gruszka w szynce z sosem miodowo-musztardowym
Masz ochotę na gruszkę, ale podaną inaczej, niż zwykle? Możesz oczywiście kombinować z gruszką w winie czy gruszką w czekoladzie, ale może dasz się namówić na wersję bardziej wytrawną? Ja lubię gruszkę zawiniętą w szynkę szwarcwaldzką, podsmażoną z obu stron na suchej patelni i wykończoną sosem miodowo-musztardowym. Coś pysznego, a do tego robi się błyskawicznie!
Masz wątpliwości, czy te składniki do siebie pasują? A pewnie, że pasują! Niedawno zachęcałam w przepisie na sałatkę, aby połączyć fetę i figę z takim sosem i myślę, że znalazło się wielu zwolenników (przepis na sałatkę znajdziesz tutaj - klik!). Wbrew pozorom taki kontrast między słonym a słodkim smakiem sprawdza się całkiem nieźle! Jeśli więc szukasz czegoś niecodziennego, jakiejś przystawki, która wydaje się bardzo wykwintna, ale przy tym jest mega prosta w przygotowaniu, to śmigaj do listy składników, instrukcji i po prostu rób tę gruszkę, nie ma na co czekać!
Oczywiście jak już zrobisz, to daj znać, czy smakowało i czy obyło się bez komplikacji 😉 Jestem prawie pewna, że nie będzie żadnych problemów!
gruszka w szynce z sosem miodowo-musztardowym
Wersja do druku
Przygotowanie 6 min.
Gotowanie/pieczenie 4 min.
Czas całkowity 10 min.
Ilość - 1 osoba
Ilość kalorii - 140 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla jednej porcji
Makro: białka 6,2 g, tłuszcze 3,6 g, węglowodany 21,3 g 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • ½ gruszki (najlepiej lekko dojrzała)
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

  • Gruszka w szynce z sosem miodowo-musztardowym to przystawka czy przekąska, którą zrobisz naprawdę błyskawicznie! Zacznij od przygotowania samej gruszki. Połówkę gruszki przekrój jeszcze na pół, tak, aby uzyskać dwa plastry podobnej grubości. Następnie wytnij nożem gniazdo nasienne. Plaster będzie miał dziurkę, ale to w ogóle nie przeszkadza.
  • Teraz każdy kawałek gruszki zawiń w jeden plaster szynki. Najlepiej robić to lekko po ukosie, aby jak najwięcej owocu było zawinięte w szynkę. Rozgrzej suchą patelnię (grillową lub nieprzywierającą), połóż na niej plastry gruszki i zrumień z obu stron. Niech cię ręka boska broni przed laniem na patelnię jakiegokolwiek tłuszczu! Tłuszcz wytopi się z szynki i to wystarczy. Po zrumienieniu gruszki z obu stron przełóż plastry owocu na talerz.
    gruszka w szynce z sosem miodowo-musztardowym
  • Teraz przygotuj sos miodowo-musztardowy. W kubeczku albo małej miseczce wymieszaj łyżkę musztardy z łyżką miodu tak, aby składniki się dobrze połączyły.
  • Gruszka w szynce jest już właściwie gotowa. Wystarczy polać plastry sosem miodowo-musztardowym i już, koniec! Prawda, że proste?

You Might Also Like

5 2 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila
Kamila
11 dni temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Mega proste! Mam zapisane do wypróbowania. Robiłam też kiedyś grzanki z camembertem, gruszką i orzechami, i zrobiły furorę 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

5 stars
Świetne składniki, znakomite połączenie.
Rewelacyjne na jakieś spotkania z wyższymi sferami.
Zaskoczyć ich tak podaną gruszką, bezcenne 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Oceń wpis :
     

Lubię takie proste, a jednocześnie niebanalne przepisy 🙂 Mega mnie ciekawi to połączenie, pomimo iż od dłuższego czasu nie jadam szynek 😉 Ale te gruszki wyglądają tak obłędnie i smakowicie, że jem oczami 😀 <3

Okiem Blondynki by McBlondi
Odpowiedz do  opycha.pl

Ja to mam jeszcze ten problem, że oni do tych „podróbek” pchają gluten na potęgę 😛 Ale raz na jakiś czas i szynkę zjem 😉

Ostatnio edytowane 2 dni temu przez Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
Odpowiedz do  opycha.pl

Dokładnie. A nawet pomijając tę kaloryczność, to ani to zdrowe, ani wartości odżywczych zbyt wiele nie ma 😉

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other

10
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x