1,1K
Grzanki na słodko, z truskawkami? Dlaczego nie! Jeśli dodasz do pieczywa i truskawek serek ricotta, to wzbogacisz posiłek o białko. Do tego orzechy włoskie i masz dodatek tłuszczu. Jeszcze miód do smaku i jest śniadanie jak się patrzy! Tym bardziej że kaloryczność takich dwóch grzanek jest wyższa, niż można się spodziewać. Mogą spokojnie być alternatywą dla owsianki.I tu pojawia się właśnie duży plus, czyli kaloryczność jak przy normalnym posiłku, a takie grzanki nie obciążą żołądka. Jeśli więc nie chcesz jeść na śniadanie np. jajecznicy, bo cię "zamula", to może takie grzanki się sprawdzą? Dodatkowo słodki smak zachęci tych, którzy nie przełkną rano nic wytrawnego.Ja sama do niedawna myślałam, że takie śniadanie nie ma większego sensu, ale mi się coś poprzestawiało i jem rano właśnie takie lekkie posiłki. Pierwszy raz zjadłam grzanki z owocami, gdy testowałam dietę z książki Kayli Itsines "28 dni Bikini Body" (recenzję książki znajdziesz tutaj -klik!). Zauważyłam, że jak zjem takie lekkie śniadanie, to jakoś łatwiej mi wejść w dzień. Szczególnie, jeśli chcę wybrać się na poranną przebieżkę.Z racji tego, że nie każdy lubi serek ricotta, na liście składników podałam zamienniki. Ja natomiast nie zamierzam z niej rezygnować, bo tradycyjnie robi się ją z serwatki, a w serwatce jest całkiem sporo wapnia. To takie trochę "zero waste", bo serwatka to pozostałość po produkcji innych serów. Zatem przyjemne z pożytecznym.Ale ok, my tu pitu pitu, a robota czeka… To jak, robimy te grzanki, czy nie?!
Wersja do drukuIlość – 1 osoba
Ilość kalorii – 476 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla podstawowej wersji przepisu; ilość kalorii może się zmieniać m. in. w zależności od rodzaju użytego pieczywa
Makro: białka 13,9 g, tłuszcze 19 g, węglowodany 59,2 g
Stopień trudności: prosty
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego (możesz zastąpić innym rodzajem chleba)
- 100 g świeżych truskawek (porządna garść)
- 100 g serka ricotta (2 "dobre" łyżki; można zastąpić też mascarpone lub gęstym jogurtem -super będzie skyr)
- 10 g orzechów włoskich (mała garść)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
Sposób wykonania:
- Przygotowanie tego pysznego, zdrowego śniadania zacznij od zrobienia grzanek. Najpierw wstaw suchą patelnię, najlepiej grillową, na średni ogień, aby się nagrzała. Następnie trzeba natłuścić dwie kromki chleba. Ja używam do takich rzeczy oliwy w sprayu, ale jeśli nie masz, to świetnie sprawdzi się przesmarowanie kromek pędzelkiem namoczonym w oliwie. Nie masz pędzelka? Możesz użyć palców lub po prostu skropić chleb. Tak przygotowane pieczywo połóż na rozgrzaną patelnię i "podsmażaj" z obu stron, aż grzanki się zrumienią. Gdy już będą gotowe, nie odkładaj ich na talerz, tylko połóż na szklankach lub kubkach. Jeśli położysz ciepłe grzanki na talerzu czy na desce do krojenia, to para się skropli i pieczywo rozmięknie (polecam robić tak samo z goframi).
- Kolejny krok do pysznych grzanek to pocięcie dużej garści truskawek. Oderwij od nich szypułki, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 3-5 mm. Najłatwiej jest postawić truskawkę pionowo, do góry nogami, aby stabilnie się opierała na miejscu, w którym była szypułka.
- Grzanki już wystygły? Super! To teraz weź nóż i rozsmaruj na nich serek ricotta. Wychodzi spora łyżka serka na kromkę pieczywa. U mnie zwykle idzie gładko, ale zdarza się, że ricotta trochę się "stawia", wtedy spróbuj przy użyciu łyżeczki. Ważne, aby rozprowadzić serek w miarę równomiernie po grzance.
- Pyszności już prawie gotowe! Teraz rozłóż na grzankach kawałki truskawek. Powinny na siebie nachodzić pod kątem, żeby nie spadały z pieczywa. Możesz je lekko wbijać krawędziami w ricottę. Dzięki temu powinny się lepiej trzymać.
- No i już właściwie finiszujemy! Wypadałoby czymś wykończyć te pyszne cudeńka, a świetnie sprawdzą się do tego orzechy włoskie i miód. Posiekaj trochę niedużą garść orzechów, tylko nie za drobno. Podpraż je na małej patelni, uważaj, aby ich nie przypalić. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do orzechów łyżkę miodu. Mieszaj, aby miód oblepił orzechy. Następnie nałóż łyżką orzechy z miodem na grzanki. Możesz sobie pomagać palcami ("mikstura" będzie lepka), tylko uważaj, żeby się nie poparzyć.
- Mam dobre wieści, twoje grzanki z ricottą i truskawkami są już gotowe! Pewnie za pierwszym razem zeszło ci troszeczkę więcej czasu, bo wbrew pozorom czytać przepis i gotować to nie taka prosta sprawa, jak by się mogło wydawać. Następnym razem pójdzie szybciej! A skoro już mówimy o przepisie… Będzie mi bardzo miło, jeśli dasz znać, czy grzanki smakowały i czy obyło się bez problemów. Każda informacja zwrotna (nawet konstruktywna krytyka) są dla mnie na wagę złota!