Jagodowy kuskus z jogurtem

opycha.pl
Dzisiaj mam propozycję, która złamie powszechną modę na śniadanie z kaszy jaglanej. Sama ją lubię, ale ostatnio bawię się kaszą kuskus, więc i w tej wersji przygotowałam warstwowy pucharek. Mój jagodowy kuskus z jogurtem sprawdzi się też w roli fit deseru, więc to już Twoja decyzja, czy zjesz go z samego rana, czy popołudniu 🙂 Ja od siebie mogę tylko dodać, że owoce jagodowe są zdrowe dla naszego mózgu, warto więc chociaż raz spróbować i kto wie, może na stałe wprowadzić do menu? Daj znać czy smakowało!
jagodowy kuskus z jogurtem
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • 1/3 szklanki kuskusu
  • 1 jogurt islandzki skyr 150g (możesz też zastąpić jogurtem greckim, będzie mniej gęsty i bardziej kwaśny, ale też powinno smakować)
  • 3/4 szklanki wody (miej w pogotowiu więcej wrzątku)
  • 2 dobre garści jagód lub borówek
  • kilka daktyli (ja miałam 7)
  • ulubione owoce do dekoracji (ja dorzuciłam tylko 2 wiśnie)
  • odrobina miodu lub syropu z agawy/klonowego/z daktyli

Sposób wykonania:

  • Kuskus wsyp do większego kubka. Daktyle i garść jagód/borówek wrzuć do małego garnuszka, zalej 3/4 szklanki gorącej wody i chwilkę gotuj. Gdy woda będzie fioletowa zalej wywarem (wraz z owocami) kuskus, przykryj i odstaw na bok, aby kasza wchłonęła wodę. Gdy kasza wchłonie cały płyn sprawdź, czy zmiękła. Jeśli nie, dolej jeszcze odrobinkę wrzątku i potrzymaj pod przykryciem, bo być może za wiele wody odparowało w trakcie gotowania jagód i daktyli.
  • Gdy już kuskus wszystko wypije i zmięknie dosłódź go miodem lub syropem i odstaw go bez przykrycia do wystygnięcia.
  • Do naczynia przekładaj warstwowo jogurt i kaszę. Na samym wierzchu wysyp resztę jagód/borówek i ulubionych owoców. Możesz ich użyć w temperaturze pokojowej lub wcześniej zamrozić (ja zamroziłam). Twój jagodowy kuskus z jogurtem jest już gotowy!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x