humus dla leniwych i początkujących łatwy smaczny prosty
Dlaczego humus dla leniwych i początkujących? Bo nie trzeba namaczać i gotować cieciorki, bo nie trzeba piec sezamu i robić z niego pasty (znam pierdylion przypadków spalenia sezamu przez nieuwagę). Jednym słowem szybko, prosto i wygodnie! Jak dla mnie super, bo chociaż lubię gotować, to nie lubię długo stać przy garach (tak, to się nie wyklucza). Taki humus możesz potraktować wielorako - jako pasta kanapkowa, jako wkład do wrapów czy dip do surowych warzyw. Czy to nie brzmi super? No właśnie, rewelka! Zatem chwytaj za nóż, deskę do krojenia, blender i bierz się do roboty. A jak ci zasmakuje, to zostaw po sobie ślad w komentarzu. Jak nie zasmakuje, to w sumie też napisz co ci nie pasuje! I pamiętaj, dobrem trzeba się dzielić, zatem jak jednak ten humus będzie ok, to podrzuć przepis znajomym! 🙂
humus dla leniwych i początkujących łatwy smaczny prosty
Wersja do druku

Składniki:

  • ok. 200 g cieciorki z zalewy (ze słoika lub puszki)
  • duży ząbek czosnku (lub dwa małe)
  • 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • ok. 5-6 łyżek oliwy (może być potrzebne trochę więcej, lej tyle, żeby się gładko zmieliło)
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczka kuminu (czyli kmin rzymski, jeśli zastąpisz kminkiem, to daj go mniej)
  • sól (uważaj, bo cieciorka z zalewy już jest trochę posolona)

Sposób wykonania:

  • Cieciorkę odsącz od zalewy i wrzuć do naczynia, w którym zblendujesz składniki na pastę. Zalewę możesz wylać, ale możesz też ją zachować i wykorzystać w przepisach wegańskich, np. zrobić majonez (przepis tutaj) albo upiec bezę (osobiście bezy nigdy nie piekłam).
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj. Dodaj go wraz z pastą sezamową, kminkiem i odrobiną soli do cieciorki.
  • Dolej też 5 łyżek oliwy, sok z cytryny i zacznij miksować na pastę. Jeśli będzie ciężko szło, dolej jeszcze trochę oliwy. Mi zeszło 6 łyżek, ale twoja cieciorka może się okazać trudnym przeciwnikiem. Humus musi być gładki.
  • Po zmiksowaniu posmakuj masę i ewentualnie dopraw jeszcze solą lub sokiem z cytryny. I po bólu, twój humus dla leniwych początkujących jest już gotowy! Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze wszystkimi, którzy na to zasługują 😉

Podobne wpisy






Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x