jak udekorować tort w domu

Zdarza ci się robić tort samodzielnie? Ja podejmuję to wyzwanie przynajmniej raz w roku, gdy mam urodziny. Nieprzypadkowo określiłam robienie tortu wyzwaniem, bo przez kilka lat mi to w ogóle nie wychodziło. Ja w ogóle rzadko chwytam się za cukiernictwo, więc musiałam znaleźć taki sposób, który będzie dawał mi choć trochę zabawy. Z kremami mi nie szło, na szczęście trendy się zmieniły i nie trzeba już być mistrzem w wyciskaniu kremu z tutki (nigdy sobie z tym nie radziłam). Dlatego poniżej podpowiem ci pięć ciekawych pomysłów na to, jak udekorować tort w domu. Zapewniam, że rękaw cukierniczy do wyciskania kremowych rozetek nie będzie ci potrzebny!

jak udekorować tort w domu?
Obraz FanyNwamara z Pixabay

Posypka do ciasta – szybko i z klasą!

Pamiętasz te czasy, gdy w sklepach pojawiła się cukrowa posypka w kształcie kolorowych patyczków? Kiedyś to był hit, dziś wygląda trochę kiczowato. Na szczęście producenci rozszerzyli asortyment i możesz kupić naprawdę ładne posypki. Ja jestem fanką czekoladowej, bo pasuje do wszystkiego! Ale jak udekorować tort taką posypką, aby nie wyszło banalnie?

Najpierw pokryj tort warstwą czegoś lepkiego. Możesz nałożyć na niego krem lub polać go polewą. Możesz np. „otynkować” cały tort kremem, albo nałożyć krem/polać polewę tylko na górze. Oczywiście możesz też połączyć obie techniki, czyli „otynkować” tort kremem, a potem polać polewą tylko krawędź tortu (tzw. drip cake), ale to już bardziej zaawansowana technika. Skupię się więc na pierwszych łatwiejszych opcjach. Pokryj tort kremem lub polewą w wybranych miejscach (cały lub wierzch), po czym udekoruj posypką. Wbrew pozorom masz wiele możliwości. Możesz przykleić posypkę tylko po bokach tortu. Możesz też obsypać tylko wierzch i zostawić nieposypane boki. Jeśli masz czas i ochotę na trochę zabawy z dekorowaniem, możesz posypywać tort tak, aby powstawały jakieś kształty. Jak? Po prostu syp w wybranych miejscach. Możesz to robić odręcznie, tworzyć z posypki duże okręgi, np. posypując tylko rant tortu, a potem zrobić okrąg gdzieś w środku. Jeden, dwa, ile chcesz. Pamiętaj tylko, że to nie zawsze wychodzi idealnie (kwesta sprawności manualnej). Inny sposób to użycie czegoś w rodzaju szablonów. Możesz przyłożyć do tortu foremkę i wsypać w nią posypkę. Radzę jednak stosować posypkę dość oszczędnie, bo jak usypiesz górkę, to po zdjęciu foremki mogą się zatrzeć granice. Nie muszą to być foremki o fantazyjnych kształtach. Możesz użyć np. pierścieni, które stosuje się co raz częściej w kuchni (np. do estetycznego układania ryżu na talerzu) i udekorować tort w kolorowe grochy. Tym sposobem masz prostą, ale elegancką dekorację. Taki tort zyska sympatię fanów prostoty i minimalizmu.

Kolorowe draże – coś dla najmłodszych

Kolorowe draże to sposób, aby małym wysiłkiem tort zyskał bardziej zwariowany wygląd! Możesz użyć draży, które są dostępne w sklepach jako posypka do ciast. Są mniejsze niż oryginalne cukierki, więc łatwiej będzie pokroić tort. Oczywiście jeśli wolisz klasyczne lentilki, to nic nie stoi na przeszkodzie! Jak udekorować tort kolorowymi drażami?

Możesz po prostu go nimi obsypać. Z pewnością będzie kolorowo. Możesz też pójść w nieco bardziej pracochłonnym kierunku, okleić boki tortu podłużnymi wafelkami w czekoladzie lub biszkoptami, opasać wstążką i wysypać draże na wierzchu. Oczywiście możesz też ułożyć wzorki z cukierków. Najbardziej zwariowaną dekoracją z kolorowych draży jaką widziałam był tort, z którego już kawałek wykrojono, wydrążono w cieście dziurkę i umieszczono draże tak, aby wyglądało na to, że cukierki wysypują się z jego wnętrza. Nie ważne, którą wersję wybierzesz – jeśli szykujesz tort dla dzieciaków, to myślę, że i tak będą zachwycone!

Jadalne kwiaty – prosto, ale z fantazją

Jadalne kwiaty robią się co raz bardziej popularne. Dzięki nim w kilka minut twój tort nabierze niepowtarzalnego charakteru! Ja najchętniej wybieram bratki, bo są kolorowe, wygodnie się je konsumuje i są łatwo dostępne (uprawiam je na balkonie). Jak udekorować tort kwiatami?

Sprawa jest dość prosta. Jak zwykle smarujesz powierzchnię tortu czymś lepkim, ja polecam lekki krem, np. śmietankowy. Kwiaty sprawiają, że tort wygląda świeżo, więc nie zagra to zbyt dobrze w towarzystwie ciężkiego kremu. Polecam zrobić „naked cake”, czyli tort, który normalnie przekładasz kremem, ale na boki dajesz już tylko cieniutką warstwę, aby było widać biszkopt (albo zostawiasz je dosłownie „gołe”). Na tak przygotowanym podłożu układasz kwiaty. Ja jestem zwolenniczką tego, aby wszystko, co ląduje na torcie było jadalne, więc kładę same kwiatostany, bez łodyg. Czasem na tym kończę dekorację, a niekiedy dodaję jeszcze liście mięty lub melisy. Możesz ułożyć kwiaty na całej powierzchni tortu, udekorować tylko rant, lub umiejscowić kwiatostany tylko w wybranym miejscu. Zapewniam cię, że tort z żywymi kwiatami robi wrażenie!

Jadalna ziemia – efekt totalnego zaskoczenia

Co prawda sama jeszcze nigdy nie robiłam jadalnej ziemi, ale znajdziesz w internecie sporo przepisów. Z tego, co widzę, jest to hit w ostatnim czasie. Najczęściej widuję ją jako „wsad” do czekoladowych doniczek, ale mam dla ciebie też inną propozycję, równie ciekawą propozycję!

Co powiesz na to, aby przygotować trochę tej jadalnej ziemi, wysypać na torcie, np. w wybranym miejscu i powtykać w nią wspomniane wcześniej kwiaty i liście ziół? Czy to nie brzmi efektownie? Myślę, że taka dekoracja z pewnością zaskoczy twoich gości. Tak udekorowany tort polecam ci szczególnie na imprezę w ogrodzie, bo świetnie się wpasuje w klimat!

Lukier plastyczny – tort dopasowany do okazji i świetna zabawa

Lukier plastyczny jest w ostatnim czasie bardzo popularny przy dekoracji tortów. Dzięki niemu możesz tak udekorować tort, aby jego wygląd nawiązywał do okazji lub zainteresowań solenizanta. Niedawno widziałam tort dla szefa kuchni. Został tak udekorowany, aby przypominał fartuch kucharza. A to tylko jeden z przykładów, bo zdjęć tortów udekorowanych masą cukrową jest w sieci naprawdę sporo! No dobrze, ale jak udekorować tort plastycznym lukrem?

Przede wszystkim warto znać kilka ważnych zasad. Ja kiedyś po prostu poszłam do sklepu, kupiłam gotowe masy do dekoracji. Następnie upiekłam biszkopt, przełożyłam kremem i starałam się oblepić rozwałkowaną masą. Co z tego wyszło? No cóż, wolałabym o tym zapomnieć, bo efekt był marny. Ostatnio trochę poszperałam w sieci, bo koleżanki robią piękne torty z plastycznym lukrem i ja tez bym chciała! Wyczytałam więc, że pod masę cukrową należy położyć „tynk”, czyli warstwę kremu. Nie powinien to być lekki krem, ponieważ może rozpuścić lukier. Panie z blogów cukierniczych polecają ganache czekoladowy lub krem maślany (w sieci znajdziesz sporo przepisów). Krem, którym przekładamy torty też powinien być trochę „cięższy”. Tort przełożony kremem pracuje tak samo, jak np. świeżo postawiony budynek. Jeśli więc dasz lekki krem, tort będzie pracował bardziej, przez co masa cukrowa może pękać lub tort po prostu „siądzie” pod ciężarem dekoracji. Kolejna ważna uwaga – nie należy rozwałkowywać lukru zbyt cienko! Zauważ, że torty udekorowane masą cukrową są gładkie, wyglądają jak „odlane” z formy. To dlatego, że plastyczny lukier jest bardzo elastyczny (jak sama nazwa wskazuje). Powinien się rozciągać i kurczyć. Jeśli jednak go zbyt cienko rozwałkujesz, to jest ryzyko, że utraci elastyczność. Kolejna uwaga – jeśli lukier przykleja ci się do wałka lub stolnicy, to możesz lekko podsypać cukrem pudrem, ale trzeba to robić z umiarem.

Sama dekoracja to już kwestia fantazji i zdolności manualnych. Możesz zrobić tort jednokolorowy, ale też zabarwić lukier. Poza nałożeniem masy cukrowej na całą powierzchnię tortu możesz też zrobić z niej różne dekoracje i przykleić np. na lukier królewski (cukier puder zmieszany z białkami jajek). Masz dzieci? Skorzystaj z okazji i zaproś je do zabawy w robienie dekoracji, dzięki temu połączysz przyjemne z pożytecznym!

Jak wspominałam wcześniej – swoją pierwszą masę cukrową kupiłam w markecie i nie poszło mi z nią najlepiej. Nie była też tania. Warto więc spróbować zrobić masę cukrową w domu. Nie musisz długo wertować podręczników do cukiernictwa, bo w internecie łatwo znajdziesz przepis. Możesz zajrzeć np. tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/masa-cukrowa-jak-zrobic-plastyczny-lukier-w-domu/ . Polecam przeczytać cały artykuł, bo znajdziesz w nim także rady dotyczące barwienia masy, przechowywania i samego dekorowania tortu.

Najlepszy pomysł na dekorację tortu

Powyżej podpowiedziałam ci pięć ciekawych pomysłów na udekorowanie swojego tortu w domu. Jeśli teraz nie możesz się zdecydować, który będzie dla ciebie najlepszy , to polecam wyszukać w sieci zdjęcia ładnych ciast, które z pewnością cię zainspirują. Jeśli chcesz zrobić tort dla drugiej osoby, to warto też się zastanowić co lubi i co jej najbardziej przypadnie do gustu. Mi nie pozostaje już nic innego, jak życzyć ci dobrej zabawy w domowego cukiernika!

You Might Also Like

5 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna Hryniewicz
6 miesięcy temu

Wspaniale jest zrobić samemu tort i go udekorować 🙂 to pokazanie komuś naszych uczuć. Ale te nowoczesne pełne cukru i lukru torty mi się nie podobną, są takie plastikowe i na jedno kopyto.

Kamila
Kamila
6 miesięcy temu
Oceń wpis :
     

W UK torty dekorowane masą cukrową (nie wiem czy to to samo co lukier plastyczny 😉 ) są bardzo popularne. I nie powiem-wyglądają naprawdę efektownie, ale mają jedną wadę-ta masa jest potwornie słodka (w końcu to sam cukier) i jak dla mnie jest to wręcz niejadalne. Ja bardzo lubię dekorować torty masą śmietanową lub maślaną, i z rękawem cukierniczym zaprzyjaźniłam się już dawno, kiedy to pracowałam w kuchni w chłopakiem, który z zawodu był cukiernikiem. To najlepszy sposób żeby się czegoś nauczyć-podpatrywać fachowca 😉

4
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x