granola z płatków żytnich
Granola z płatków żytnich to świetna alternatywa dla wszelkich sklepowych musli czy innych płatków poduszkowców! Wiesz, że krowie mleko ma w sobie całkiem sporo cukrów? A my mamy tendencję, żeby do tego dorzucić jeszcze albo jakieś płatki, które składają się głównie z cukru, albo musli z bakaliami i suszonymi owocami, które tez ocieka cukierkiem! Dlatego właśnie warto wybierać zamiast mleka jogurt, który jest bardziej wartościowy niż mleko. A jak już godzisz się na jogurt, to dlaczego nie spróbować z granolą? Ja płatki owsiane zastąpiłam tym razem płatkami żytnimi, tak dla urozmaicenia. Fakt, dodałam miód, który po podgrzaniu traci sporo na wartościach odżywczych, ale coś mi mówi, że i tak dałam go mniej niż producenci dają do tych wszystkich śniadaniowych, pseudo zdrowych produktów. A jako bonus pestki dyni i słonecznika, które mają dobre tłuszcze! Mam cichą nadzieję, że po podgrzaniu jeszcze trochę ich zostało 😉 Stąd właśnie tytuł dzisiejszego wpisu – "Domowa granola z płatków żytnich dla pięknych ludzi!"… Piękni ludzie o siebie dbają, jedzą witaminy, produkty fermentowane, dobre tłuszcze. Jednym słowem starają się być zdrowi! W końcu powiedzenie "kto zjada sałatki, ten jest piękny i gładki" nie wzięło się znikąd 😉 Jeśli wypróbujesz moją granolę, to koniecznie daj znać, czy wszystko poszło ok, czy przepis był jasny i czy smakowało, to dla mnie bardzo ważne (być może trzeba coś poprawić). A jeśli wszystko pójdzie dobrze i efekt będzie smaczny, to koniecznie podrzuć ten pomysł przyjaciółce lub przyjacielowi, bo o przyjaciół trzeba dbać!
granola z płatków żytnich
Wersja do druku

Składniki:

  • 1 szkl płatków żytnich
  • szkl pestek dyni (łuskanych)
  • szkl pestek słonecznika (łuskanych)
  • szkl wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu (ale taka porządna łycha)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego lub masła
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Granola z płatków żytnich czy owsianych to zwykle mieszanka bakalii i płatków właśnie. Bardzo prosto się ją robi, więc zaczynamy! Wsyp do miski wszystkie suche składniki – płatki żytnie, pestki dyni, pestki słonecznika, tylko nie wiórki kokosowe. Dodaj szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Co prawda granola będzie robiona na słodko, ale sól doda takiego fajnego smaczku!
  • Na małej patelce lub w rondelku rozpuść olej kokosowy lub masło, ale rób to jak najkrócej, na małym ogniu. Dodaj miód, zdejmij z ognia i mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
  • Wlej mieszankę miodu i tłuszczu do miski z sypkimi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ja to kiedyś robiłam rękoma na blasze, ale już wiem, że miska i łyżka się lepiej sprawdzają. Zarówno płatki żytnie, jak i pestki dyni i słonecznika powinny się oblepić słodkim miodkiem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsyp na niej równomiernie granolę. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut. W tym czasie składniki powinny się już lekko przyrumienić. Wyjmij blaszkę z piekarnika, dosyp wiórki kokosowe, przemieszaj wszystko i ponownie rozłóż równomiernie na blasze. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze kilka minut (myślę, że max. 5 min starczy).
  • Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw, aby granola przestygła. Gdy się wychłodzi pokrusz ją palcami.
    granola z płatków żytnich
  • Granola z płatków żytnich jest już właściwie gotowa, teraz pozostaje ci ostatni krok… Musisz podjąć decyzję, czy jesz granolę teraz, czy jednak trochę później. Jeśli później, to przesyp ją do słoiczka i zakręć. Jak już spróbujesz, to daj znać, czy aby na pewno nie było mdłe 😉 Ja swoją granolę jem z jogurtem greckim i sosem z mrożonych jagód, które po prostu podsmażam na patelni z odrobiną miodku. Aaaa, i jeszcze jedno! Nie zapomnij podrzucić tego przepisu swoim znajomym!
Oceń wpis (5 / 1)

Podobne wpisy

7
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia
Gość
Oceń wpis :
     

Swego czasu bardzo często robiłam sobie taki deser, albo drugie śniadanie z rożnymi sezonowymi owocami 🙂 Teraz nie robię ze względu na to, iż nie mogę cukru pod żadną postacią 🙁

Sikorkowe Pasje
Gość

5 stars
Pyszność. Mniam mniam. Zjadłabym taki deserek. Mąż pewnie też. Oboje z nas nie lada łasuchy.
Pozdrawiam. Edi.

Myslipotarganej
Gość

5 stars
Kto jada sałatki oczywiście, że jest piękny o gładki szczególnie gdy je w ostatki sałatek ostatki 😉
Fajnie wygląda ta granola, może się skuszę, choć wolę płatki, owsianki i inne takie na ciepło, szczerze mówiąc 🙂
Ściskam Aniu