Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? Wybierz dobrą patelnię!

Artykuł sponsorowany

Staramy się jeść zdrowiej i ograniczyć tłuszcz w diecie. Warto więc zwrócić uwagę na to, jakiej patelni używamy. Najlepsza będzie taka, która umożliwi smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Poniżej omawiam dwa rodzaje patelni -ceramiczne i grillowe. Podpowiadam, czym moim zdaniem warto się kierować przy zakupie, aby praca w kuchni była przyjemna, a posiłki smaczne.

Jak ograniczyć ilość tłuszczu w diecie? Wybierz dobrą patelnię!
zdjęcie użytkownika Nanxi z serwisu Unsplash

Patelnie ceramiczne do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu

Patelnie z ceramiczną powłoką stają się coraz bardziej popularne. Dzieje się tak między innymi dlatego, że od jakiegoś czasu mówi się o szkodliwości teflonu. Warto jednak pamiętać, że patelnia patelni nierówna. Jeszcze nie tak dawno w marketach można było kupić patelnie ceramiczne za bardzo małe pieniądze. Niestety często te tanie modele nie sprawdzały się w kuchni. Pozorna oszczędność mogła skutkować kulinarną katastrofą. Jeśli patelnia ceramiczna jest złej jakości, to przy smażeniu z niewielką ilością tłuszczu jedzenie bardzo często do niej przywiera. Wiem, bo sama taką patelnię miałam. Warto więc zadbać o jakość sprzętu, którego używamy. Wiąże się to oczywiście z wyższą ceną, ale w wysokie jakościowo sprzęty warto inwestować. Na porządnej patelni ceramicznej można smażyć z użyciem prawie bez tłuszczu, a jedzenie nie powinno przywierać. Z pewnością zaoszczędzi to nam stresu, dania będą zdrowsze, a praca w kuchni bardziej przyjemna.

Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie patelni ceramicznej?

Jak wspomniałam, przy zakupie patelni nie sugerowałabym się wyłącznie ceną, ale też jakością. Przede wszystkim warto sprawdzić, jaką powłoką została pokryta. Powłoki ceramiczne mogą mieć różne właściwości i wpływ na użytkowanie, dlatego warto zapoznać się z ich specyfikacją. Wystarczy prosty przykład. Patelnia Scanpan Pro IQ posiada powłokę ceramiczno-tytanową. Producent zwraca uwagę, że dzięki niej możemy w czasie smażenia bezpiecznie posługiwać się metalowymi akcesoriami kuchennymi. Natomiast w przypadku patelni PermaDur Excellent producent informuje, że wnętrze jest pokryte powłoką CeraDur, która ma sprawić, że nawet w przypadku smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu, jedzenie nie będzie do niej przywierać. Warto więc wziąć pod uwagę to, na czym najbardziej skupił się producent opisując powłokę i ocenić, czy dla nas jest równie ważne.

Aby patelnia spełniała nasze oczekiwania, powinna też być odpowiedniego rozmiaru. Warto mieć przynajmniej dwie patelnie o różnych wielkościach. Mniejszą, która przyda się np. do usmażenia jajecznicy i większą do bardziej wymagających potraw.

Patelnia grillowa do smażenia bez tłuszczu

Kolejnym sposobem na ograniczenie tłuszczu w diecie jest używanie patelni grillowej. Warto z niej korzystać szczególnie w przypadku tłustych mięs. Wypustki w patelni sprawią, że mięso będzie miało mniejszy kontakt z tłuszczem, który się z niego wytopi. Ja lubię też używać tego rodzaju patelni do obróbki serów i warzyw. A co z chudym mięsem, takim jak pierś kurczaka czy indyka? Przy odpowiedniej powłoce można takie mięso po prostu przyprawić i położyć na rozgrzanej patelni i nie powinno przywierać. Jeśli jednak posmarujemy takie mięso minimalną ilością tłuszczu lub marynatą, mamy większą gwarancję, że nie będzie suche.

Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię grillową?

Obecnie na rynku jest bardzo duży wybór patelni do grillowania. Różnią się kształtem, wielkością, tworzywem, z którego zostały wykonane. Tym bardziej polecam poszukać takiej, która będzie spełniała nasze oczekiwania.

Na początek warto się zastanowić nad rozmiarem patelni. W kuchni singla kwadratowa patelnia o niewielkich rozmiarach może sprawdzić się lepiej niż duża. Jeśli natomiast chcemy przygotować posiłek dla całej rodziny, wygodniejszy będzie nieco większy model. Dlaczego to takie istotne? Mała patelnia zajmuje mniej miejsca i szybciej się nagrzewa. Niestety zmieści się na niej mniej produktów, niż na większej patelni, zatem wydłuży to czas przygotowania posiłku dla całej rodziny.

Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy wyborze patelni, jest tworzywo, z której została wykonana. Patelnia żeliwna jest bardzo trwała, a do tego dobrze trzyma ciepło, co zmniejsza zużycie gazu lub energii. Niestety jest zwykle dość ciężka. Lżejszą alternatywą będzie patelnia aluminiowa z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wbrew pozorom różnica w wadze jest odczuwalna. Żeliwna patelnia grillowa Natural Selection firmy Skeppshult o wymiarach 25 x 25 cm waży 3,2 kilograma. Dla porównania aluminiowa patelnia grillowa Classic od Scanpan o wymiarach 27 x 27 cm waży 1,37 kg. To prawie 2 kg różnicy! Jednym spodoba się cięższa patelnia, bo bardziej stabilna. Inni mogą uznać, że lepsza będzie aluminiowa, bo wygodniejsza i nie trzeba dźwigać.

Patelnie grillowe mogą też posiadać dodatkowe atuty, które ułatwią ograniczenie tłuszczu czy skrócenie samego procesu smażenia. Bardzo dobrym przykładem jest żeliwna patelnia grillowa Kitchen Craft. Posiada z boku dziubek, którym można szybko odlać nadmiar tłuszczu. Przyda się to szczególnie przy grillowaniu naprawdę tłustych mięs. Inna zaleta tej patelni to możliwość używania jej w piekarniku. Dzięki temu można najpierw tylko lekko coś obsmażyć, a potem dopiec. Taką podwójną obróbkę stosuje się, aby pieczone mięsa nie były suche.

Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? Wybierz dobrą patelnię!
Patelnia żeliwna grillowa Kitchen Craft, źródło: fabrykaform.pl

O czym jeszcze warto pamiętać przy wyborze patelni?

Poza smażeniem na niewielkiej ilości tłuszczu jest jeszcze kilka cech wspólnych, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie patelni. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto sprawdzić następujące rzeczy:

  • do jakich kuchenek jest przeznaczona patelnia (posiadacze indukcji)
  • czy można myć w zmywarce (dla niektórych to warunek konieczny)
  • czy można używać w piekarniku (wspomniałam o tym w temacie patelni grillowych, ale ceramiczne też czasem dają taką możliwość)

Jeśli kupimy patelnię, której nie można myć w zmywarce, to jeszcze nie będzie tak źle. Jednak gdy zaopatrzymy się w sprzęt, który nie działa na kuchenkach indukcyjnych, a my taką właśnie posiadamy, to już trochę gorzej. Dlatego warto poświęcić chwilę na dokładne zapoznanie się z produktem. Nawet jeśli w sklepie nie ma dokładnej specyfikacji, to można zajrzeć na stronę producenta. Zadowolenie z odpowiednio dobranej patelni z pewnością nam to wynagrodzi.

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Irek
4 lat temu

O tak dobra patelni to podstawa, ja najbardziej lunie ciężkie, żeliwne patelnie ( lepiej rozprowadzają ciepło niż aluminiowe) z dobrym pokryciem. I co ważne, patelnia nie może mieć plastikowych uchwytów, bo musi być możliwość włożenia jej do piekarnika

Beata Redzimska
4 lat temu

Wow, dzieki za tyle praktycznych informacji, wlasnie uswiadomilas mi, ze moja stara patelnia wymaga wymiany, ale troche z tym sie ociagam, bo z jednej strony gdzies cos tam slyszalam o toksycznosci teflonu i za bardzo nie wiedzialam, jak sie w patelniach rozeznac. A teraz to wszystko wydaje mi sie duzo prostsze. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam serdecznie Beata Redzimska

Rafał
4 lat temu

Ja mam już tylko żeliwną. Szlag mnie trafiał z tymi wszystkimi powłokami, jak bym nie dbał to i tak po paru miesiącach się zdzierało i wszystko się paliło. Z tą nie trzeba się cackać, już bardziej z płytą kuchenną, żeby nie stłuc, bo jednak swoje waży.

Privacy Preference Center

      Advertising

      Analytics

      Other

      6
      0
      Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x