1,1K
Jest wiosna, więc czas trochę o siebie zadbać i może nawet starać się jeść troszkę lżej. Natura budzi się do życia i szkoda, żebyś Ty był obżarty i ociężały 😉 Na szczęście lekko nie znaczy ani nudno, ani bez smaku! Mam dziś fantastyczną, dość lekką propozycję na obiad - grillowany łosoś z pietruszkowym pesto. Jest stosunkowo fit. Fakt, do pesto idzie trochę oliwy, ale nie będzie podgrzewana i zachowa swoje dobre tłuszcze. Całość podkręcona orzechami nerkowca i sokiem z cytryny... proste i pyszne! Oznaczyłam stopień trudności jako średni, ale tylko na wszelki wypadek. Chwila zejdzie na zrobieniu pesto, stąd to "zabezpieczenie". Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić do garów!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- kawałek fileta z łososia (mój miał ok. 100 g)
- mały pęczek natki pietruszki
- kilka orzechów nerkowca
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- kilka łyżek oliwy
- sól
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj pesto. Posiekaj dość drobno natkę pietruszki i przesyp do pojemnika od blendera. Obierz czosnek, także drobno posiekaj i dorzuć do pietruszki. Następnie dodaj orzechy w całości lub wcześniej je przesiekaj. Ja dałam całe, blender zostawił dość duże kawałki, które fajnie potem chrupały w trakcie jedzenia. Do pojemnika dodaj na początek 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i odrobinę soku z cytryny i zmiel blenderem. Jeśli nie radzi sobie z pietruszką, dolej jeszcze odrobinę oliwy. Posmakuj pesto, w razie potrzeby dodaj soli i soku z cytryny. Powinien postać sos w stylu pesto - dość gęsty, z drobinkami listków pietruszki.
- Łososia nasmaruj odrobiną oliwy, posyp solą i połóż na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy zobaczysz, że 1/3 wysokości ryby już się ścięła przełóż go na drugą stronę. W momencie, gdy łosoś będzie już dość mocno ugrillowany, ale jeszcze nie będzie ścięty w 100% zdejmij go z patelni i odłóż, aby odpoczął. Surowe mięsko sobie spokojnie dojdzie. Dzięki temu nie będzie suchy na wiór.
- Na talerz wyłóż połowę sosu, ułóż na nim rybę i polej drugą połową. Twój grillowany łosoś z pietruszkowym pesto jest już gotowy!