1,2K
Wędzony łosoś cieszy się dużą popularnością, jednak ja go lubię w bardzo umiarkowanych ilościach. Częściej chwytam za wędzonego pstrąga łososiowego, ale dzisiaj mam zupełnie inną propozycję, która pozostaje w temacie wędzonych ryb. Podpowiadam jak przygotować grzanki z wędzonym tuńczykiem, szpinakiem i fetą. Brzmi trochę wykwintnie, trochę szalenie, ale w rzeczywistości jest proste w przygotowaniu, a jak się postarasz, to na składniki też nie wydasz fortuny 🙂 Nie podaję dokładnej gramatury, ponieważ każdy z nas ma inne upodobania i najlepiej dopasować ilości składników pod siebie. Przepis dotyczy dwóch sztuk, ale są one tak intensywne w smaku, że polecam na śniadanie zjeść właśnie taką ilość np. z jajkiem sadzonym i będzie super!
Wersja do drukuIlość - 2 sztuki
Składniki:
- 2 kawałki pieczywa (ja miałam chleb graham)
- porządna garść liści szpinaku
- kawałek wędzonego tuńczyka
- plasterek sera feta (prawdziwego, nie sera typu feta z krowiego mleka)
- trochę posiekanego szczypiorku
- odrobina oliwy
- opcjonalnie pół papryczki chilli
Sposób wykonania:
- Najpierw zrób grzanki. Możesz odrobinę skropić pieczywo oliwą, ja jednak użyłam do tego pędzelka. Połóż tak przygotowany chleb na suchej, rozgrzanej patelni i zrumień z obu stron.
- Umyj szpinak i lekko przesiekaj. Jeśli używasz chilli, pokrój w male kawałeczki. Na patelnię wlej odrobinę oliwy (ja użyłam tej od grzanek), wrzuć na nią szpinak i chilli, podsmażaj aż liście szpinaku zmiękną. Przełóż szpinak z chilli na grzanki.
- Pokrój tuńczyka w cieniutkie paski, ułóż na szpinaku. Następnie rozkrusz na tuńczyka plasterek fety. Na koniec posyp całość szczypiorkiem. Twoje grzanki z wędzonym tuńczykiem, szpinakiem i fetą są już gotowe!