humus dla początkujących
Dzisiaj podrzucam przepis na humus. Nie jest to jednak tradycyjny sposób przygotowania humusu, tylko trochę obejście systemu, żeby każdy sobie poradził. Często osoby, które pierwszy raz robią humus w sposób jak najbardziej tradycyjny spalają sezam w piekarniku, nie chce im się moczyć cieciorki w wodzie itp. Ja staram się na tym blogu pokazać jak można sobie ułatwić życie, aby jak najwięcej osób zachęcić do samodzielnego przygotowania posiłków, więc podrzucam sposób na to jak taki domowy humus dla początkujących przygotować, aby poszło szybko, sprawnie i smacznie! Jak potem taką pastę wykorzystać? Możesz używać jej do kanapek (np. z ogórkiem kiszonym lub konserwowym), ale równie dobrze możesz nałożyć trochę na tortillę, dorzucić pomidorka, ogórka konserwowego, cebulę, zawinąć i podgrzać na suchej patelni. W tym przypadku ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia...
humus dla początkujących
Wersja do druku

Składniki:

  • puszka cieciorki (po odsączeniu 240 g)
  • duży ząbek czosnku (lub dwa małe)
  • 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • ok. 5-6 łyżek oliwy
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • sól

Sposób wykonania:

  • Cieciorkę odsącz od zalewy i wrzuć do naczynia, w którym zblendujesz składniki na pastę. Zalewę możesz wylać, ale możesz też ją zachować i wykorzystać w przepisach wegańskich,np. zrobić majonez albo upiec bezę (osobiście bezy nigdy nie piekłam).
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj. Dodaj go wraz z pastą sezamową i odrobiną soli do cieciorki.
  • Dolej też 5 łyżek oliwy, sok z cytryny i zacznij miksować na pastę. Jeśli będzie ciężko szło, dolej jeszcze trochę oliwy. Mi zeszło 6 łyżek, ale Twoja cieciorka może się okazać trudnym przeciwnikiem.
  • Po zmiksowaniu posmakuj masę i ewentualnie dopraw jeszcze solą lub sokiem z cytryny. I po bólu, Twój humus dla początkujących jest już gotowy!

Podobne wpisy