Gołąbki w sosie żurkowym

1 października 2018opycha.pl

Jesteś fanem kwaśnego żurku? Mam więc propozycję właśnie dla Ciebie! Co powiesz na gołąbki w sosie żurkowym? Niestety nie jest to ekspresowa propozycja, trzeba włożyć odrobinę więcej czasu i wysiłku niż w inne moje potrawy, ale jeśli lubisz kwaśny żurek, to danie powinno Ci się zrekompensować dobrym smakiem. Ja sama zbierałam się do tego przepisu chyba trzy tygodnie, bo wiecznie miałam za dużo na głowie. Ten obiad warto zaplanować na weekend, gdy się nigdzie nie spieszysz lub przygotować poprzedniego dnia późnym popołudniem i następnego dnia odgrzać w porze obiadowej. Pamiętaj tylko, aby w takim przypadku dodać do sosu odrobinę wody, bo w lodówce on naprawdę mocno zgęstnieje.

Gołąbki w sosie żurkowym

Gołąbki w sosie żurkowym

Ilość porcji: mi wyszło 13 sztuk

Stopień trudności: średni

Składniki

  • nieduża kapusta
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 500 ml zakwasu na żurek (możesz zastąpić połowę wodą, jeśli nie lubisz bardzo kwaśnego żurku)
  • 100 g suchego ryżu
  • 2 średnie ziemniaki
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry wody + woda do ugotowania kapusty (i ewentualnie woda, którą zastąpisz część zakwasu)
  • odrobina oleju do podsmażenia cebuli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonych ziaren zielonego pieprzu (nie jest konieczny)
  • kilka kawałków suszonych grzybów (nie są konieczne)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podgotuj główkę kapusty do momentu, gdy liście będą od niej ładnie odchodzić. Wyjmij ją z wody i przestudź.
  2. W czasie gotowania przygotuj farsz do gołąbków. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż, aby się leciutko zrumieniła. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Do miski wrzuć mięso mielone, podsmażoną cebulę, czosnek, suchy ryż, łyżkę majeranku, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie zagnieć ciasto, aby składniki się dobrze wymieszały.
  3. Zdejmuj pojedynczo liście z kapusty. Przytnij trochę zgrubienie, które znajduje się przy nasadzie liścia. Chodzi o to, aby się wszystko dobrze zawijało. Nabieraj garść farszu, układaj na liściach przy nasadzie i je zawijaj pamiętając o podwijaniu boków. Po zawinięciu możesz każdy gołąbek spiąć wykałaczką, związać nitką (którą po ugotowaniu odwiniesz) lub układać ostrożnie gołąbki bez wykałaczki czy nitki, ale istnieje ryzyko, że się rozwalą np. przy wyciąganiu z garnka.
  4. Na dnie garnka rozłóż kilka liści kapusty (ja miałam jakoś 4-5 sztuk), na nich ułóż gołąbki. Obierz ziemniaki, przekrój na ćwiartki i dorzuć do gołąbków. Dodaj grzyby i zielony pieprz, zalej całość zakwasem na żurek i2 litrami wody. Jeśli robisz mniej kwaśną wersję pamiętaj, aby zastąpić połowę zakwasu wodą. Dosyp jeszcze do gara trochę soli i gotuj na małym ogniu dwie godziny.
  5. Wyjmij gołąbki z garnka, resztę składników zmiksuj na gładko (grzyby mogą zostać w kawałkach). Dopraw jeszcze połową łyżki majeranku, odrobiną soli i pieprzu, gotuj na większym ogniu bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. Twoje gołąbki w sosie żurkowym są już gotowe, możesz układać je na talerzach i polewać sosem!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/golabki-w-sosie-zurkowym/

Poprzedni post Kolejny post