Grzanki z grillowanymi pomidorami i mozarellą

opycha.pl
Grzanki to prosty sposób na przekąskę, ale także na przystawkę. Wrzucić na nie można praktycznie wszystko, a do wyboru składników obliguje nas tylko okazja. Ja dziś proponuję wydanie śniadaniowe, jednak ten przepis sprawdzi się także, gdy dopadnie nas mały głód. Wystarczy pieczywo i niewiele dodatków, aby wyczarować coś miłego dla oka i podniebienia. Oczywiście jeśli bardzo lubisz pomidory, możesz zastosować większą ilość niż w przepisie, ale uważaj, aby nie przesadzić, bo będą spadać z chleba.
grzanki-z-grillowanymi-pomidorami-i-mozarella
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 8 pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
  • 75 g mozzarelli
  • świeża bazylia
  • odrobina oliwy

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej patelnię grillową. Skrop chleb oliwą i zrumień na patelni, po czym przełóż na talerz.
  • Pokrój pomidory na pół i połóż na patelnię wilgotną stroną do dołu. Grilluj przez chwilę, po czym ułóż na pieczywie. Uważaj, bo jeśli je przetrzymasz na patelni, to się rozpadną i grzanki będą wyglądały niechlujnie.
  • Pokrój mozzarellę w niedużą kostkę, posyp nią grzanki i podgrzewaj je na patelni jeszcze chwilę pod przykryciem, aby zmiękła.
  • Przełóż grzanki na talerz i udekoruj listkami bazylii.
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x