harissa - pasta z papryczek chilli, umiarkowanie ostra
Harissa występuje w co najmniej dwóch postaciach – jako pasta i jako przyprawa. Ja dziś proponuję ci pastę umiarkowanie pikantną, którą da się zjeść bez potu na czole 😉 Możesz używać jej jako sosu, smarować nią kanapki, grzanki, doprawiać potrawy. Jeśli lubisz ostrą kuchnię, to sprawdzi się też jako dip do przekąsek 😉 Jednym zdaniem ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia! Pastę robi się szybko i łatwo. Będziesz potrzebować blendera, świetnie sprawdzi się ręczny. Podane przeze mnie proporcje wystarczą ci na przygotowanie małego słoika (200 ml) pasty. Po przygotowaniu harissa może stać w lodówce (zamknięta w słoiku) co najmniej kilka dni. Myślę, że spokojnie powinna wytrzymać tydzień. Jeśli chcesz zrobić zapas, to możesz spróbować pasteryzacji, ale ja sama jeszcze nigdy tak nie robiłam. I pamiętaj, żeby nie pomylić przypraw! Do zrobienia harissy z tego przepisu potrzebujesz kminu rzymskiego, inaczej kuminu, a to nie to samo co kminek. Ziarna kolendry to też nie to samo, co jej liście 😉 Na koniec dodam jeszcze, że harissa jest o tyle fajna, że nie wykręca aż tak bardzo, jak np. sos tabasco czy sambal, a to zasługa słodkiej papryki w składzie 🙂 No dobra, to ja już nie pitulę, śmigaj do kuchni! A jak pasta ci zasmakuje, to nie zapomnij polecić przepisu swoim znajomym!
harissa - pasta z papryczek chilli, umiarkowanie ostra
Wersja do druku
Czas całkowity 15 min.
Ilość – 200 ml
Ilość kalorii – 213 kcal
UWAGA: podane wartości są orientacyjne i zostały policzone dla całego słoiczka
Makro: białka 3,5 g, tłuszcze 16 g, węglowodany 18,5 g 
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 150 g słodkiej czerwonej papryki (1 nieduża sztuka)
  • 50 g czerwonych papryczek chilli (4 dość duże sztuki)
  • 10 g czosnku (3 średnie ząbki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy (jeśli chcesz "odchudzić" pastę, możesz pominąć oliwę)
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry (możesz też zetrzeć całe nasiona w moździerzu)
  • łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • Harissa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najpierw pokrój papryki. Słodką paprykę pokrój np. w średnią kostkę, a chilli w cienkie krążki. Pamiętaj, aby po pokrojeniu chilli nie dotykać wrażliwych miejsc i przez kilka godzin nie dotykać soczewek kontaktowych. Najbezpieczniej jest stosować rękawiczki 😉 Chodzi o to, żeby papryki się łatwo zmieliły blenderem. Wrzuć pokrojone papryki do pojemnika, w którym będziesz je miksować.
    harissa - pasta z papryczek chilli, umiarkowanie ostra
  • Teraz obierz czosnek, pokrój dość drobno, ale nie jakoś przesadnie. I tak wszystko zmielisz na pastę, więc nie ma co się przemęczać. Pokrojony czosnek dorzuć do papryki.
  • Wlej do pojemnika łyżkę soku z cytryny, która podkręci smak harissy, a także łyżkę oliwy, która wzbogaci pastę i ułatwi mielenie. Dosyp też przyprawy – 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego i 1/3 łyżeczki soli. Zmiksuj całość na pastę (będzie dość rzadka).
    harissa - pasta z papryczek chilli, umiarkowanie ostra
  • Harissa jest już gotowa! Prawda, że poszło łatwo i szybko? Daj znać w komentarzu, czy obyło się bez problemów i czy smakowało!

You Might Also Like

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Irena - Hooltaye w podróży

Uwielbiam harrisę, chociaż usteczka wykrzywia i rura pali,ale co tam.Kocham chilli i wszystko co pikantne.Oj to sobie zrobię, chociaż w sklepach słoiczki stoją.

Produkty leżą i czekają i więdną z tęsknoty.

Dzięki za pomysł 🙂

Irena - Hooltaye w podróży
Odpowiedz do  opycha.pl

To muszę beczkę kupić 😀

Irena - Hooltaye w podróży
Odpowiedz do  opycha.pl

Po Castrolu to sobie sama użyj, ja tam sobie beczkę z desek zrobię 😀

6
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x