1,4K
Dzisiaj mam propozycję, która złamie powszechną modę na śniadanie z kaszy jaglanej. Sama ją lubię, ale ostatnio bawię się kaszą kuskus, więc i w tej wersji przygotowałam warstwowy pucharek. Mój jagodowy kuskus z jogurtem sprawdzi się też w roli fit deseru, więc to już Twoja decyzja, czy zjesz go z samego rana, czy popołudniu 🙂 Ja od siebie mogę tylko dodać, że owoce jagodowe są zdrowe dla naszego mózgu, warto więc chociaż raz spróbować i kto wie, może na stałe wprowadzić do menu? Daj znać czy smakowało!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 1/3 szklanki kuskusu
- 1 jogurt islandzki skyr 150g (możesz też zastąpić jogurtem greckim, będzie mniej gęsty i bardziej kwaśny, ale też powinno smakować)
- 3/4 szklanki wody (miej w pogotowiu więcej wrzątku)
- 2 dobre garści jagód lub borówek
- kilka daktyli (ja miałam 7)
- ulubione owoce do dekoracji (ja dorzuciłam tylko 2 wiśnie)
- odrobina miodu lub syropu z agawy/klonowego/z daktyli
Sposób wykonania:
- Kuskus wsyp do większego kubka. Daktyle i garść jagód/borówek wrzuć do małego garnuszka, zalej 3/4 szklanki gorącej wody i chwilkę gotuj. Gdy woda będzie fioletowa zalej wywarem (wraz z owocami) kuskus, przykryj i odstaw na bok, aby kasza wchłonęła wodę. Gdy kasza wchłonie cały płyn sprawdź, czy zmiękła. Jeśli nie, dolej jeszcze odrobinkę wrzątku i potrzymaj pod przykryciem, bo być może za wiele wody odparowało w trakcie gotowania jagód i daktyli.
- Gdy już kuskus wszystko wypije i zmięknie dosłódź go miodem lub syropem i odstaw go bez przykrycia do wystygnięcia.
- Do naczynia przekładaj warstwowo jogurt i kaszę. Na samym wierzchu wysyp resztę jagód/borówek i ulubionych owoców. Możesz ich użyć w temperaturze pokojowej lub wcześniej zamrozić (ja zamroziłam). Twój jagodowy kuskus z jogurtem jest już gotowy!