842
Grzanki to prosty sposób na przekąskę, ale także na przystawkę. Wrzucić na nie można praktycznie wszystko, a do wyboru składników obliguje nas tylko okazja. Ja dziś proponuję wydanie śniadaniowe, jednak ten przepis sprawdzi się także, gdy dopadnie nas mały głód. Wystarczy pieczywo i niewiele dodatków, aby wyczarować coś miłego dla oka i podniebienia. Oczywiście jeśli bardzo lubisz pomidory, możesz zastosować większą ilość niż w przepisie, ale uważaj, aby nie przesadzić, bo będą spadać z chleba.
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 8 pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
- 75 g mozzarelli
- świeża bazylia
- odrobina oliwy
Sposób wykonania:
- Rozgrzej patelnię grillową. Skrop chleb oliwą i zrumień na patelni, po czym przełóż na talerz.
- Pokrój pomidory na pół i połóż na patelnię wilgotną stroną do dołu. Grilluj przez chwilę, po czym ułóż na pieczywie. Uważaj, bo jeśli je przetrzymasz na patelni, to się rozpadną i grzanki będą wyglądały niechlujnie.
- Pokrój mozzarellę w niedużą kostkę, posyp nią grzanki i podgrzewaj je na patelni jeszcze chwilę pod przykryciem, aby zmiękła.
- Przełóż grzanki na talerz i udekoruj listkami bazylii.