grzanki z fetą i burakami, grzanki na śniadanie, proste grzanki
Z każdym dniem więcej ludzi zaczyna zwracać uwagę na to, co kładzie na swoim talerzu. Z drugiej strony dietetycy ostrzegają, że popadanie ze skrajności w skrajność też nie jest dobre. Ja staram się więc wypośrodkować, spożywać wartościowe produkty, ale czasem jednak zjem batonik czy coś smażonego. Proponuję dziś więc grzanki z burakami, fetą i rukolą. Zastosowałam tu zasadę złotego środka - produkty są zdrowe, ale aby grzanki były ładnie złote i przyjemnie chrupkie, podsmażyłam je odrobinę z dodatkiem oliwy. O tym jak zrobić dobre grzanki pisałam już tutaj. Zastosowałam w przepisie buraka, ponieważ jest zdrowy, ale kojarzy się głównie z barszczem i dodatkiem do schabowego, więc chciałam go trochę odczarować. Czy mi się to udało? Według mnie tak, ale jak zawsze czekam na Wasze wrażenia!
grzanki z fetą i burakami, grzanki na śniadanie, proste grzanki
Wersja do druku
Ilość 3 sztuki

Składniki:

  • 3 kromki chleba (jeśli masz kromki mniejsze niż ten zwykły chleb, weź 4)
  • ugotowany średni burak
  • ok. 50 g fety (z mleka koziego i owczego)
  • porządna garść rukoli
  • 4 migdały (nie są konieczne)
  • trochę listków pietruszki (nie są konieczne)
  • odrobina oliwy

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą, ważne, aby była sucha. Chleb posmaruj z jednej strony odrobiną oliwy, najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego. Połóż pieczywo na patelni natłuszczoną stroną do dołu. Nałóż oliwę na górną stronę chleba, a gdy dół się zrumieni obróć. Gdy grzanki będą gotowe, połóż je na talerzu lub desce.
  • Obierz buraka, przekrój na pół i pokrój w cienkie półksiężyce. Migdały posiekaj.
  • Na grzankach rozłóż rukolę, na niej ułóż kawałki buraka. Rozkrusz następnie fetę - jeśli używasz tej prawdziwej, z mleka owczego i koziego, to nie będziesz mieć z tym problemu. Na koniec posyp całość listkami pietruszki i siekanymi migdałami. Twoje grzanki z burakami, fetą i rukolą są już gotowe. Możesz je ewentualnie skropić jeszcze octem balsamicznym, jeśli lubisz.

Podobne wpisy

2
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna Jareczek
Gość

Mniam mniam 🙂 Palce lizać :))

opycha.pl
Gość

a żebyś wiedziała 😀