Grillowany łosoś z pietruszkowym pesto

opycha.pl
Jest wiosna, więc czas trochę o siebie zadbać i może nawet starać się jeść troszkę lżej. Natura budzi się do życia i szkoda, żebyś Ty był obżarty i ociężały 😉 Na szczęście lekko nie znaczy ani nudno, ani bez smaku! Mam dziś fantastyczną, dość lekką propozycję na obiad - grillowany łosoś z pietruszkowym pesto. Jest stosunkowo fit. Fakt, do pesto idzie trochę oliwy, ale nie będzie podgrzewana i zachowa swoje dobre tłuszcze. Całość podkręcona orzechami nerkowca i sokiem z cytryny... proste i pyszne! Oznaczyłam stopień trudności jako średni, ale tylko na wszelki wypadek. Chwila zejdzie na zrobieniu pesto, stąd to "zabezpieczenie". Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić do garów!
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • kawałek fileta z łososia (mój miał ok. 100 g)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • kilka orzechów nerkowca
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • sól

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotuj pesto. Posiekaj dość drobno natkę pietruszki i przesyp do pojemnika od blendera. Obierz czosnek, także drobno posiekaj i dorzuć do pietruszki. Następnie dodaj orzechy w całości lub wcześniej je przesiekaj. Ja dałam całe, blender zostawił dość duże kawałki, które fajnie potem chrupały w trakcie jedzenia. Do pojemnika dodaj na początek 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i odrobinę soku z cytryny i zmiel blenderem. Jeśli nie radzi sobie z pietruszką, dolej jeszcze odrobinę oliwy. Posmakuj pesto, w razie potrzeby dodaj soli i soku z cytryny. Powinien postać sos w stylu pesto - dość gęsty, z drobinkami listków pietruszki.
  • Łososia nasmaruj odrobiną oliwy, posyp solą i połóż na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy zobaczysz, że 1/3 wysokości ryby już się ścięła przełóż go na drugą stronę. W momencie, gdy łosoś będzie już dość mocno ugrillowany, ale jeszcze nie będzie ścięty w 100% zdejmij go z patelni i odłóż, aby odpoczął. Surowe mięsko sobie spokojnie dojdzie. Dzięki temu nie będzie suchy na wiór.
  • Na talerz wyłóż połowę sosu, ułóż na nim rybę i polej drugą połową. Twój grillowany łosoś z pietruszkowym pesto jest już gotowy!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x