeszcze raz zmiksuj i gotowe.
  2. Jeśli mieszasz ciasto ręcznie (rózga, ubijak) wbij jajko do wysokiego pojemnika, dodawaj stopniowo wodę i mąkę, po trochu tego i tego. Jak już całość wymieszasz na gładką masę dolej olej. Jeszcze raz wymieszaj. W przypadku ręcznego mieszania łatwiej uzyskać gładkie ciasto właśnie dodając składniki stopniowo.

SMAŻENIE NALEŚNIKÓW

  1. Przesmaruj patelnię odrobiną oleju. W  cieście na nasze cienkie naleśniki jest już odrobina oleju, więc nie ma potrzeby lać nie wiadomo jakich ilości na patelnię, bo naleśniki już nie powinny przywierać. Rozgrzej patelnię na niezbyt dużym ogniu.
  2. Wlej na środek patelni porcję ciasta i obracając patelnią rozlej ciasto na całej powierzchni. Postaraj się mniej więcej wyczuć ile nalać, bo jak nalejesz za mało ciasta, to można dolać, ale jak wlejesz za dużo ciasta, to z cienkich naleśników nici.
  3. Smaż naleśnika wciąż na małym ogniu, czekaj cierpliwie, aż jego powierzchnia poszarzeje. Potrząśnij patelnią, jeśli naleśnik gładko odchodzi, przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Ważna uwaga – pilnuj temperatury patelni. Ma być dobrze rozgrzana, ale jak dasz duży ogień, to naleśnik szybko się zetnie z wierzchu, ale zostanie surowy w środku. Oto mój sposób na to, jak usmażyć cienkie naleśniki!
Poprzedni post Kolejny post