1,3K
Z każdym dniem więcej ludzi zaczyna zwracać uwagę na to, co kładzie na swoim talerzu. Z drugiej strony dietetycy ostrzegają, że popadanie ze skrajności w skrajność też nie jest dobre. Ja staram się więc wypośrodkować, spożywać wartościowe produkty, ale czasem jednak zjem batonik czy coś smażonego. Proponuję dziś więc grzanki z burakami, fetą i rukolą. Zastosowałam tu zasadę złotego środka - produkty są zdrowe, ale aby grzanki były ładnie złote i przyjemnie chrupkie, podsmażyłam je odrobinę z dodatkiem oliwy. O tym jak zrobić dobre grzanki pisałam już tutaj. Zastosowałam w przepisie buraka, ponieważ jest zdrowy, ale kojarzy się głównie z barszczem i dodatkiem do schabowego, więc chciałam go trochę odczarować. Czy mi się to udało? Według mnie tak, ale jak zawsze czekam na Wasze wrażenia!
Wersja do drukuIlość - 3 sztuki
Składniki:
- 3 kromki chleba (jeśli masz kromki mniejsze niż ten zwykły chleb, weź 4)
- ugotowany średni burak
- ok. 50 g fety (z mleka koziego i owczego)
- porządna garść rukoli
- 4 migdały (nie są konieczne)
- trochę listków pietruszki (nie są konieczne)
- odrobina oliwy
Sposób wykonania:
- Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą, ważne, aby była sucha. Chleb posmaruj z jednej strony odrobiną oliwy, najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego. Połóż pieczywo na patelni natłuszczoną stroną do dołu. Nałóż oliwę na górną stronę chleba, a gdy dół się zrumieni obróć. Gdy grzanki będą gotowe, połóż je na talerzu lub desce.
- Obierz buraka, przekrój na pół i pokrój w cienkie półksiężyce. Migdały posiekaj.
- Na grzankach rozłóż rukolę, na niej ułóż kawałki buraka. Rozkrusz następnie fetę - jeśli używasz tej prawdziwej, z mleka owczego i koziego, to nie będziesz mieć z tym problemu. Na koniec posyp całość listkami pietruszki i siekanymi migdałami. Twoje grzanki z burakami, fetą i rukolą są już gotowe. Możesz je ewentualnie skropić jeszcze octem balsamicznym, jeśli lubisz.
Mniam mniam 🙂 Palce lizać :))
a żebyś wiedziała 😀