gulasz z serc drobiowych z papryką
Z każdym dniem częściej widzę pytania jak oszczędzić w kuchni. Mam kilka podstawowych zasad, które to ułatwiają, ale jednym z najbardziej prostych jest przygotowanie mięsnego dania z podrobów. Nie mówię o tym, żebyś teraz jadł wyłącznie tzw. piątą ćwiartkę, ale raz w tygodniu już zrobi różnicę. Wybór jest przeogromny, jednak zanim zabierzesz się za samo przygotowanie, to poszperaj w przepisach (o ile to Twój pierwszy raz z danym składnikiem). Ja np. nerki wieprzowe musiałam gotować kilka godzin, ozór wołowy także długo, ale serca już "tylko" godzinę. Przy tym wszystkim wątróbki są błyskawiczne, bo wystarczy je podsmażyć i gotowe! Mimo wszystko nie zniechęcaj się. Podroby to dobre jedzenie, ciekawa odmiana i wartości odżywcze w niskiej cenie. Dzisiaj moją propozycją jest gulasz z serc drobiowych z papryką. Prosty, ale robi wrażenie. Podałam go tradycyjnie z kaszą (gryczaną), bo tak pamiętam z dzieciństwa. W czasach młodości nie dotykałam niczego z podrobów poza wątróbką, a teraz wpadłam po uszy... Posmakuj, może i Ty przepadniesz w temacie piątej ćwiartki!
Wersja do druku
Ilość 2 osoby

Składniki:

  • ok. pół kg serc kurczaka (pakowane są różnie, ale jak oscylują w granicy 400-600 to wystarczy)
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • pół średniej cebuli lub jedna mała
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. pół litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżka mielonej papryki wędzonej
  • odrobina oliwy lub oleju
  • 3 łyżki wody
  • dobra łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Najpierw oczyść serduszka. Musisz pozbyć się wszystkich tych białych części itp. Ja zwykle idę na łatwiznę i po porostu obcinam cały kawałek serduszka pokryty białym tłuszczem. Następnie przekrój serduszka na pół i umyj.
  • Na patelnię wlej chlust oliwy lub oleju, rozgrzej i wrzuć odcedzone serduszka. Podsmażaj mieszając, aż się zrumienią. Następnie zalej bulionem i podgrzewaj na małym ogniu.
  • W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, drobno pokrój. Na małej patelni rozgrzej odrobinkę tłuszczu i podsmaż czosnek z cebulką na leciutko rumiano. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i błonek, pokrój w kostkę ok. 2 cm.
  • Gdy połowa wywaru odparuje z serc dodaj paprykę, cebulę i czosnek. Dalej podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zostanie już 1/4 pierwotnej ilości płynu dodaj mieloną paprykę, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj. Po chwili posmakuj, jeśli będzie ok, to szybko wymieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą, wlej do gorącego (wciąż podgrzewanego) gulaszu i energicznie rozmieszaj, żeby sos zgęstniał, ale żeby nie robiły się kluchy. Gdy już uzyskasz pożądaną konsystencję wyłącz ogień.
  • Posmakuj gulasz jeszcze raz, bo po zagęszczeniu skrobią czasem smak blednie. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem, dosyp pietruszkę i wymieszaj. Twój gulasz z serc drobiowych z papryką jest już gotowy!

Podobne wpisy